Ruh sağlığını etkiliyor!

Kas ve iskelet sistemi ağrıları, kalp rahatsızlıkları, uyku bozuklukları ile depresyon gibi birçok bedensel rahatsızlıkla ilişkili olduğu düşünülen D vitamini eksikliği, enerji düşüklüğü, odaklanmakta zorlanma gibi belirtiler ile kendini gösteriyor. Konunun uzmanı ise D vitaminin arttırılması için bilgilendirmelerde bulundu.

Haberler 21.03.2022 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

D vitamini eksiklii, kas ve iskelet sistemi arlar, kalp rahatszlklar, uyku bozukluklar ve depresyon gibi birçok bedensel ve ruhsal rahatszlk ile ilikili olduu düünülen bir sorun. Depresyon, en az 2 hafta boyunca ve günün büyük bölümünde olan mutsuzluk, isteksizlik, hayattan zevk alamama, uyku ve itah deiiklikleri, enerji düüklüü, odaklanmakta zorlanma gibi belirtiler ile kendini gösteriyor. Psikiyatri Uzman Dr. Alime Burçin imek ise depresyonun birçok etkene bal olabilecei gibi, vitamin eksikliklerinin de bu bozukluk üzerinde etkisi olduunu ifade etti. D vitamininin arttrlmas için bilgilendirmelerde bulunana imek, vatandalarn günee çkmalarn ve D vitamini içeren balklarn, süt ürünlerinin tüketilmesi gerektiini ifade etti.

D VTAMN EKSKL LE KARI KARIYA OLABLRSNZ

Psikiyatri Uzman Dr. Alime Burçin imek, Özellikle karl, yal ve kapal havalarla geçen, günee hasret kaldmz bu günlerde kendinizi her zamankinden daha yorgun, enerjisiz, isteksiz ve mutsuz hissediyorsanz D vitamini eksiklii ile kar karya olabilirsiniz. Yaplan bilimsel çalmalarda, depresyon hastalarnn D vitamini düzeylerinin salkl bireylere göre anlaml düzeyde düük olduu görülürken, halk arasnda mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun kiilerin güne na maruz kalmas durumunda yükseldii de belirlenmitir.

Ülkemizde yaplan çalmalarda ise yüzde 74e varan oranlarda D vitamini eksiklii olduu görülmekte, Ege Bölgesinde yaayan yetikinler üzerinde yaplan bir aratrmada bu oran erkeklerde yüzde 66 iken, kadnlarda yüzde 79 olarak ölçülmütür dedi.

RUH VE BEDEN SALIINI DESTEKLEMEK çN D VTAMN EKSKLKLERMZN GDERLMESNE DKKAT EDLMEL

D vitamini eksikliklerinin giderilmesi için bilgilendirmelerde bulunan imek, Dier vitaminlerin aksine, direkt beslenme yoluyla alnmas daha zor olan D vitamini, güne yoluyla yüzde 90 orannda sentezlenirken, güne ile desteklenmemesi halinde ise tüketilen besinlerden ancak yüzde 10 orannda alnabiliyor. Doal yollardan D vitaminini arttrmak için, D vitamini içeren yal balklar, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal gdalar yeterli miktarda tüketilmeli. Doal yollar dnda, dardan D vitamini takviyesi alnmas gereken durumlarda salk profesyonelleri tarafndan uygulanan yapay k terapileri ve vitamin takviyeleri tedavide kullanlmakta. Elbette ki ruh salmzn beden salndan ayr düünülemez. Yaplan çalmalar D vitamini eksikliini gidermenin korona virüs ile ilgili riskleri de azaltabileceini bildiriyor. Hem kendimiz, hem de sevdiklerimizin ruh ve beden saln desteklemek için D vitamini eksikliklerimizin giderilmesine dikkat edilmesi gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git