Reflü şikayetlerini azaltan 4 yöntem

MİDE asidinin, yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşan reflü hastalığının (gastroözefageal reflü) toplumda giderek arttığını, haftada bir defa reflü nedeniyle sorun yaşayanların sayısının, toplumun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturduğunu belirten Gastroenteroloji Bölümü Uz. Dr. İbrahim Kemal Özdemir, reflüye neden olan faktörlerin 4 yöntemle azaltılacağını söyledi.

Haberler 04.10.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Reflü hastalnn görülme sklnn tüm dünyada arttn, gdalarn, hazrlanmas ve saklamasndaki yöntem deiiklii ile tüm dünyada artan obezitenin, reflü hastalnn art üzerinde etkili olduuna vurgu yapan Gastroenteroloji Uz. Dr. brahim Kemal Özdemir, Kanszlk, yutma güçlüü, kilo kayb, itahszlk, erken doyma, kusma veya dkda kan görülmesi, sarlk, ailede kanser öyküsü olanlar ile 45 yan üstündekilere mutlaka endoskopik inceleme yaplmaldr. Endoskopik incelemede, hastalarn yaklak yarsnda reflü hastalyla ilgili bulgular tespit edilemez. Bu guruptakiler özofajitsiz reflü hastalardr. Öte yandan yemek borusunun iç tabakasnn dorudan görülerek deerlendirilmesini salayan endoskopide zedelenmenin tipi, iddeti ve yaygnl konusunda bilgi elde edilir. Gerekli görüldüü takdirde endoskopi srasnda biyopsi alnabilir dedi.

KAYETLERN AZALMASI MÜMKÜN

Yaam tarzndaki deiikliklerin, hastaln kontrolünü kolaylatrd, bu önerilere uyan hastalarn yüzde 15-25inde belirtilerin kaybolduunu söyleyen Gastroenteroloji Bölümü Uz. Dr. brahim Kemal Özdemir, uyulmas gerekenleri maddeler halinde öyle sralad:

-Ar yal ve salçal yiyecekler, sigara, fazla miktarda alkollü ve kafeinli, her türlü kolal ve gazl içecekler ile çikolata ve dorudan asit ihtiva eden yiyecek tüketilmemelidir.

-Yemek düzeni oluturulmal, porsiyon miktarnda arya kaçlmamal, yemeklerden sonra 4 saat kadar ayakta veya oturur durumda olunmal, yemekten hemen sonra uyunmamaldr. ikayetlerin durumuna göre yemek saatleri ve düzeni deitirilmelidir.

-Gece gösünde yanma hissi, öksürük veya boulma hissiyle uyanma ikayetleri varsa yatan ba tarafnn 10 santimetre kadar yükseltilmelidir. Yaplan aratrmalarda sol yana yatarak uyumann ikayetleri arttrd belirlenmitir.

-Vücut arl ideal snrda deilse mutlaka kilo verilmelidir. Vücut arlnn ideal snrda olmas, yani kilolu hastalarn bu snrlara dönecek ekilde kilo vermeleri önemlidir.

Ana Sayfaya Git