Reflü Hastası İseniz Dikkat

Mide reflüsü olarak bilinen gastro-özefageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile oluşur. Mide içeriği, belirgin derecede asittir. Aynı zamanda, mide içeriğinde hemen her zaman safra ve pankreas sıvıları da bulunur. Alkali özellikli olan safra ve pankreas sıvıları da mide asidi gibi yemek borusunun tahrişine neden olabilir. Reflü hastalığı, asitli veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten veya safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur.

Haberler 01.07.2017 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mide svsnn yemek borusuna çkmasn engelleyen kas yaps: Yemek borusunun alt ksmyla mide giriindeki kaslar özel bir yap oluturarak burada bir kapak mekanizmas yaratrlar. Yemek yediimiz srada lokma geçerken açlan bu mekanizma normal hallerde mide içeriinin yukar çkmasna izin vermez veya çok ksa süreli ve miktarda izin verir. Bu korunma mekanizmalarnn özellikle de mide kapak mekanizmasnn bozulmasyla reflü hastal olumaktadr. Cerrahi Uzman Prof. Dr. Alp Gürkan, baz tetikleyici durumlar belirtti.

Yemek alkanlklar: Midenin ar doldurulmas ve özellikle dolu mide ile yatma, yal-kzartmal yemekler, acele yemek yeme, salçal-soslu besinler, fazla kahve tüketilmesi, gazl içecekler

Ar kilo: Reflünün en sk rastlanlan nedeni olan mide ft, obez insanlarda normal kiilere göre çok daha fazla görülmektedir. Karn içindeki ar yalanma, karn içi boluktaki basnc arttrdndan reflü oluumu kolaylk kazanmaktadr. Obezitenin oluumunda etkisi olan kötü beslenme alkanlklar reflü oluumunu kolaylatrmaktadr.

Gebelik ve karn skca saran korse gibi giyecekler: Karn içi basncnn arttrarak reflüye neden olurlar (ar kiloya benzer ekilde).

BAZI LAçLAR, ALKOL, SGARA, STRES.

Mide ftyla reflü hastal bilinenin aksine ayn ey olmamakla birlikte, mide ft reflünün olumasn kolaylatrmaktadr.

KLNK BELRTLER

Ülkemizde reflü hastal oldukça yaygndr ve erikinlerin yaklak %20sinde reflü görülmektedir. Yemek borusuna gdalarla birlikte mide asidinin geri dönüü ile birlikte patolojik olaylar balamaktadr. Mide duvar aside dirençli tip mukozaya yani bir örtüye sahipken, yutma borusunun ince ve narin örtüsü (mukozas) aside kar dirençli deildir. Hassas olan yemek borusu dokusu, asitle karlatnda hasar görmeye balar. Bu hasarn ve reflünün iddetine göre yaknmalar deiir. Reflü hastalnn çok deiik belirtileri olmasna karn en sk karlalan bulgular göüs kafesi arkasnda yanma ve kuru öksürüktür. Bu nedenle ilk tan öncelikle kulak burun boaz uzmanlarnca saptanr. Ses kskl veya yutma güçlüü görülür. Yine hastalar çou zaman aza ac su gelmesinden yaknrlar. Özellikle yaknmalar gece yatarken fazlalar. Belirtileri kabaca tipik ve atipik diye ayrmak mümkündür.

Prof. Dr. Alp Gürkan, En etkili ve en kolay yöntem endoskopidir (yemek borusu ve midenin içine aletle bakmak). Bu yöntemle kapak durumu, yemek borusunun hasar ve mide yüzeyindeki dier rahatszlklar saptanr. Bu yöntemle saptanamayan ve klinik olarak belirgin reflüsü olan hastalara yemek borusundaki asit miktarn ve basnc ölçecek ekilde ileri incelemeler yaplabilir. Ancak bunlara nadiren gerek duyulur dedi.

Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Alp Gürkan Reflü hastalarnn yapmas gerekenler hakknda bilgiler verdi.

Her eyden önce yemek yedikten hemen sonra yatmayn. Yatmak için en az 3 saat geçmesini bekleyin. çünkü mide asit miktar yatarken çoktur. Yattnzda ise ba-boyun bölgenizi yukarya koyun. Yatarken mümkünse sol yana doru yatn.

Asitli ve gazl içeceklerden, alkol, kahve, yal yiyecekler, kzartmalar, soslu, mayonezli kremal, ac ve baharatl yiyecekler, çikolata, soan, sarmsak gibi besinlerden uzak durun.

Özellikle düük ekerli gdalar tüketin. Düük ekerli bir diyet olan Ta devri diyeti ni uygulayan kiilerin büyük bir bölümünde reflü birkaç gün içinde kendiliinden kaybolmaktadr.

Aspirin ya da ar kesici ilaçlarn mümkün olduunca az kullanlmas gerekir.

Sigaray mutlaka brakmalsnz.

Az ama sk yemek yenmelidir. Mide iirilmemeli. Yava ve bol çineyerek yenmeli. Her lokmadan sonra çatal brakn ve her lokmay en az 10 kez çineyin. Di probleminiz varsa mutlaka çözün.

deal kilonuzda olmanz gereklidir. Kilo verin. (Baz kilolu hastalarn tüm reflü ikayetleri 10-15 kg verdiklerinde kaybolabilmektedir)

Kemeri çok fazla skmayn, dar giysilerden kaçnn.

çok fazla güç gerektirecek ilerden uzak durun.

Dier hastalklarnz için kullandnz ilaçlar veren hekime danarak reflüyü kolaylatran ilaçlar mümkünse deitirin.

Ana Sayfaya Git