Romatizma hastalarına koronavirüs aşısı uyarısı

Romatizma hastalarının tedavi nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullandığını anlatan Romatoloji Uzmanı Dr. Zühre Sarı Sürmeli, bu kişilerin mutlaka koronavirüs aşılarını olması gerektiğini belirtti.

Haberler 26.04.2021 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hem hastalklarnn doas gerei hem kullandklar baklk sistemini basklayc ilaçlar nedeniyle romatizma hastalar, koronavirüs de dahil olmak üzere birçok enfeksiyona yatkn oluyor. Bu nedenle hastalarn mutlaka koronavirüs alarn yaptrmalar gerektiini anlatan Romatoloji Uzman Dr. Zühre Sar Sürmeli, Koronavirüs gibi iddetli bir enfeksiyon, bizim hastalarmzda maalesef genel popülasyona nazaran daha iddetli seyredebilir. Bu kiilerde ar zatürreeler, hastaneye yatlar ve ölüm oranlar dier kiilere oranla daha fazla olabilecei için mutlaka tüm romatizma hastalarna koronavirüs as olmasn öneriyorum dedi.

ANTKOR SÜRELER DAHA KISA OLABLR

Ann kiinin romatizma hastaln alevlendirmeyeceini anlatan Uzm. Dr. Zühre Sar Sürmeli, Alarn içinde canl virüs yok. Yani bu alar romatizma hastalarmzn hastalklarn alevlendirmez. Son 1-2 haftadr romatizma hastalar öncelikli a kapsamna alnd. Baklk sistemini basklayc bir ilaç kulland yönünde sistemde bilgisi olan hastalarmz alanyorlar. Hastalarmzn kullandbaz romatizma ilaçlar baklk sistemini basklayarak a yantnn bozulmasna neden olabilir. Normal bir insann a olmasyla romatizma hastasnn a olmas birbirinden farkl sonuçlar douruyor. Romatizma ilac kullanan hastalarn alarnn oluturduu antikor yantlar daha az olabilir. Bu kiilerin antikorlarnn pozitif olduu süre de daha ksa olabilir ifadelerini kulland.

K ETKEN MADDENN YER ALDII LACI KULLANANLAR DKKAT

A öncesi hastalar tarafndan kullanlan 2 ilacn çok önemli olduuna dikkat çeken Uzm. Dr. Sürmeli, Birincisi hastalarmza çok sk kortizon veriyoruz. Günde 20 miligramdan fazla kortizon kullanan hastalarmzn a olduktan sonra 15 gün süreyle doktorlarna da danarak bunlar 20 miligramn altna çekmeleri gerekiyor. Adan 15 gün sonra eski dozlarna geri dönebilirler. Metotreksat etken maddesini içeren ilaç da hastalarmz tarafndan sklkla kullanlyor. Bunun da her iki ann iki dozundan sonra 15 gün süreyle kesilmesi sonra tekrar balanmas öneriliyor. Vücutta uzun süre 6 ay kadar kalan baz dier romatizma ilaçlarnn vücuttan atlma süreleri daha uzun olabilir. Hastalarn hekimlere bavurarak bu uzun etkili ilaçlar adan sonra 4 hafta daha kullanmamalarn, ilaçlarna ara vermelerini öneriyoruz uyarsnda bulundu.

Hastalarn her iki koronavirüs asndan birini tercih edebileceini anlatan Uzm. Dr. Sürmeli, Biz alar arasnda bir seçim önermiyoruz. ki a da koronavirüse kar oldukça etkili sadece Biontech as alerjik reaksiyonlar yapabileceinden sadece hastalarmzn geçmite olduklar alara kar alerjik bir öyküleri varsa bunu tercih etmemelerini öneriyorum. Her iki a da oldukça etkili ve hzlca tüm bireylerin alanmas gerektiinden hangi a olursa olsun mutlaka hastalarmz alanmallar dedi.

KORONAVRÜS TEDAVSNDE LAçLARA ARA VERN

Koronavirüse yakalanan romatizma hastalarna da dikkat çeken Sürmeli, Özellikle kullandklar ilaçlar sonucu baklklar daha düük olduundan bu enfeksiyonu geçirdikleri andan itibaren romatizma ilaçlarna ara vermek gerekebilir. Sonradan tekrar bu ilaçlara balanr. Koronavirüs tedavi sürecinde ilaca ara önemli ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git