Reflü tedavisi

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Senem Küçükbaş, reflünün uzun süre tedavi gerektiren bir rahatsızlık olduğunu söyleyerek, “Reflü tedavi edilmezse yemek borusundaki dokuda dönüşü olmayan değişiklikler meydana gelir. Doku kendi özelliklerini yitirir ve başka bir dokuya dönüşür. Sıkı takip edilmezse yemek borusu kanserine dönebilir” dedi.

Haberler 24.02.2022 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Bölümü Uzman Dr. Senem Küçükba, halk arasnda reflü olarak bilinen gastroözofageal reflü hastalnn, çok sk rastlanan ve hayat kalitesini oldukça etkileyen bir rahatszlk olduunu söyledi.

Mide içeriinin yemek borusuna kaçmas olarak tanmlanan reflünün, uzun süre tedavi gerektirdiini belirten Küçükba, Gastroözofageal reflü, çounlukla asit, safra, yiyecek gibi mide içeriinin geriye yani yemek borusuna kaçmasdr. Gastroözofageal reflü hastal, yemek borusu örtüsünün son derece hassas olmas nedeniyle mide svlaryla uzun süre temas etmesi sonucunda yemek borusunda zedelenme meydana gelmesidir. Göüs kemiinde yanma, yemek sonrasnda aza ekili veya asitli mide içeriinin gelmesi, geirme, hçkrk, yutma güçlüü, bulant ve sabahlar ses kskl reflünün belirtilerindendir. Yatak bann yükseltilmesi, yemek ve uyku arasnda en az üç saatin olmas, ar yiyeceklerin ve gazl içeceklerin tüketilmemesi, sigara ve alkol kullanlmamas, kilo kontrolünün salanmas reflü tedavisinde oldukça önemlidir diye konutu.

BELRTLER NELERDR?

Dr. Küçükba, reflünün belirtileri ile ilgili, Sternum (göüs kemii) arkasnda yanma, genellikle yemeklerden sonra olur ve öne eilmeyle artar. Göüs kemiinde yanmann haftada üç veya daha fazla görülmesi sonucunda reflü tans konulabilir. Yemek sonras öne eilmeyle veya uzanma sonucunda aza asitli ve ekili mide içeriinin gelmesi, yutma güçlüü, uzun süreli reflü sonucu oluur ve yanmayla birlikte ortaya çkar. Yutma güçlüü kat gdalara kar yava ve ilerleyici ekilde oluur. Reflü, arl yutkunma, geirme, hçkrk, bulant, kusma, sabahlar ses kskl, kronik kuru öksürükle de ortaya çkabilir. Ayrca, sk tekrarlayan boaz iltihaplar, az kokusu, astm ataklar, akcier enfeksiyonlar, dilerde mine kayb ve orta kulak iltihaplar reflü ile ilikili olabilir. Reflü kaynakl göüs ars ise, göüs kafesi arkasnda, orta hatta bazen yukar doru boyuna veya kollara yaylan yakc ve sktrc özellik gösterir. Reflü nedeniyle kanama, yemek borusunda darlk, kötü huylu tümör ortaya çkabilir dedi.

YAAM EKL DETRLMEL

Reflü rahatszlnn tedavisinde, diyet ve yaam eklinin deitirilmesini gerektiini ifade eden Dr. Küçükba, unlar kaydetti:

Mide içerisinde sindirim faaliyetleri için normal miktarda asit (HCL) bulunmaldr. Midede aside kar koruyucu bariyer bulunduu için bu asit, mideye zarar vermez. Yediimiz yiyecekler midede asit ile kartrlr ve ksmen parçalanarak emilmek üzere ince barsaa gönderilir. Sindirim sisteminde her hareket aaya doru yani çka dorudur. Bu hareket yukarya dönmez. Reflü hastalnda ise mide içerii yemek borusuna kaçar. Yemek borusunun örtüsü çok naif, hassas olup, aside kar dirençli deildir. Bu sebeple önce yang balar sonra ülserler oluur. Yemek borusunun örtüsü uzun süre aside maruz braklrsa yani reflü tedavi edilmezse dokuda dönüü olmayan deiiklikler meydana gelir. Doku kendi özelliklerini yitirir ve baka bir dokuya dönüür. Buraya barsak epiteli yerleebilir. Buna Barett özofagusu ad verilir. Sk takip edilmezse yemek borusu kanserine dönebilir. Reflü, ilaç tedavisine çounlukla yant verir. Ayrca reflü hastal tedavisinde endoskopik ve cerrahi ilemlere de bavurulabilir. Öte yandan, yatak bann yükseltilmesi, yemek ve uyku arasnda en az üç saat olmas, yemek miktarnn azaltlmas, yemek içeriindeki ya miktarnn azaltlmas, sigara ve alkolün braklmas, kilo verilmesi, reflü hastal tedavisinde ilaç d yöntemlerdir. Reflü hastalarnn uzak durmalar gereken besinler ise, çikolata, kahve, domates, salçal ve mayal yiyecekler, gazl içecekler, turu, soan ve sarmsaktr.

HAMLELKTE REFLÜ GÖRÜLEBLR

Dr. Küçükba, hamilelikte reflü rahatszlnn skça ortaya çktn söyleyerek, Hamilelikte salnan hormonlarn etkisiyle aa özofagus sfinkter basnc azalr. Ayrca bebein büyümesiyle büyüyen rahim, mideye bask yaparak karn içi basncn artmasna neden olur. Anne adaynn, hamilelik öncesinde reflü hastal vardr ve hamileliin son üç aynda alevlenir. Hamilelik öncesi reflü yaknmas olmad durumlarda da hamilelikte reflü görülebilir. Hamilelikte reflü semptomlar olan anne adaylar, çikolata, kahve, sigara, salçal, mayal ve yal yiyeceklerden uzak durmaldr. Gereinden fazla kilo almamallardr. Hamilelikte reflü tedavisinde antiasit ve gerekirse reflü ilaçlarndan faydalanlr diye konutu.

BEBEKLERDE VE çOCUKLARDA REFLÜ

Dr. Küçükba, bebeklerde ve çocuklar reflü rahatszl ile ilgili de unlar söyledi: Bebeklerde reflü ilk 8-12 aya kadar fizyolojik olabilir. Beslenme sonrasnda bebek gazn çkarrken hafif kusma görülebilir. Bebein günde kaç kez ve nasl kustuu, yat pozisyonu, ne kadar beslendii önemlidir. Bir yandan sonra reflü ile fizyolojik reflü ayrm mutlaka yaplmaldr.

Bebein, yeterli kilo alamamas, sürekli kusmas, itah azalmas ve yemek yememesi durumunda reflüden üphe edilmelidir. Bebeklerdeki reflü, bebein büyümesiyle yemek borusu ile mide arsndaki kapakçn, gelimesi sonucunda ortadan kalkabilmektedir.

çocuklarda reflü ise, çocuklar mide yanmas semptomunu iyi tarif edemeyebilirler. Belirtileri de geçmeyen az kokusu, di çürükleri, ses kskl, geirme, boazda gcklanma ve öksürüktür.

Ana Sayfaya Git