Reklamlar çocukları büyülüyor

Psikolog Pelin Hazer, reklamların çocuklar üzerinde büyük etkisi olduğunu söyledi.

Haberler 01.04.2018 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Pelin Hazer Bugün reklamcln hayatmzn vazgeçilmez bir özellii olduunu söyleyebilirim, Günümüzde reklamlarn etki alan oldukça genitir. Ne de olsa reklamlar sadece ilikilerimizin ekonomi boyutunu deil, ayn zamanda sosyal davranmz, psikolojik rahatlmz ve deer seçimlerimizi de etkilemektedir dedi.

Reklamlar hem bilinci hem bilinçdn etkileyebilir

Reklamlarn iki çeit güçlü etkiyi görsel ve iitsel olarak birletirmesi açsndan önemli rol oynadn ifade eden Hazer, Bu tür reklamlarn etkinlii oldukça yüksektir. çocuklarn reklamlara youn bir ilgi duyduklar ve bunun da bulunduklar yaa göre de deitii gözlenmektedir. Reklamlar ve çocuklarn ya aralna bakldnda, Küçük çocuklarn (18 Ay-3 Ya) sözel olan ve olmayan davranlar televizyondan örenebilecek yetenekte olduu gözlemlenmitir diye konutu.

Bebeklerin reklamlar izlerken k ve sesin parçalar halinde olan insan ve hayvan tiplerini anlaml bir ekilde gruplama yaptklarn söyleyen Uzman Klinik Psikolog Pelin Hazer, Bu dönemdeki çocuklarn televizyonda sergilenen basit bir davran taklit edebildiklerine dair kantlarn olduuna iaret etmektedir. Bunu izleyen yalarda (3-5 Ya) Döneminde ise çocuklar televizyona birer aratrmac gözüyle bakarlar. zledikleri görüntülerin konu içeriinde bir anlam ararlar ama ilgileri genelde karakterlerin hzl hareketleri, sahnelerin hzl deiimi, iddet ya da beklenmeyen sürpriz görüntüler üzerindedir ifadelerini kulland.

çocuklar reklamlardan büyülenirler

Reklam baladnda, çocuklarn oyunlarn durdurduklarn ve ekrana odaklandklarna kaydeden Hazer, çocuklar ayn reklam ürünü olsa bile saysz defa izleyebilmektedir. artc olan, onlarn ilgileri zayflamamasyla birlikte küçük çocuklar, mesajn anlamna bakmaktan ziyade canl bir resmin çekicilii ve hareketliliine odaklanmaktadr. Anlamsal bilgilerin ak bilinçsizce alglanr ve bu da alglamann fizyolojik özelliine dayan Bir kiinin dikkati, deiimlere odaklanr deimez olana deil. Reklamlarn çekici özellikleri çocuklar için bir etken. Her eyden önce, bu çan çocuklar, görüntülerin parlak olmas ve zengin renkler tarafndan hazrlanm olmasyla cezbedilmektedirler. Reklamlar kural olarak, oldukça renkli ve ztlklarnn yan sra, yüksek kaliteli medyada çekiliyor. Bir dakikalk reklam ak içerisinde, 90 dakikalk bir filmin giri, gelime ve sonucunu baarl bir ekilde yanstabilme baarna sahip olduu için hem yetikinlerin hem de çocuklarn dikkati odaklamas açsndan oldukça kolay olmaktadr. Bunun yan sra reklamlardaki basit arklar ve motifler (hayvanlar) çocuklarn kolay hatrlamasn ve tekrarlamasn salamaktadr açklamalarnda bulundu.

Dilerini günde 2 kez frçalamalar

Pelin Hazer, çocuklar reklamlar araclyla dilerini günde 2 kez frçalamalar gerektii, eve geldiklerinde ellerini ykamalar gerektii, süt içmeleri gerektii gibi birçok olumlu davranlar görerek ve duyarak davran kalbna haline getirebilir. Reklamlar araclyla, çocuk akranlarn anlamay, oradaki becerileri taklit etmeyi, bir tür çocuk oyununa ve sohbetine katlmay örenir. Ama burada madalyonun dier yüzüne de baklabilir Sonuçta, çocuk isteklerini nasl snrlandracan bilmez. Örnein, bir çocuk akranlar arasnda prestijli bir ey elde edemezse, reddedilebileceine dair bir kayg yaayabilir. Ancak televizyon ebeveyn ile izlendiinde reklamlar ve gerçekler arasndaki bilgileri çocua aktarmas halinde bir sorun tekil etmez eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git