Renkli gözlere özenti riskli

Diyarbakır'da, son dönemlerde renkli göze sahip olma tercihinde ilgi artmaya başlandı. Lens tercihinde bulunan vatandaşlar, göz kaybı tehlikesiyle karşı karşıya. İnternetten sipariş edilen sahte lenslerin kullanılmaması için de uzmanlar uyardı.

Haberler 21.12.2021 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrda, son dönemlerde renkli göze sahip olma tercihinde ilgi artmaya baland. Lens tercihinde bulunan vatandalar, göz kayb tehlikesiyle kar karya. nternetten sipari edilen sahte lenslerin kullanlmamas için de uzmanlar uyard.

RENKL GÖZLERE ÖZENT

Son zamanlarda estetik durmak için renkli göz lenslerin kullanm artt. 4 yl önce çkan yasa gerei optikçilerde doktor reçetesiyle olmadan satlmayan lensler, bu kez internet sitelerinde sahte lenslere yöneltti. Sklkla lens kullanm nedeniyle göz problemleri yaayan vatandalarn, ikayetlerle göz doktorlarna bavurduu ortaya çkt. Memorial Hastanesinde görevli Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, lens tercihinde bulunan bireyleri reçetesiz ve sahte lens kullanmnn göz kayplarna neden olduuna ilikin uyarda bulundu.

Memorial Hastanesinde görevli Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, sahte lens kullanmlarnn gözlerde enfeksiyona neden olduunu ve internette satlarnn denetlenmesi gerektiini kaydetti. Op. Dr. Ekmekçiler, k aylarnn gelmesiyle güne gözlüünün de kullanlmas gerektiini hatrlatarak ultraviyole nlarnn göz yakma sebepleri olduunu vurgulad. Ekmekçiler, 4 yl önce bir yasa çkt, göz doktorlar reçete etmeden gözlükçüler kontak lens satamyor. Lise çocuklar özendikleri için gözlükten kurtulmak yada estetik renkli lens takma isteklerinden dolay, sk sk gözlükçülere gidip lens alabiliyorlard. Ama Türkiyede çok ciddi göz enfeksiyonlar ve göz kayb vakalaryla karlald. u an yasa gerei doktor reçete etmeden kontak lens almalarnn imkan yok. Lens basit bir olay deil, gözün en hassas noktasna uyguladnz bir yabanc cisimdir. Temiz baklmazsa çok ciddi göz kayplarna sebep olacak enfeksiyonlarla karlaabiliyoruz. Lens takan hastalar 6 ayda bir doktora gidip lensler nasl gidiyor, uyup uymadn kontrol etmesi gerekiyor dedi.

LENSLERN SAHTESNE DKKAT

nternette alnan lenslerin orijinal lens mi, sahte mi olduunu anlamann imkansz olduunu söyleyen Ekmekçiler, Sahte olup olmadn anlamanz imkansz. O yüzden alacanz lensler optiklerden üzerinde barkodu ve resmi evrak olan firmalarda alnmas gerekir. Güne gözlüünün amac ultraviyoleden korunmaktr, kn kar yaan bölgelerde rutin güne gözlüü öneriyoruz, beyazdan yansyan k ultraviyole olarak gözlerimize gelerek yanklar yapabilmekte eklinde konutu.

Uzman Optisyen Kahraman Özel ise son zamanlarda lens kullanmn artmasnn sebebinin genelde özentiden kaynakl olduunu belirtti. Kahraman, lens alrken ve kullanrken doktor kontrolünde olmas gerektiini, lens almlarnn optisyenlerden alnmas ve internet ortamna alnan her türlü ürünün göz sal açsndan zarar tekil ettiini aktard. (HA)

Ana Sayfaya Git