Reflüye karşı 10 etkili öneri!

Yanlış beslenme alışkanlıkları ve sağlıksız yaşam tarzı nedeniyle yaşa bakmaksızın günümüzde hızla yaygınlaşan reflü her dört kişiden birinin ortak sorunu. Mide sıvısının yemek borusuna kaçmasıyla oluşan ve göğüs kemiği arkasında yanma ve ağıza acı su gelmesine yol açan hastalık; kronik öksürük, boğazda yanma, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, ağız kokusu, göğüs ağrısı ve dişlerde tahrişe bile neden olabiliyor.

Haberler 10.11.2021 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Suna Yapal Ses kskl veya öksürük yaknmas ile Kulak, Burun ve Boaz uzmanna ya da göüs ars nedeniyle Kardiyoloji uzmanna bavuran hastada ana sorun reflü olabiliyor. Pandemide; sk ve daha fazla yemek, fast-food tarz yiyecekler tüketmek, hareketsiz kalmak, kilo almak ve gece attrmalklarna arlk vermek reflü hastalnn yaygnlamasna neden oldu. Reflü hastalnda yaam tarz deiiklikleri tedavinin temelini oluturuyor. Aksi taktirde tedaviden baarl sonuç almak mümkün olmayabiliyor diyor. Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Suna Yapal reflüye kar 10 etkili önerisini anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Reflüyü artran yiyeceklerden uzak durun!

Kzartmalar, aç karnna ve ar kahve-çay içmek, asitli içecekler tüketmek, yemek borusunun altnda koruyucu bir mekanizma olan kasn gevemesine yol açyor. Bu durum da yemek borusuna mide svsnn geçiini kolaylatryor. Bu nedenle portakal ve domates gibi asit içerii yüksek besinleri kstl tüketmeli, ar salçal yemeklerden kaçnlmaldr. Hazr ve katk maddesi içeren paketli gdalar, soslu yiyecekler, ar ac, tuzlu ve baharatl gdalarn tüketiminden de uzak durulmaldr.

Büyük porsiyonlardan kaçnn

htiyacmzdan fazla büyük porsiyonlarn tüketilmesi karn içi basnc artrarak reflüyü kolaylatrr. Ayn öünde çorba, ana yemek, salata, tatl veya meyvenin birlikte tüketilmesi yerine porsiyonlar küçülmek, meyve ya da tatly ara öünde tüketmek tercih edilebilir.

Yemeklerde fazla su içmeyin

Öünlerde yemekle beraber su tüketilmesi yemek hacmini artrarak, reflü oluumunu kolaylatrr. Su tüketimi öün arasna kaydrlmaldr, ayrca öün aralarnda içilen su yemek borusuna kaçan mide svsn temizleyerek reflüyü engelleyecektir. Yemek sonras hazm kolaylatrmak için maden suyu tüketmek sanlann aksine reflüyü artracaktr.

Gece attrmalklarndan uzak durun

Geç saatlerde meyve, çerez ve çikolata gibi attrmalklarn tüketilmesi, uyku öncesi besinlerin hazmedilememesine yol açar ve reflü ikayetini artrr. Bu nedenle yatmadan önceki son üç saatte yemek yemekten ve attrmalklardan kaçnn.

Yatan ba ksmn yükseltin

Özellikle gece reflüsü olan kiiler uyurken yatan ban en az 30 derecede yükselterek yatmal ya da çok yüksek olmayan, ban gövdeden biraz daha yukarda olmasn salayacak yastkla yatmaldr. Yatarken ban biraz yüksekte olmas mide asidinin yemek borusuna ya da boaznza gelmesini engelleyecektir.

Kilo almayn

Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Suna Yapal Obezite tüm dünyada olduu gibi ülkemizde de hzla artan, bir pandemi halini alan önemli bir halk sal sorunudur. Toplumun 1/3ü obez, 1/3ü ise fazla kiloludur. Obezite ve bel çevresindeki art ile karn içi basnç artar ve bu da reflü oluumunu kolaylatrr. deal vücut arlna ulalmas ile reflü kontrol altna alnabilir ve sürekli ilaç kullanm önlenebilir diyor.

Bedeni saran sk giysiler giymeyin

Kemer, korse gibi sk ve bedeni saran giysiler karn içi basncn artrarak reflüye zemin hazrladndan sk kyafetlerden kaçnlmaldr.

Yemek sonras hemen uzanmayn

Yemekten hemen sonra uzanmak reflüyü kolaylatran önemli bir tehlikedir. Yemekleri yedikten sonra en az 3 saat oturur veya dik pozisyonda kalmal, hemen uzanlmamaldr.

Sigara ve alkolden uzak durun

Sigara ve alkol yemek borusunun savunma mekanizmalarn bozar, ayrca yemek borusunun altndaki kasn gevemesine yol açarak reflüyü kolaylatrr.

Düzenli ve doru zamanda egzersiz yapn

Kilo kontrolünü salamann en önemli yolu diyet ile beraber düzenli egzersiz yaparak kalori aç oluturmaktr. Yemekten hemen sonra yaplan egzersiz reflüyü kolaylatrarak, egzersiz kalitesini de etkileyecektir. Haftada 3-5 kere en az 30 dakika yürüyü faydal olacaktr.

Ana Sayfaya Git