Reflüsü olan bebeğinizi rahatlatacak 6 öneri

Bebeklerde en sık görülen rahatsızlıkların başında reflü geliyor. Kusma, aşırı huzursuzluk, meme reddi ve kilo alamama gibi şikayetler bebeklerde reflü belirtisi olabiliyor.

Haberler 18.04.2019 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Aye Selimolu, bebek reflüsü ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi. Mide içeriinin yemek borusuna doru geri kaçmas olarak tanmlanan gastroözofageal reflü bebeklerin neredeyse %60nda görülmektedir.

Devam eden reflü ikayetlerine dikkat!

Bebeklerde mide ve yemek borusu arasndaki kapakçn henüz tam olgunlamam olmas, genellikle yatar pozisyonda olmalar, midelerinin küçük olmas ve sv gda ile beslenmeleri reflü belirtilerinin sk yaanmasna neden olmaktadr. Bebeklerde görülen ve genellikle bir yaa kadar kendiliinden geçen reflü bir hastalk deildir. Ancak belirtiler 1-2 yan ötesinde devam ediyorsa ya da genel sal bozan bulgular ortaya çkmsa hastalk olarak kabul edilir.

Bebeinizi beslenme ve sonrasnda gözlemleyin

Fizyolojik olduu kabul edilen bebek reflüsünde; bebek iyi büyür, mutlu ve keyiflidir, herhangi bir hastalk bulgusu yoktur, sadece beslenmelerden sonra öürmeksizin mamalar geri çkarr, bazen az kenarndan szdrr. Bu geri çkarma özellikle ani hareketler ve alt deitirme esnasnda bacaklarn havaya kaldrlmas gibi zorlayc durumlarda ortaya çkar. Oysa bebeklerde yaanan reflü hastal

Bulant, kusma

Ar huzursuzluk, alamalar

Meme reddi

Beslenirken kendini geriye atma

natç hçkrklar

Büyümede yavalama

Tekrarlayan öksürükler

Solunumla birlikte hlt

Tekrarlayan orta kulak iltihab gibi belirtilerle kendini belli edebilir.

Bu önlemlerle bebeinizin reflüsünü giderebilirsiniz

Bebeklerde görülen geçici reflüler için tansal bir teste ihtiyaç yoktur. Öykü ve bebein muayenesi ile kolaylkla tan koyulur. Gastroözofageal reflü hastalnn tehisinde ise en güvenilir yöntem asit ölçümü olarak bilinen 24 saatlik pH-metre/impedans analizidir. Tehis için endoskopik muayene de yardmcdr. Bebeklerde görülen geçici reflüde ilaçl tedavi gerekmemektedir.

Özellikle mama ile beslenen veya tamamlayc beslenmeye balanm bebeklerde öün miktarnn fazla olmamasna, az ve sk beslenmeye dikkat edin.

Bebei besledikten hemen sonra yatrmayn

Yatann ba tarafn 30-45 derece yükselterek, sola yan olarak yatrn.

Ani hareketlerden kaçnn, kucanza aldnzda karnndan kavrayarak tutmayn.

Beli lastikli giysiler giydirmeyin.

Mama ile besleniyor ve fazlaca kusuyorsa reflüye özel olarak tasarlanm kvam artrlm mamalardan faydalann.

Bebektir büyüyünce geçer demeyin

Bebeklerde görülen fizyolojik reflü geçicidir ama tedavi edilmeyen reflü hastal tehlikelidir; boy ksal, kanszlk, di çürükleri ve kronik akcier hastalklarna yol açabilecei gibi yemek borusunda darlk ve hatta erikin çalarda yemek borusu kanserine bile yol açabilir.

Ana Sayfaya Git