Retina sağlığına iyi gelen yemekler

Bursalı mutfak şefi Ömür Akkor, Türk Oftalmoloji Derneği ve bir ilaç firmasınca "Retina Sağlığı İçin Beslenme" çerçevesinde sağlıklı bir göz için 40 yemeğin ve tatlının tarifleri üzerine çalışma yapıldı.

Haberler 22.11.2017 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bursal mutfak efi ve yazar Ömür Akkor, Türk Oftalmoloji Dernei ve bir ilaç firmasnca eker ve sar nokta hastalna bal oluan görme kayplarnn önüne geçilmesi amacyla yaplan çalmada göz salna yönelik yemek ve tatl tarifleri derlendi.

Yaklak 40 çeit yemek, salata ve tatl çeidi, 13 profesör ve 3 doçentin verdii desteklerle bir yllk çalma sonucu hazrland.

Retina salna iyi gelen tariflerin yan sra akademisyen ve uzmanlarn göz salna ilikin anlatmlarnn da yer ald bu çalmalar, Retina Sal çin Beslenme konulu kitapta topland.

Pratik ve kolay tariflerin bulunduu eserde, karoten bakmndan zengin sebze ve meyveler, deniz ürünleri ile zeytinyann önemine vurgu yaplyor.

- Vine kebabndan hamsi mücverine

Retina salnn korunmasna yönelik, frnda domates, bal kaba çorbas, havuç çorbas, spanakl börek, asma yapranda sardalya, kabak graten, zeytinyal havuç, vine kebab, kymal enginar sap, türlü güveç, brokoli çorbas, hamsi mücveri gibi yemek tariflerini içeren çalmada, ananasl kek, kakaolu hurma toplar, pekmezli yer fst ezmesi, yufkal krmz meyve gibi tatl tarifleri bulunuyor.

Hazrlad eserlerle birçok uluslararas ödül alan, Selçuklu ve Osmanl mutfana ilikin aratrmalar ve kitaplar bulunan ef Akkor, AA muhabirine yapt açklamada, çalmay Türk Oftalmoloji Dernei hekimleriyle yaptklarn söyledi.

Retinann, gözün arka ksmnda yer aldn belirten Akkor, Özellikle eker ve yalanma etkisiyle iki ana hastalk ortaya çkyor. Bunlarn biri eker, dieri ise sar nokta. Bunun sonu da görme kaybna kadar gidiyor. dedi.

Akkor, özellikle sar nokta hastalnn seyrinin yeme biçimiyle deiebileceinin bilindiini anlatarak, unlar kaydetti:

Uzun süre kötü beslenme, üzerine bir de sigara eklenirse sar nokta hastal sk görülebiliyor. Bu kitapla özellikle gözün retina ksmnda beslenmeyle oluabilecek bütün negatif durumlar pozitife çevirmeyi hedefledik. Bu konuda dernek, üniversitelerden ve baz devlet hastanelerinden destek veren uzmanlar oldu. Bu konunun uzman profesör ve doçentler, yeme biçimine dikkat ederek göz saln korumann ne kadar kolay olabileceini anlatt. Hangi gdann göz salna iyi geldiine yönelik bilgilerini paylat. Biz de bu bilgiler nda tarifler ortaya koyduk.

- Tatllarda bal ya da pekmez öneriyoruz

Tariflerin kolay bulunabilir malzemelerden olutuunu dile getiren Akkor, Zeytinya, tereya ve bol yeillie önem verildi. Tatllarda ise beyaz eker yerine bal ya da pekmez kullanm önerildi. Kzartmalarda ise zeytinya kullanarak frnda piirmeyi öneriyoruz. ifadelerini kulland.

Akkor, ananas, domates, karoten bakmndan güçlü sebzelerin, havuç ve deniz ürünlerinin iyi geldiini ve düzenli tüketilmesi gerektiini vurgulayarak, Tedavi aslnda doann içinde. Bütün ifalar doada gizli. Yediimize, içtiimize dikkat ederek, salmz koruyabiliriz. Özellikle eker ve sar nokta hastalnda görme kayb yaamadan bu yemeklerle salmz koruyabiliriz. diye konutu.

- Beslenmenin retina sal üzerindeki rolü

çalmann yapld dönemde dernein bakan olan ve ekim aynda görevini devreden Prof. Dr. Reha Ersöz, modern tpta salkl beslenmenin önemli olduunu söyledi.

Ersöz, unlar kaydetti:

Atalarmzdan intikal eden Can boazdan gelir. sözünün bo sözler olmadn çok iyi biliyoruz. Doal beslenme büyük bir ilgi alan oluturuyor. Diyet takviyeleri ise ancak bu yolla elde edilen besinlerin yetersizlii durumlarnda devreye girmektedir. Göz hekimleri en sk hangi tür yiyeceklerin göz sal yönünden yararl olduu tarznda sorularla karlayor. Bu sorulara en güvenilir kaynaklardan en kapsaml yantlar alma haklar vardr. Bu kitap bu yönde atlm çok güzel bir admdr.

Emei geçenlere teekkür eden Ersöz, çalmada, beslenmenin retina sal üzerindeki rolüne ilikin bilgiler var. Retina, gözün beslenme ile ilgili en önemli yaplarnn banda gelmektedir. Bununla birlikte göz ve görme duyusunun beslenme ile ilgili çok alanlar vardr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git