Sıkıntınız 2 haftadan uzun sürüyorsa dikkat

Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Güveli, “Sıkıntınız 2 haftadan daha uzun bir süredir devam ediyorsa; sosyal, mesleki ve aile yaşantınıza negatif yansımaları varsa sıkıntının normal sınırı aşılmaya başlanıyor demektir” dedi.

Haberler 31.08.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Derin Psikiyatriden Psikiyatri Uzman Dr. Mustafa Güveli, skntnn insanlk tarihi kadar eski bir his olduunu belirterek, Bu his, hisseden tarafndan çounlukla iç sknts, huzursuzluk, gerginlik, daralma eklinde ifade edilir. Bu hisle hepimiz günlük hayatmzda tanrz. Ancak gelip geçici olduunda pek etkilenmeyiz. Bazen skntlarmz öylesine younlar ki iimizi gücümüzü yapmamza mani olacak bir hal bile alabilir. Sürekli gergin ve tedirgin olduunuzu düünün; hayattan zevk almanz azalr, dikkatinizi toparlayamazsnz, ie gitmeyi cannz istemez eskiden zevk alarak yaptnz birçok ii artk bo ve anlamsz bulursunuz diye konutu.

SIKINTILARIN BOYUTU ÖNEML

Skntnn bariz ve yaadnz durumla uyumlu bir nedeni varsa bu doal bir duygu yansmas olarak deerlendirilebileceini anlatan Psikiyatri Uzman Dr. Mustafa Güveli, Ancak eer bu anlamda bir sebep yokken siz kendinizi skntl ve gergin hissediyorsanz bunu biraz incelemek gerekir. Burada hemen u soru akla geliyor skntnn normali var mdr ? Evet her insann hayatnda hastalk olmadan yaad normal bir sknt vardr. Ciddi kayplar (para, sevilen birinin kayb vs. gibi) bir süre için kaybn kii için anlam orannda skntya sebep olabilirler. Ancak bu süre iimizi gücümüzü engelleyecek boyuta ulamsa, sosyal ilikilerimizi bozuyorsa artk eskiye kyasla asabi olmaya balamsak snrlar alm normalin ötesine geçilmi olur. En çok da depresyonda bu durumu yaarz. Depresyonun en önde gelen belirtisi zaten duygu duruma hakim olan sknt ve isteksizlik halidir. Sözün özü skntnz 2 haftadan daha uzun bir süredir devam ediyorsa; sosyal, mesleki ve aile yaantnza negatif yansmalar varsa skntnn normal snr almaya balanyor demektir diye konutu.

K HAFTA SÜRMES HALNDE

En az iki haftalk süre içerisinde aadaki belirtilerden en az bei sizde varsa depresyon sorgulanmaldr diyen Güveli, unlar kaydetti:

çökkün bir ruh hali, ilgi kayb ya da yaptklarndan zevk alamama, günlük i ve gücünü yapamama, günlük ilere kar isteksizlik, perhiz yapmad halde ar kilo kaybetme ya da kilo alma (Bir ayda vücut arlnn %5 inden fazlasn alma yada verme.) tah kayb ya da ar itah. Hemen her gün ar uyma ya da uykusuzluk, Sknt, huzursuzluk, yerinde duramama, kendini yorgun, bitkin, halsiz hissetme (enerjisi çekilmi gibi hissetme.) Kendini deersiz, aalk ya da suçlu gibi hissetme, dikkatini bir noktaya toplayamama, cinsel istekte ar azalma ya da istek kayb, halk arasnda sknt ile giden bütün hastalklar depresyon olarak adlandrlmaktadr. Ancak depresyon bunlarn hepsinin ötesinde özel bir durumdur. Yukarda saydmz belirtilerin hepsinin herkeste görülmesi beklenmez. Önemli olan bu belirtilerin kiinin sosyal, mesleki ve insani ilikilerinin ne kadar etkilendiidir. güç yapamayan, insani ilikilerini sürdürmekte zorlanmaya balayan bir kii hastalk snrlarn zorlamaya balam birisi demektir. çünkü depresyonun da kendi içerisinde basamaklar vardr. En arndan majör depresyonla depresif yaknmalar olan bir kii arasnda dalar kadar fark vardr. Ancak her ikisi de sonuçta birbirine dönüebilir. Saylan belirtiler içerisinde birbirine zt görünen belirtiler olmakla birlikte depresyonun farkl alt tiplerinin ayrm ancak uzman bir gözle ve belirtilerin tümü birlikte deerlendirildiinde olacak bir itir. Etrafnzdaki herhangi birinde bu belirtiler varsa ve günlük hayatn etkiliyorsa bu kii depresyonda olabilir dikkatli olun.

Ana Sayfaya Git