"Robotik cerrahisinde yeni yöntem iyileşme süresini kısaltıyor"

Robotik cerrahinin diz ya da kalça protezi ameliyatı sırasında doğruluk ve hassasiyeti arttırmak için kullanılan yardımcı sistemler olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji uzmanları Dr. Öğr. Üyesi Ender Sarıoğlu ve Op. Dr. Yiğit Erdağ, ameliyatın planlanmasından, verilerin elde edilmesine ve sisteme yüklenmesiyle, ameliyatın gerçekleştirilmesine kadar robotik sistemin kullanıldığının altını çizdi.

Haberler 05.08.2020 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op. Dr. Yiit Erda, Cerrahn kontrolü altnda yaplan ameliyatlarda robot, planlanan kemik kesilerinin hatasz ve önceden planland gibi uygulanmasnda cerraha yardmc olma konusunda önemli bir rol oynamaktadr. Robotik Cerrahi özel eitim ve deneyim gerektirir. Navio Robotik Sistemin dier sistemlere göre en önemli avantaj, ameliyat öncesi bilgisayarl tomografiye ihtiyaç duyulmamas ve bu sayede radyasyona maruz kalnmasn önlemektir dedi.

HASTAYI DÜÜNEN SSTEM; ARISIZ VE YLEME SÜRES KISA

Dier protez cerrahilerde olduu gibi uygun anestezi altnda, ilk olarak robotik sistem kullanlarak hastann diz ekleminin 3 boyutlu modellemesinin oluturulduunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Dr. Ör. Üyesi Ender Sarolu, bu model üzerinde, operasyon srasnda yaplacak kemik kesilerinin matematiksel olarak hesaplanarak en ince ayrntsna kadar planlandn ve böylece eklemin doal kinematiklerine en uygun boyuttaki protezin seçilebildiini söyledi.

AMELYAT SONRASI YLEME SÜRES ARISIZ OLUYOR

Sarolu, Sistem, bu hesaplamalarn gerçek zamanl olarak denenmesine izin verir. Bu sayede ameliyatn en ince detay ile planlamas yaplabilir, gerekli ayarlamalar sonrasnda mükemmel sonuca ulalr. Daha sonra bu planlama navigasyon yardm ile hasta üzerinde gerçekletirilir. Sistem kesiler srasnda önceden yaplan planlamaya uygun olarak çalr, planlama dna çklmasna izin vermez. Cerrah uygulama srasnda hem cerrahi alan yönetir hem de bilgisayar ekranndan 3 boyutlu olarak yaplan ilemi kontrol eder. Milimetrik hassasiyette kesiler ile protez en uygun ekilde yerletirilir. Sistem sayesinde son bir kontrol daha yaplr ve ilem sonlandrlr. Bu sistem hata payn minimuma indirirken, ameliyat sonras iyileme sürecinin de daha ksa, daha arsz ve daha rahat olmasn salar ifadelerini kulland.

PROTEZLERDE çIKIK RSK ORTADAN KALKIYOR

Kullanlan Navio Robotik Sisteminin, unikondiler (ksmi), bikondiler ve total diz protezleri ayrca total kalça protezleri ameliyatlarnda baarl olarak uygulanabildiinin altn çizen Emsey Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Yiit Erda, Robotik Cerrahi ile protez uygulamasnn en önemli faydasnn ameliyatn gözle görülenden daha hassas ekilde gerçekletirilmesine olanak saladn söyledi. Op. Dr. Yiit Erda, özellikle diz protezi ameliyatlarnda protez sa kalmnn ve hasta memnuniyetinin kilit noktalarnn, protez boyu ve diziliminin, ek olarak yumuak doku dengesinin ideal ölçülerde salanmas olduunu vurgulad.

Robotik cerrahinin bu hedeflere hataya yer brakmakszn ulalmasn salayan yardmc sistemler olduunu söyleyen Erda, benzer ekilde kalça protezi ameliyatlar sonrasnda yüzde 4 orannda görülebilen protez çkk riski komplikasyonlarnn da bu sistem sayesinde yüzde 1 gibi oranlara dütüünü aktard.

Ana Sayfaya Git