Rektum tümörüne neştersiz çözüm

Rektum kanserinde uygulanan etkin doz radyoterapi, beraberinde kullanılan ilaç tedavisi ve düzenli kontrol ile hastaya cerrahi uygulanmadan ve kalıcı torba takılmadan tedavi şansı elde ediliyor.

Haberler 03.05.2018 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rektum kanserinde uygulanan etkin doz radyoterapi, beraberinde kullanlan ilaç tedavisi ve düzenli kontrol ile hastaya cerrahi uygulanmadan ve kalc torba taklmadan tedavi ans sunuyor. Yöntem, yaam kalitesi bozulmadan hastann tedavisine olanak da salyor.

Türk Radyasyon Onkolojisi Dernei (TROD) Bakan Prof. Dr. Esra Kaytan Salam, rektumun barsaklarn son bölümünde, anal kanaln hemen üstünde yer alan bir organ olduunu söyledi.

Rektum kanserlerinin sk görüldüünü anlatan Salam, bunun hem erkek hem de kadnlarda üçüncü sklkta görülen kanser olduunu belirtti. Salam, hastaln genellikle 40 ya ve sonrasnda görüldüünü dile getirerek, 50 yan üstündekilerde tarama amaçl kolonoskopi yaplmasn ancak aile öyküsü olanlarda bunun daha erken yalara çekilmesini önerdiklerini aktard.

Hastaln dklamadaki deiiklikler, kabzlk, ishal ataklar ve kanamayla kendini gösterdiini kaydeden Salam, tümörün yerletii yere göre tkanklk da yapabildiine iaret etti.

- Sa kalm süreleri cerrahi yaplan hastalar ile benzer

Prof. Dr. Salam, rektum bölgesi hastalklarnda uzun yllar cerrahi tedavi uygulandn belirterek, özellikle 5 santimetre ve altnda yerleen tümörlerde yaplan cerrahide genellikle hastaya kalc torba takldn söyledi.

Bu bölgedeki tümörlere, radyoterapi sonras tedavi yantna göre cerrahi yaplmadan düzenli ve yakn takip uygulanmaya balandn anlatan Salam, bu konuda yaplan aratrmalardan da baarl sonuçlar elde edildiini bildirdi. Salam, öyle devam etti:

Brezilyada yaplan bir çalma, radyoterapi ve ilaç tedavisi sonrasnda hastalarn yaklak üçte birinde hastaln tamamen ortadan kalktn ve hastalarn yakn takibe alnabildiini ortaya koydu. Cerrahi yaplmadan izlenen bu grup hastada, yinelemeler erken yaplan kolonoskopi ile tespit edebildi. Yineleyen hastalklarda da snrl olarak yineleme bölgeleri alnarak takibe devam edildi. Bu ekilde etkin doz radyoterapi ve beraberinde kullanlan ilaçla tedavi edilen hastalarn sa kalm süreleri cerrahi yaplan hastalar ile benzer bulundu.

Türkiyede de rektum kanserlerinde yaplan çalmalarda, radyoterapi ve etkinlii artrmak için kullanlan ilaç tedavileriyle yüzde 20 orannda hastada tamamen hastaln tedavi edildiinin belirlendiini söyleyen Salam, u bilgileri aktard:

Anüsten çka yakn hastalarda radyoterapi sonras tam yant alndnda özellikle takip edilme protokolü öneriyoruz. Pet-BT, MRI ve muayeneler ile kontrol edilen hastalarda kolonoskopi barsak içi hastal göstermede oldukça baarl olduundan erken yinelemeler çok snrl olarak çkarlarak hastalar kalc torba takmadan yaamlarna devam edebilmektedir.

Gelien teknolojilerle radyoterapinin yan etkileri daha azalrken, tümörlü bölgelerin de daha yüksek dozla nlanabildiini ve hastalk kontrolünün arttn vurgulayan Salam, Bu yöntemle hastalar kalc torba taklmadan ve hayat kaliteleri bozulmadan yaamlarna devam edebiliyor. Oysa, kalc torba ile yaamak zorunda olan hastalar depresyona girebiliyor, sosyal ve i yaamndan kopabiliyor, özellikle genç hastalarda büyük sorun yaratyor. dedi.

Salam, cerrahisiz tedavi yönteminin, hastann radyoterapi ve ilaç uygulamasna tam yant vermesi halinde her vakaya yaplabileceini söyledi.

Ana Sayfaya Git