Romatizmal Hastalıkları Olanlar Oruç Tutabilir mi?

Romatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Barış Gündoğdu, uygun beslenme ve düzenli ilaç kullanımıyla orucun; bazı romatolojik hastalıklara iyi geldiğini söyledi!

Haberler 17.05.2019 - 02:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günümüzden yaklak 2500 yl önce modern ve bilimsel tbbn kurucusu Hipokrat hem hastalklarn oluum mekanizmalarnn hem de hastalklarn önlenmesinde salkl beslenmenin önemini vurgulayarak u sözü söylemitir: Besinler ilacnz, ilacnz besininiz olsun

Orucun Gut Hastal Üzerinde Etkisi Olumlu

Orucun; romatizmal, sistemik hastalklar ve özellikle de gut üzerindeki etkisi, baz klinik çalmalar ile aratrlmtr. Klinisyenler bu aratrmalarda, serum ürik asidin homeostazn (bir organizmann, içinde yaad ortamla madde alverii yaparak, kendi iç ortamn belli snrlar arasnda dengede tutmas) ve gut ataklarnn skln deerlendirmitir. çalmalarda hastalarn hiçbirinin gözlem döneminde, gut artrit krizi ortaya çkmamtr. Dolaysyla açln, bu hastalk üzerine olumlu bir etkisi olduunu söyleyebiliriz.

Diyabet, Hipertansiyon ve Böbrek Yetmezlii Gibi Hastalklarda Oruç Riskli!

Önceki çalmalarda, Ramazan aynda oruç tutma srasnda sv kaybna bal, serum üre, kreatinin ve ürik asit seviyelerinin art saptanm, bu çalmalarda ise serum ürik asit seviyelerinde, istatistiksel olarak anlaml bir deiiklik tespit edilememitir. Dolaysyla; elik eden diyabet, hipertansiyon ve böbrek yetersizlii gibi ek sistemik hastalklarda oruç tutmak uygun olmayabilir. Ayrca; hastann tedaviye ball, tedavinin baars bakmndan önemli bir konudur.

Hastalar Ramazanda Salkl Beslenip laçlarn Düzenli Kullanmaldrlar!

Aratrmaclar bir dier yaplan klinik çalmada, zt olarak orucun; Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastalk aktivite indeksinde ve yaam kalitesinde herhangi bir deiiklik yaptn saptayamadlar. Yine baka bir çalmada ise Ramazan ayndaki önemli diyet deiikliklerinde, Romatoid Artrit (RA) hastal aktivitesinde bir azalma olduu saptanm ancak bu istatistiksel olarak anlaml bulunmamtr. Hastalar bu nedenle; Ramazan aynda, Romatoid Artrit hastalnn tedavi yönetimini iyiletirmek için diyetlerindeki deiikliklere ve ilaç alm zamanlarn uymaldrlar.

Stresten Uzak Durmak Tedaviye Yardmc Olacaktr

Sonuç olarak; Ramazanda orucun salnz üzerindeki etkilerini size söylemesi ve ilaç rejiminizin düzenlenmesi için doktorunuza danmalsnz. Fazla kilonuz varsa kalori almn azaltmak ve iltihap kaynakl belirtilerinizi hafifletmek için; Ramazan ay bir frsat olabilir. Doymu ya oran yüksek gdalar Romatizmal hastalklarda belirtilerinizi arlatrabileceinden, bu yiyeceklerden mümkün olduu kadar uzak durmalsnz. Yasz süt ürünleri, meyveler ve sebzeler sala faydal olduu için diyetinizde eksik olmamaldr. Oruç tutuyorsanz, iftar sonras ve sahura kadar yeterince sv almalsnz. Bu dönemde stresin kontrol edilmesi, size sistemik romatizmal hastalklarda tedaviye yardmc olacaktr.

Ana Sayfaya Git