Ruh sağlınızdan da olmayın!

Koronavirüs pandemisinin toplumda farklı psikolojik etkilere sebep olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Yeşim Ruhat Kutlu, plan yapmanın ruh sağlığını korumadaki önemine dikkat çekti. Uzm. Dr. Kutlu, "Herkes online faaliyetlerden faydalanmak adına 5-6 aylık bir plan yapsın" tavsiyesinde bulundu.

Haberler 06.01.2021 - 06:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgnnn kaygy artrd hemen her ülkede konuuluyor. Fiziksel saln yan sra bu süreçte ruh saln korumak da bir hayli önem tayor. Sosyallemenin insanlarn en temel ihtiyac olduuna dikkat çeken Psikiyatri Uzman Dr. Yeim Ruhat Kutlu, nsanlar baka insanlarla bir araya geldikçe kendilerini ve ruh salklarn korurlar. Fakat bugün dünyann koullar bunun tam tersini gerektiriyor. Bunun için de bizleri ruh salmz açsndan zorlu bir süreç bekliyor. Kendimizi koruyabilmek için yapabileceimiz birtakm eyler elbette var. Modern dünyann, teknolojinin faydalarn hayatmzda kullanabiliriz dedi.

BRçOK HZMET ÜCRETSZ ERME AçILDI

Geçtiimiz mart ayndan bu yana neredeyse birçok aktivitenin online yaplabildiini hatrlatan Uzm. Dr. Yeim Ruhat Kutlu, Kültürel ve sanatsal etkinlikler, kurslar, eitimler, çeitli hobiler... Dolaysyla online olarak mutlaka daha önce hayatmzda neler varsa onlara ulaabilmenin imkanlarn aramalyz. Kald ki tüm dünyada büyük bir dayanma salanarak birçok hizmet ücretsiz eriime açld. Spor çalmalar, yoga, kültürel etkinlikler, konserler, tiyatrolar, birçok alanda bunu görebiliyoruz. Öncelikle herkes online faaliyetlerden faydalanmak adna 5-6 aylk bir plan yapsn diye konutu.

DÜNYANIN GÜVENSZ OLDUU YANILSAMASI YAANABLR

Online eitim sürecinde annelerin de öretmen görevi üstlendiini ifade eden Uzm. Dr. Kutlu, Normal artlarda annelik ile öretmenlik rolünü kartrmamak gerekirken imdi mecburen karmas gerekiyor. Bu noktada çocuklar ile çatma yaayan ebeveynlerin psikiyatrik ve psikolojik destek almalarnda fayda var. Uzun süre evde kalyor olmak ve evi verimli, yaanlr ve hayat sürdürür bir halde kullanmyor olmak kiide çökkünlük yaratabilir. Hayat git gide anlamszlap tatsz ve tuzsuz bir hal alabilir. Bu kiide depresyona yol açabilir. Sürekli evde kalmann getirdii gerginlik hali de aile içindeki dier bireylerle çatma riskini artrr. Bu durumu çinde karantinann youn uyguland dönemde boanmalarla görmütük. Kiiler çok uzun süre evde kalnca, evin çok güvenli d dünyann ise güvensiz olduunun yanlsamasn yayorlar. Dolaysyla darya çkmak olmas gerektiinden çok daha büyük kayg, anksiyete ve huzursuzluk yaratyor olabilir ifadelerini kulland.

KORKULARINIZIN ÜSTÜNE GDN, KAçINDIKçA ARTIYOR

Psikiyatri Uzman Dr. Yeim Ruhat Kutlu, koronavirüsü atlattktan sonra sokaa çkmakta zorlanan kiilere de u uyarlarda bulundu:

Burada da tekrar hastalanma tedirginlii veya yaknlarna bu hastal bulatrma tedirginlii yayorlar. Uzun süre evde kalmak ve evden ibaret bir dünyaya alma sonucunda ise d dünya ve eski alkanlklara kar korku ve tedirginlik balyor. Kii eer hastaln nereden bulatn bilmiyorsa daha önce sürdürdüü hayat sürdürürken ikinci keza hastala yakalanma korkusu her yerde tehlike var duygusunu yaratyor. Belirsizlik her zaman için korkutucu. Ama maalesef bu hastalkta belirsizlik bir gerçek. çünkü herkes hastal nereden aldndan emin deil. Tüm korkularda olduu gibi burada da korkunun üzerine gitmek, korkuyla ba etmenin temel ilkesi olarak önümüzde duruyor. Elbette tedbirleri alacaz. Ama kurallara uyarken günlük yaamdan kaçmayacaz. Korkuyu besleyen davranmz ise kaçnma davran. Ancak kaçndkça korku büyüyen bir ey haline geliyor. Zihnimizde daha büyütmü hale geliyoruz. O nedenle bununla ba etmeli üzerine gitmeliyiz.

Ana Sayfaya Git