Reflüye karşı 13 önlem

Bilimsel çalışmalara göre insanların yaklaşık yüzde 7’si­ her gün yemek borusunda bir yanma hissi yaşıyor. Bu belirtileri gece yaşayanların oranının ise yüzde 36 olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Tütün ürünleri, yağdan zengin ve aşırı beslenme, kiloyu kontrol etmek için hiçbir şey yapmamak gastroözofageal reflü hastalığına yakalanma riskini arttırıyor” açıklamasında bulundu.

Haberler 10.06.2022 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Reflünün göüste yanma, aza ac-eki mide svsnn gelmesi ve göüs ars gibi tipik belirtilerinin olduunu söyleyen Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Melih Özel, Bunlara yemek borusunda darlklar, erozyon ve ülserler gibi oluan çeitli deiiklikler de eklenince klasik gastroözofageal reflü hastal tans konmu oluyor dedi.

Sigara, hareketsizlik ve kötü beslenme reflü sebebi

Hastaln oluumunda tek ve ortak bir nedenin olmadn vurgulayan Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Melih Özel, Reflüyü etkileyen nedenler kiiden kiiye deiiyor. Ancak gastroözofageal reflü hastal oluumunda en önemli unsur yemek borusunun alt ucunda, yemek borusu ile midenin birleim yerindeki nispeten karmak anatomik yaplanmaya ait ilevlerin bozulmas. leri ya ve bununla birlikte daha fazla ilaç kullanm, obezite, mide ftklar, sigara, kötü beslenme ve hareketsizlik gibi yaam tarzndan kaynaklanan riskler, sindirim sistemiyle ilgili ya da romatolojik ve endokrinolojik kökenli baz sorunlar reflü için balca sebepler arasnda saylabilir diye konutu.

Reflü belirtisi olanlar dar giysilerden kaçnmal

Hastaln tbbi, endoskopik ve cerrahi tedavi yöntemlerinin olduunu ancak tedavinin çok önemli bir boyutunu yaam tarz deiikliklerinin oluturduunu vurgulayan Prof. Dr. Melih Özel, Tütün ürünleri kullanyorsanz, yadan zengin ve ar besleniyorsanz, kilonuzu kontrol etmek için de hiçbir ey yapmyorsanz gastroözofageal reflü hastalna yakalanma riskiniz yükselir. Alkanlklarnzda ya da yaam tarznzda yapacanz salkl ve dikkatli bir gözden geçirme reflü ataklarnzn skln, iddetini, sonuçlarn önemli ölçüde etkiler dedi. Dar giysilerden uzak durmann ve korse, sk kemer, dar kyafetler giymek yerine vücudu sarmayan, skmayan giysiler tercih etmenin reflü hastalarna büyük fayda saladnn altn çizen Prof. Dr. Melih Özel, Bu yüzden eer reflü hastal tannz ya da reflü ikayetleriniz varsa doktorunuza müracaat etmeden önce, ie giysilerinizden balayabilirsiniz önerisinde bulundu.

Prof. Dr. Melih Özel, reflü ikayetleri olan ya da gastroözofageal reflü hastal tans alan hastalara 13 öneride bulundu;

* Salkl beslenmeye özen gösterin. Az yiyin, öün atlamayn, ara öünleri ihmal etmeyin. Unutmayn, sebzeler gaz yapabilir ama genellikle reflünüzü artrmaz.

* Beslenme içeriinizdeki ya miktarn azaltn.

* eker ve tatl sizi üzebilir. çikolata, nane ve tarçna dikkat edin.

* Baharatlar önemli. Ac yemek güzeldir ama gece kbusunuz olabilir.

* Yiyecek ve içeceklerin üzerinizdeki etkilerini gözlemleyin. Size dokunduunu bildikleriniz varsa, bunlar dikkatle tüketmekte yarar var.

* Domates suyu, greyfurt suyu, sodal, gazl içecekler ve kafein içeren içeceklerden uzak durun.

* u yiyecek ya da bu içecek reflüye iyi gelir diye bir ey yok. Tedavinizi deitirmeye ya da kesmeye neden olacak bir gda-içecek seçenei olmadn aklnzdan çkarmayn.

* Reflüm var diye yemeden, içmeden kesilmenin yararndan çok zarar olacaktr.

* Hayat tarz deiiklikleri olarak adlandrlan düzenlemeler arasnda bahsettiimiz faktörlere dikkat edin; kilonuzu iyi kontrol edin ve çok sert, sk diyetlerden uzak durun.

* Unutmayn, gdalarn reflü belirtileri üzerine etkileri tamamen kiisel ve genelleme yapmamakta yarar var. Hangi gdalarla sorun yaadnz not etmek ve bu gdalar beslenme düzeninizin dnda tutmak çok uygun bir yöntemdir. Öte yandan etkisini bilmediiniz gdalar batan liste d brakmak yerine, küçük miktarlarda deneyerek karar vermek daha doru olacaktr.

* Hazrladnz yemeklerde kullandnz gda bileenlerini birer birer ekleyip çkartarak etkilerini gözleyin ve not edin. Bir zaman sonra hangi yemekte hangi malzemeyi kullanmazsanz daha rahat ettiinizi anlayacak bir veri tabanna sahip olursunuz.

* Darda yemek yerken, tatilde, seyahatte, nerede olursanz olun diyetinizin kontrolünü elden brakmayn.

* Yemek yedikten hemen sonra yatmayn, uyku zamannza kadar hafif hareketlerle sindiriminizi rahatlatn.

Ana Sayfaya Git