Sırt Ağrıları Hastalık Mı?

“Bu aralar çok yorulduğum için oldu, nasıl olsa geçer” denilerek umursanmayan sırt ağrıları, günlük yaşam kalitesini bozuyor, sürekli yorgunluğa yol açıyor ve iş performansını ciddi ölçüde azaltabiliyor. Her 5 kişiden 1’inde görülen sırt ağrısı hafife alındığında ilerleyen dönemlerde kalıcı ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirken, ağrı ciddi bir hastalığa da işaret edebiliyor.

Haberler 25.04.2018 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Gülseren Kayalar, srt arlar ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.

Tüberküloz ve akcier kanseri srt ars yapabilir

Vücuttaki farkl kanser odaklarndan yaylma sonucu meydana gelen omurga metastazlar da srt arsna yol açan nedenler arasndadr. Tüberküloz, brusella, akcier kanseri ve omurgaya metastaz yapan tümörler srt ars yapabilir. Yemek borusu, mide, safra kesesi ve pankreas hastalklar ve tümörlerinin neden olduu arlar da srttan hissedilebilir.

Srt ft arya yol açar

Omurgann srt ksm omurilik ftklar açsndan en fazla tehlike oluturan bölgedir. Srtta 12 omurun bulunduu omur arasnda bulunan kkrdan aniden dar frlamas sonucu omuriliin direkt bassna neden olabilir. Srt ft nadir görülen fakat ciddi ilevsel bozukluklara yol açabilen bir hastalktr. Hastalar sadece srt veya karn ars ile bavurabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarna ramen iyilemeyen veya ilerleyici nörolojik bulgularn olduu hastalarda cerrahi tedavi gereklidir. Doru hasta seçimi ile yaplan cerrahi tedavi, hastalarn yaklak %80-90nn arsnn geçmesi ve nörolojik bulgularn düzelmesi ile sonuçlanr.

Srtnz artacak bu nedenlere dikkat!

Srt arlar, uzun süre yanl postürde oturma veya ba ve srt öne eik iki büklüm ayakta durma, ar srt çantas kullanma, uzun süre bilgisayar kullanma, kaslarda güçsüzlük, spor veya i yaamnda srt zorlayan devaml olan tekrarlayc yanl hareketler veya araç kazalar sonras görülür. Özellikle çalan kesimde i stresi ve yorgunluun tetikledii kaslarn ar gerilmesi, sertlemesi sonucu görülen bölgesel arlar veya fibromiyalji de önemli srt ars nedenlerindendir. Yalanma ile aça çkan srt arlar sklkla kas güçsüzlüü, omurgada kireçlenmeler, osteoporoza bal sessiz omurga krklar ve dejeneratif skolyoz ve kifoz da srt arlarna neden olabilir. Bel ve boyun ft, incinmesi, kireçlenmesi ve kaymas gibi hastalklar tedavi edilmediinde mekanik olarak srt ars yapar.

Srt arsnda 12 kritik belirti

Erikin dönemde görülen srt arlar bel ve boyun arlarna göre daha ciddi sebeplerden oluur. Spor yaralanmalar veya kaza olmadan aça çkan ve ar yorgunluk hissi ile birlikte 2-4 haftada geçmeyen srt arlarna dikkat edilmelidir. Srt arlarna yol açan sebeplerden aada bahsedilen belirtiler varsa bir an önce uzman bir doktora gidilmelidir.

1-Son 3 ay içinde geçirilmi ciddi araç kazas veya yüksekten düme,

2-Osteoporotik kiilerde düük enerjili travma, kaza veya yaralanma, ar bir eya kaldrmakla veya ani öksürmekle aça çkan ar

3-20 ya alt veya 50 ya üstünde ilk kez aça çkan srt ars

4-Kanser, madde bamll veya HIV enfeksiyonu gibi baklk sistemini etkileyen hastal olmas veya 6 aydan uzun süre kortizon kullanm

5-Genel salk durumunu kötü hissetme, nedensiz kilo verme veya atelenme hali. Gece terlemesi, geceleri artan ar, zayflama,

6-Bakteriyel enfeksiyon geçirmi olma

7-Srt ars sürekliyse ve daha kötüye gidiyorsa

8-Ar zorlanma veya mekanik kaynakl deilse

9-2-4 haftada geçmiyorsa

10-Sabahlar arl ve tutuk kalklyorsa

11-Omurgann ekli deimeye baladysa

12-Bacaklarda inelenme, karncalanma, uyumalar, güçsüzlük baladysa ve artarak sürüyorsa

Srt arlarnn tedavisi kiiye özel

Kas ve omurga kaynakl mekanik arlarda yanl postürün düzeltilmesi, günlük yaam düzenlemeleri, ergonomik düzenlemeler, postur egzersizleri, basit ar kesiciler, kas geveticiler ve lokal etkili merhemler kullanlr. natç ve iddetli durumlarda mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalar ve tetik nokta enjeksiyonlar, botoks, akupunktur gibi lokal enjeksiyon uygulamalar yaplabilir. Hastann psikolojik durumu gözden geçirilip gerekirse antidepresana veya psikoterapiye balanmal. Srt ve omuz kua kaslarnn gevetilmesi, güçlendirilmesi tedavinin en önemli parçasdr. Bu amaçla uygulanacak ev egzersiz programlarna ek olarak hastann haftada 3-4 gün yapaca aerobik egzersizler, fitness ve yüzme yararl olur.

Ana Sayfaya Git