Reflü hayatınızı karartmasın?

Reflü günümüzde oldukça sık rastlanan bir hastalık. Öyle ki ülkemizde her 5 kişiden birinin bu hastalıkla mücadele ettiği belirtiliyor. Reflü; göğüste yanma, karında şişkinlik, yemeğin veya acı suyun ağıza gelmesi gibi sorunlar oluşturması nedeniyle iş, aile ve sosyal hayatımızı olumsuz etkilerken, genellikle geceleri başlayan öksürük atakları da bizi uykusuz bırakabiliyor!

Haberler 13.12.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Bu ikayetleri yaayan hastalarn bir ksmnda belirtiler ilaçlarla kontrol altna alnabilse de, yaklak yüzde 10-40nda ise semptomlar devam ettii için cerrahi yönteme ihtiyaç duyulabiliyor. Ancak baz hastalar tbbi nedenlerle ameliyat olamyor ya da olmak istemiyor. te bu hastalar için yeni endoskopik bir yöntem gelitirildi; bir nevi mide kapan zmbalama ilemi olan, plikasyon! Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Fatih Ouz Önder ve Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Hakan Yldz, ülkemizde yeni uygulanmaya balanan bu yöntem hakknda bilgi verdiler.

Günümüzde reflü hastalnn tedavisinde; ilaç ve endoskopik veya cerrahi yöntemlere bavuruluyor. Ancak uzun süre kullanlmas gerektiren ilaçlar altta yatan patolojiye çözüm salayamazken, ameliyat sonrasnda da çeitli komplikasyonlar oluabiliyor. Her iki yöntemde yaanan problemler nedeniyle endoskopik yöntemler reflü hastalnn tedavisinde giderek daha fazla önem kazanyor. Son yllarda Avrupa ve Amerikada uygulanan endoskopik yöntemlerden biri ise ilaç ve ameliyata gerek kalmadan reflü semptomlarn ortadan kaldran plikasyon yöntemi! Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Fatih Ouz Önder, ülkemizde de uygulanmaya balanan plikasyon yönteminin ilaçlar uzun süre kullanmak istemeyen, tbbi nedenlerle ameliyat olamayan veya olmay tercih etmeyen hastalarda tercih edildiini belirterek, Bu yöntemle ameliyata ihtiyaç duyulmadan reflü semptomlarndan kurtulmak mümkün oluyor ve reflü ilac kullanm sona eriyor diyor.

laç ve ameliyat tercih edilmiyorsa

Reflü tedavisinde ilk aamay genellikle mide asidini basklayan ilaçlar ve yaam tarznda yaplacak olan düzenlemeler oluturuyor. Ancak ilaç tedavisi hastalar rahatlatsa da, reflüye kesin çözüm sunamyor. Bu nedenle reflü ilaçlarnn fayda salamad durumlarda, yllarca süren ilaç tedavisini tercih etmeyenlerde, reflüyle birlikte ilerlemi mide ft olanlarda cerrahi giriim gerekebiliyor. Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Hakan Yldz, günümüzde reflü ameliyatlarnn baar oranlar ilaç tedavisine göre daha yüksek olsa da, baz hastalarda kesi bölgelerinde yara oluumu gibi çeitli komplikasyonlar geliebildiini belirterek, Dolaysyla reflünün tedavisinde artk giriimsel ilem olan endoskopik yöntemler daha fazla tercih ediliyor diyor.

Mide kapana plikasyon yöntemi

Reflü; yemek borusunun mideyle bulutuu bölümde yer alan ve mide svsnn geri kaçmasn önleyen kapakta oluan geveklik nedeniyle geliiyor. Ülkemizde bir süredir uygulanan plikasyon yöntemi; mide suyunun yemek borusu ve aza kaçmasn engelleyen kapaktaki gevekliin zmbalama olarak tabir edilen bir ilemle sklatrlmas esasna dayanyor. Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Fatih Ouz Önder, ameliyathane ortamnda, genel anestezi altnda gerçekletirilen ve ortalama 45 dakikada tamamlanan yöntemi öyle anlatyor: Plikasyon endoskopik bir yöntemdir. Mideye gönderilen bir klavuz tel ile plikasyon cihaz mideye braklyor. Ardndan gastroskop ile yaplan manevralarla alt özafaus sfinkteri zmbalama ilemiyle sktrlarak, besinlerin geri kaçma sorununa çözüm sunuyor. Bu yöntemin ardndan hastann ilaç kullanmasna gerek kalmyor

Ayn gün normal hayata dönü!

Plikasyon yöntemi cerrahi bir ilem olmad için hastalar 6 saat gözlem altnda kaldktan sonra günlük hayatlarna dönebiliyor. Yine ayn nedenle ilem sonrasnda yan etkiler olumuyor, sadece baz hastalarda geçici göüs ars geliebiliyor. Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Hakan Yldz, reflü hastalnn tekrar ettii durumlarda bu yönteme yeniden bavurulabildiini belirtiyor.

Bu yaknmalar varsa, dikkat!

Aada yer alan belirtiler reflü habercisi olabiliyor.

* Mide ekimesi ve yanmas

* Göüste yanma

* Tüketilen yemein aza geri gelmesi

* Aza ac eki su gelmesi

* Karnda ikinlik

* Geirme

* Geceleri oluan öksürük

* Kronik farenjit

* tahszlk

Ana Sayfaya Git