Sağlık Bakanlığı'ndan 'KKKA' uyarısı

SAĞLIK Bakanlığı, kene ile bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastalığı ile ilgili alınan tedbirler sayesinde vaka sayısında büyük azalma olduğunu ancak 2019 yılında 3 kişinin bu hastalıktan öldüğünü açıkladı.

Haberler 10.05.2019 - 12:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamada KKKA hastalnn kene ile bulaan tehlikeli bir enfeksiyon hastal olduu bildirildi. Hastaln, çounlukla ç Anadolunun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Dou Anadolunun kuzeyinde younlat belirtilen açklamada, KKKA hastal ile mücadele için ciddi tedbirler alnd kaydedildi. Açklamada, Hastalarn takibi için sürveyans sistemi kurulmu, bölge merkezleri oluturulmutur. Hastaln tehisi için laboratuvar alt yaps güçlendirilmitir. Kiisel korunma önlemleri, hastaln kontrolü için oldukça önemlidir. Salk Bakanl toplumda farkndalk çalmalarn titizlikle yürütmektedir. KKKAya yönelik afi, broür, TV spot filmi, belgesel, çocuklara yönelik animasyon filmi gibi eitim materyalleri hazrlanmtr denildi.

VAKA SAYISINDA AZALMA YAANDI

Yaplan çalmalar sonrasnda Türkiyede görülen KKKA vakalar ve hastala bal ölümlerde düü görüldüü bildirilen açklamada 2008 ylnda hastala bal 63, 2018 ylnda ise 27 vatandamz hayatn kaybetmitir. Alnan tedbirlerle vaka saysnda büyük azalma görülmesine ramen 2019 yl Mays ay itibari ile ne yazk ki 3 vatandamz KKKA hastal sebebiyle hayatn kaybetmitir ifadesi yer ald.

UYARI VE ÖNLEMLER

Açklamada, vatandalara uyarda bulunularak, alnacak önlemler öyle sraland:

Tarla, ba, bahçe, orman ve piknik alanlar gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçalar çoraplarn içerisine sokulmaldr. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açk renkli kyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüünde vücutta (kulak arkas, koltuk altlar, kasklar ve diz arkas dahil) kene olup olmad kontrol edilmelidir. Kene üzerine sigara basmak, kolonya, gaz ya gibi maddeler dökmek; vücut içeriini kiiye aktarmasna sebep olaca için kesinlikle yaplmamaldr. Kene tutunmu ise hiç vakit kaybetmeden vücuda tutunduu en yakn yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poet, eldiven gibi) çkarmaldr. Kene ne kadar erken çkarlrsa hastaln bulama riskinin de o kadar azalaca unutulmamaldr. Hastalk hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiinden hayvanlarn kanlarna, vücut svlarna veya dokularna çplak el ile temas edilmemelidir. Hasta ile temas eden kiiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske, vb.) almaldr. Kene tutunan kiiler, 10 günlük süre içinde halsizlik, itahszlk, ate, kas ars, ba ars, bulant, kusma veya ishal gibi belirtiler görülmesi halinde derhal en yakn salk kuruluuna müracaat etmelidir.

Ana Sayfaya Git