Renkler değişmedi!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, "Çok merak edilen konu 'acaba İstanbul 100 binde 100'ün üzerinde kırmızı olur mu?' Benim hesaplarıma ve sahayı görmeme göre, İstanbul kırmızı olmayarak, bulunduğu renkte devam eder. Ankara da çok tartışılan illerden biri; ama renk değişikliğine götürecek bir tablo söz konusu değil" dedi.

Haberler 13.03.2021 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni normalleme sürecinde iller risk deerlendirme kriterlerine göre mavi, sar, turuncu ve krmz renklere ayrld. Haritaya bakldnda, mavi olan bölgeler Dou Anadolu ve Güneydou Anadolu bölgesini kapsad. Dou Anadolu ve Güneydou Anadolu bölgesindeki illerin neredeyse tamamnn mavi renkli olmasnn nedenine ilikin Salk Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardmcs, Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Kemalettin Aydn, açklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Aydn, bir ksm yerlerin mavi olmasyla beraber baz yerlerin de neredeyse tamamnn krmz olduuna dikkat çekti. Prof. Dr. Aydn, Bunun corafi yaam, mevsimsel ve daha önce salgnn tsunami olarak karmzda olduu dönemdeki geçirilme oranyla balant kurabiliriz. Benim analizim; o bölge salgnn bir önceki dönemini çok youn geçirdi. Ailesinde vakas olmayan, sülalesinde kayb olmayan bir aile yok. Burada sürü bakl dediimiz geçirilmi enfeksiyon bakl önemli bir oranda olutu. kincisi bu bölge k mevsiminde, kar, k, mevsimsel artlar, birbirlerine gitme, gelme oldukça az dedi.

MEVSMSEL FARKLILIKLARIN GETRD MAVLK VAR

Bunun tam tersinin Karadeniz bölgesindeki illerde yaandn belirten Prof. Dr. Aydn, Karadenizde mevsim iyi, hareketlik var, baa, bahçeye gitme zaman. Bugün rnakta baa bahçeye gitme zamann yok, yerde 15 santim kar var. Mevsimsel farkllklarn getirdii bir mavilik var. Bu mavi kentlerde eer toplumsal baklk deil de baa bahçeye gidememe etkiliyse, önümüzdeki günlerde mavilerin bir ksmnn sarya doru dönüme ihtimali var diye konutu.

STANBUL, ANKARA NASIL OLACAK?

Prof. Dr. Aydn, yeni açklanacak haritada belirli oranda deiiklikler olacan ifade ederek, stanbulda polikliniklerde bir art söz konusu; ama bunun halihazrda hastaneye ve youn bakma yükledii yükte bir art söz konusu deil, salgnn kontrolünde bir tedirginlik söz konusu deil. çok merak edilen konu acaba stanbul 100 binde 100ün üzerinde krmz olur mu? Benim hesaplarma ve sahay görmeme göre stanbul krmz olmayarak, bulunduu renkte devam eder. Ankara da çok tartlan illerden biri, evet düne göre vaka art söz konusu; ama renk deiikliine götürecek bir tablo söz konusu deil. Küçük illerde bunlar olabilir; ama burada bir ili komple döndürmek yerine o ildeki baz kararlar, krmz iller kararnda alabilirsiniz. Bunlar önümüze gelecektir. lin rengi deimekten öteye, bir ksm illerde il rengiyle kalmakla beraber, ilin Hfzsshha Kurulu bir üst renge ait kararlar alabilecektir. Belki bunlarn içinde okullarn seyreltilmesinden ya da bazlarna yeniden ara verilmesine kadar gidebilecektir. Semtin elence, restoran, gezi, gibi alanlar ile ilgili snrlamalar gelebilir; ama Beikta kapattm Sultanbeyli açk gibi tanmlamalar çok zor yönetilir stanbul çünkü kimse ilçe yaam yaamyor dedi.

Ana Sayfaya Git