Romatoid artrit hakkında bilmeniz gereken 5 şey

Romatoid artrit yaşlı insanlarda bulunan romatizmal hastalıklardan oldukça farklıdır. Bir kişinin bağışıklık sisteminin yanlışlıkla eklemlerine saldırması sonucu ağrı duyması ve şişlikler yaşamasına neden olan otoimmün bir hastalıktır. Yapılan araştırmalara göre hastalığa daha çok 30 ila 50 yaşları arasında rastlanmaktadır.

Haberler 12.03.2018 - 12:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm otoimmün hastalklarda olduu gibi bilim insanlar bu hastaln nedenini tam olarak bilemiyor. Uzmanlara göre sigara içmek, kötü di bakm ve genetik faktörlerin etkisi bulunuyor. Mayo Clinice göre genleriniz bu hastala yakalanmanza neden olmuyor ancak potansiyel olarak bu bakteriyel veya viral enfeksiyonlar gibi çevresel faktörlere duyarl hale getirebiliyor.

Artritin en yaygn ekli olan osteoartirit ile ayn ey deildir

nsanlar artrit kelimesini osteoartirit ile ilikilendirir; ancak bu iltihaplanma türü genellikle yalanmaya ve kemiklerin yalanmasna baldr. Ancak romatoid artrit, kiinin eklemlerini etkiler. Baz hastalarda RA deriyi de etkileyebilir (cilt altnda topaklar ve döküntüler eklinde nodüller vastasyla), akcierlerde enflamasyona, kalpte plak birikmesine neden olabilir ve kalp krizi riski arttrabilir.

Belirtiler ac verebilir

Romatoid artrit kiinin ekleminde balar, ancak her taraftan hissedilebilir. Belirtiler tipik olarak eklem ars, hassasiyet, ime veya sertlik içerir. (Özellikle sabahlar). Ayrca yorgunluk, itah kayb ve düük dereceli ate bulunabilir. lk belirtiler, eller ve ayaklar eklemlerinde oluur ve daha sonra vücudun dier alanlarna, yaylr.

Daha çok kadnlar etkiler

Amerikan Romatoloji Kolejine göre, RAl hastalarn yaklak yüzde 75i kadndr. Bu durum, lupus ve tiroid hastal gibi dier baz otoimmün hastalklar için de geçerlidir ve uzmanlar bunun neden olduundan emin deildir. Uzmanlar bunun deien hormon dengeleriyle alakal olabileceini söylüyorlar.

Romatoid artrit tedavisi yaplamaz, ancak kontrol edilebilir

Her hastalk gibi erken tehis çok önemlidir. Ancak hastalar çounlukla bu eklem arlarnn günlük arlar olduunu düündüklerinden pek üzerine dümezler. Bu da hastaln tansnn konulmasn zorlatrabilir. Hastalk tehisi konulduktan sonra ilaç tedavisiyle hastalk basklanr ve kontrol altna alabilir. Ayrca iyi uyumak, beslenmek ve stresten uzak durmak da hastaln tedavisinde büyük rol oynar.

Ana Sayfaya Git