Reflü şikayetlerini hafife almayın

Göğsün arkasında yanma, boğazda gıcık, yediklerin ağza geri gelmesi gibi şikayetlerle ortaya çıkan ve her 5 kişiden 1’nde görülen reflü rahatsızlığı alınan önlemlerle engellenebiliyor. Ancak ihmal edilip uzun yıllar tedavi edilmeyen reflü, Barrett Özofagus hastalığı hatta yemek borusu kanseri gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Haberler 29.01.2021 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Hasan Batrel, reflü nedenleri ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

BU BELRTLERE DKKAT!

Yemekleri öütmek için mide içerisinde çok kuvvetli bir asit salglanmaktadr. Mide yüzeyini döeyen hücrelerin yaps bu asidin oluturaca tahribata kar dayankldr. Bu asit sayesinde sindirilen yiyeceklerin mideden yemek borusuna geri gelmemesi için midenin yemek borusuna baland yerde bir kas kapakç bulunmaktadr. Bu kapakçk sisteminde zayflk veya karnla göüs boluu arasndaki diyafram kasnda yemek borusunun geçtii tünelde bir genilik, yani ftk varsa bu hastalarda mide asiti yemek borusuna kaçarak reflü ikayetlerine neden olabilmektedir.

REFLÜ;

Gösün arkasnda iki kürek kemii arasnda veya önde kalbin arkasnda yanma

Boazda gck olumas

Kalpte skma hissi

Yediklerin aza gelmesi gibi belirtilerle ortaya çkabilmektedir.

Reflü kansere neden olur mu?

Halk arasnda çok sk görülen reflü ile ilgili merak edilen konularn banda kansere neden olup olmad sorusu gelmektedir. Reflü dorudan kansere neden olmamakla birlikte tedavi edilmeyen reflünün yol açt Barrett Özofagus hastal kansere yol açabilmektedir. Reflü tedavi edilmezse yemek borusu, mideden kaçak yapan aside maruz kalmaktadr. Uzun yllar mide asidi yüzünden yanan yemek borusunun yüzeyini kaplayan hücreler, tahribat azaltabilmek için mide asidine dayankl hücrelere benzemeye balayabilir. Yaanan bu mutasyon sonucu Barrett Özofagusu denilen rahatszlk ortaya çkabilmektedir. Yemek borusunda ksalma veya mide ftklar ile birlikte görülebilen Barrett özofagusu hastalarnda ise yemek borusu kanseri görülme ihtimali normal kiilere göre çok daha yüksektir. Daha ciddi salk sorunlarna yol açmamas için reflüye zamannda müdahale edilmesi hayati önem tamaktadr. Barett Özofagus hastalarnn da yllk endoskopik kontrollerini ihmal ettirmemeleri gerekmektedir.

REFLÜYE KARI ÖNLEMNZ ALIN

Türkiyede reflü görülme oranlar yüzde 20-25tir ve Bat ülkeleriyle ayndr. Her reflü ikayeti olan birey ileride Barrett özofagusu olmamakta, her Barrett özofagusu olan kii de yemek borusu kanserine yakalanmamaktadr. Ancak bu hastalklara çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Reflü rahatszlklarnn büyük bir çounluu engellenebilir nedenlerden olumaktadr.

Sigara, alkol tüketiminden uzak durmak

çok hzl yemek yememek

Fast food gdalardan uzak durmak

Kilo kontrolünü salamak

Barsak hareketlerinin yavalna yani kabzla kar önlem almak

Stres kontrolünü salamak reflüye kar alnabilecek önlemlerdir.

Hamilelik döneminde reflü ikayetlerinin artt bilindii için bu dönemde daha dikkatli olunmas gerekmektedir. Bunlarn dnda anatomik sorunlar, mide ft gibi rahatszlklar reflüye neden olabilmektedir.

CERRAH YÖNTEME NE ZAMAN BAVURULUYOR?

Alnacak önlemlerle yaanan reflü ikayetlerinin büyük bir çounluunun önüne geçilebilmektedir. Önlemlere ramen ikayetlerin geçmedii durumlarda endoskopik kontroller sonras ilaçlar kullanlabilmektedir. laçla geçmeyen reflü ikayetlerinde, Barrett özofagusu oluumu riskine kar hücresel deiikliklerin olup olmad belirli aralklarla kontrol edilmelidir. Reflü tedavisinde cerrahi yöntemler nadir olarak tercih edilmektedir. Reflü ikayeti ile birlikte ciddi anatomik sorunlar varsa (büyük bir mide ft) veya uzun dönem ilaç kullanlmas gereken, ilaca dirençli hale gelinen durumlarda ilacn yan etkilerinden korunmak için cerrahi seçenek tercih edilmektedir.

Ana Sayfaya Git