Robotik cerrahı!

Prof. Dr. Erdem Canda “Robotik Cerrahi Uygulaması Prostat, Böbrek ve Mesane Kanseri Ameliyatlarında Başarı Oranını Artırıyor”

Haberler 22.05.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koç Üniversitesi Hastanesi Üroloji Bölümü doktorlarndan Prof. Dr. A. Erdem Canda, Robotik Cerrahinin özellikle kanser tedavisinde kullanlan cerrahi yöntemlerin banda yer aldn belirterek, prostat, böbrek ve mesane kanseri ameliyatlarnda yöntemin nasl uygulandn ve hastalar için avantajlarn anlatt. Robotik Cerrahide hastalarn daha az komplikasyon, daha az kanama, daha hzl iyileme ve ufak kesiler yaplmas nedeniyle daha az ar ile hastaneden daha ksa bir sürede taburcu olduuna dikkat çekti.

ROBOTK PROSTAT CERRAH

50 ya üzeri erkeklerde sklkla karlalan prostat kanserinde, erken tanyla hastaln erken dönemde tedavisinin oldukça önemli olduunu vurgulayan Prof. Dr. Erdem Canda, Prostat kanseri tansnda kan testleri ve muayeneye ek olarak, prostat için Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme yaplmaktadr. Bu sayede, prostat içinde yerlemi olan kanser odaklar çok daha iyi ekilde saptanabilmektedir. MRda saptanan kanser odaklarndan biyopsi alabilmenin günümüzdeki en etkili yolu, Prostat MR Füzyon Biyopsi yöntemidir. Bu yeni teknolojik yöntemde, MRdaki görüntülerle biyopsi yaplrken kullanlan ultrasonografi görüntüleri üst üste çaktrlmakta ve bu sayede tam da kanser odaklarndan biyopsi yaplmasna olanak salanmaktadr. Robotik prostat kanseri ameliyatlar srasnda kullandmz, sinirlerin korunmas, ameliyat sonras idrar tutma ve erkeklik fonksiyonlarnn korunmas açsndan oldukça önemli olan bir dier yöntem ise, Martini-Klinik NeuroSAFE Robotik Ameliyat yöntemidir. çünkü sinirlerin prostatla çok yakn temas halinde olmas, vücutta kanser brakmadan prostatn çkarlmasn güçletirebilmektedir. Bu sorunu çözen Martini-Klinik NeuroSAFE yönteminde, robotik ameliyat srasnda prostat çevresindeki tüm sinirler öncelikle korunmaktadr, diye açklad.

SNRLERN KORUNMASINDA BÜYÜK AVANTAJ

Robotik Cerrahi yöntemiyle mesane kanseri ameliyatlarnda karnda çok ufak kesiler yaplmas nedeniyle ameliyat sonras barsak iyilemesinin çok daha hzl gerçekletiini anlatan Prof. Dr. A. Erdem Canda, sözlerine öyle devam etti: Mesane ve prostat çevresinde yer alan idrar tutmay ve erkeklik fonksiyonunu salayan sinirler, Robotik Cerrahinin salad avantajlar nedeniyle çok daha iyi korunmaktadr. Mesane kanserlerinde Robotik Cerrahi ile mesane alndktan sonra ince barsaktan yeni mesane yaplmas yönteminin avantajlar arasnda; daha az kanama, daha az komplikasyon, daha hzl iyileme, daha az barsak sorunlar, yaplan yeni mesanenin daha fazla idrar depolama, tutma ve daha iyi idrar boaltma fonksiyonu göstermesi, daha hzl taburculuk ve daha az yara yeri sorunlar olmas saylabilir.

ERKEN DÖNEMDE MÜDAHALE GEREKL

Böbrek kanserinin ise erken dönemde herhangi bir ikayete yol açmayabileceini aktaran Prof. Dr. Canda, erken dönemde, genellikle tesadüf sonucu ultrasonografi yaplmas srasnda saptandna ve böbrek bölgesinde ar ve idrarda kanama olabileceine dikkat çekti. Böbrek kanserleri erken dönemde saptandnda sadece böbrekteki kanser odan çkarp böbrein salam ksmn kurtarmann mümkün olduunu söyleyen Prof. Dr. Erdem Canda, Robotik Cerrahi yöntemiyle böbrek kanseri ameliyatlarnda, hastalarmz genellikle 2-3 gün içinde taburcu olup, 1 haftada masa ba ii yapacak duruma geliyor. Robotik sistemin 3 boyutlu ve büyüterek görüntü salamas ve karn içinde robotik kollarn cerraha yüksek manevra yetenei kazandrmas nedeniyle cerrahn dokular çok daha iyi görebilmesi, bu ameliyatlarda önem tayor. Özellikle böbrekteki tümörün çkarlmas sonras kalan böbrein onarlmas aamasnda robotik sistemin çok büyük avantaj olmaktadr, dedi.

Ana Sayfaya Git