"Sağlık market" yerli üreticinin yüzünü güldürecek

Sağlık kuruluşlarının ihtiyacı olan tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin daha hızlı ve uygun fiyata tedarik edilmesi için hayata geçecek "sağlık market" uygulaması yerli üreticiye sağlayacağı fiyat avantajlarıyla üreticinin yüzünü güldürecek

Haberler 09.09.2018 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, salk kurulularnn ihtiyac olan tbbi cihaz ve sarf malzemelerinin daha hzl ve uygun fiyata tedarik edilmesi için hayata geçirilecek salk market projesiyle yerli üreticinin destekleneceini belirterek, Gerek deiik ölçeklerde üretici, ithalatç ve bayilerin ihaleye katlmnn mümkün olmas gerek yerli üreticiye yüzde 15 fiyat avantaj salanmas yerlileme ve millilemeyi güçlendirecek, tekelleme ihtimalini ise kaldrm olacaktr. dedi.

Bakan Koca, hastanelerin tbbi cihaz ve sarf malzemelerinin tedarikinde toplu almlar yerine sk almlarn öngörüldüü salk market projesine ilikin, açklamalarda bulundu.

Koca, salk market uygulamas ile benzer ihtiyaçlar için uygulanan tedarik yöntemleri ve fiyat farkllarnn da ortadan kalkacana dikkati çekerek, Bu uygulamayla ayn zamanda standardizasyon salanacak, tedarik süreçleri sadeletirilerek zaman ve i gücü tasarrufu yaplacak. Salk market uygulamasnn en önemli özelliklerinden biri de yerli ürün tedariini tevik etmek, tbbi cihaz ve sarf malzemelerine eriimi kolaylatrmaktr. diye konutu.

- Elektronik ortamda açk ihale yaplacak

Salk marketten yaplacak almlarn elektronik açk ihale yöntemiyle gerçekleeceini belirten Koca, sözlerini öyle sürdürdü:

Proje uygulamaya geçtiinde, Bakanlk merkez ve tara tekilat tarafndan ihtiyaç duyulan tbbi malzemeler, rekabet artlar salanarak tüm isteklilere açk ihaleler, e-ihaleler yoluyla temin edilecektir. Uygunluk deerlendirmesinden geçen tüm tedarikçilere ait ürün gruplar ilan edilip görülebilecek, tüm salk tesisleri kendi ihtiyaçlarn belirleyecek ve bu miktarlar üzerinden ihaleler gerçekletirilecektir. halesi tamamlanan ürünler, tedarikçiler tarafndan ihale sözlemesine uygun olarak ilgili salk tesislerine teslim edilecektir.

Salk Market Projesiyle alternatif bir satn alma ve ihale modeli gelitirilmektedir. Buna göre, toplu almlar yerine sürekli, sk almlar yaplacak, böylelikle salk tesislerindeki stoklama süresi ksaltlacak, hzl bir satn alma modeli ile kesintisiz salk hizmeti sunumu salanacak ve tedarikçilere daha çabuk ödeme yaplarak borç vadesi ksaltlm olacaktr.

- Salk market nasl çalacak?

Salk marketin çalma sistemi hakknda da bilgi veren Koca, salk market üzerinden yaplacak almlar için ön muayene sonucunda bir tedarikçi havuzu oluturulacan söyledi.

81 il için belli periyotlarla ayr ayr (ksmi teklife açk) ihaleler yaplacan aktaran Koca, Her ihaleye gerek üretici gerek ithalatç gerekse bayiler düzeyinde katlm olabilecektir. l, bölge ve ülke baznda deiik ölçekte teklif verilmesine engel bir husus bulunmadndan bayilik sistemi zarar görmeyecektir. Ölçekleri dorultusunda her firmaya açk bir tedarik modeli söz konusudur. dedi.

- Yerli firmalara yüzde 15 fiyat avantaj

Salk Bakan Fahrettin Koca, salk market uygulamasyla, Kamu hale Kurumu tarafndan ilan edilen Orta ve Yüksek Teknolojili Sanayi Ürünleri Listesinde yer alan ve Yerli Mal Belgesi bulunan ürünlere, almlarda yüzde 15 orannda fiyat avantaj uygulanacana dikkati çekti.

Koca, açklamasnda unlar kaydetti:

Bilindii gibi ülkemize CE belgesi olan tbbi ürünler girebilmektedir. Salk market uygulamas ile tedarik edilecek tbbi ürünlerde, Bakanlmz tarafndan ön muayene ve uygunluk deerlendirmesi için gerekli test metotlar ve cihazlar belirlenmitir. Bu, kalite bariyerinin güçlenmesini salayacaktr.

Salk market uygulamasnda, gerek deiik ölçeklerde üretici, ithalatç ve bayilerin ihaleye katlmnn mümkün olmas gerek yerli üreticiye yüzde 15 fiyat avantaj salanmas yerlileme ve millilemeyi güçlendirecek, tekelleme ihtimalini ise kaldrm olacaktr.

- Salk market 3 fazda hayata geçecek

Daha hzl tedarik, uygun fiyat ve etkin stok yönetimi hedeflenen proje 3 farkl fazda hayata geçirilecek. Sk tüketilen, satn alma ve i gücünün büyük ksmn oluturan malzemelerin temiminin kolaylatrlmas ve yüzde 20 olan mevcut yerlilik orannn artrlmas en büyük hedefler arasnda yer alyor.

Projenin ilk etab için tüm salk tesislerinde miktar olarak yüksek tüketime sahip 113 kalem basit tbbi sarf malzemesi belirlendi. Teknik özellikleri, muayene kriterleri ve tüm analiz çalmalar yaplan ürünler için Devlet Malzeme Ofisine (DMO) de bildirim yapld.

DMO Genel Müdürlüü tarafndan yazlm ve mevzuat çalmalar tamamlandnda, projenin 100 günlük eylem plan kapsamnda yer alan ilk faz hayata geçirilmeye balanacak.

Salk market uygulamasnn ikinci etab için bran hekimleri ve alan uzmanlar tarafndan 400 kalem tbbi sarf malzemesinin teknik artname, tedarikçi, tüketim ve fiyat analizlerine ilikin çalmalar tamamland. Toplam tüketim tutar içerisinde yaklak yüzde 18lik paya sahip ürünlerin 2019 ylnn ilk çeyreinde hayata geçirilmesi planlanyor.

Uygulamann son etab için alma konu edilecek 100 kalem jenerik ilaç belirlenirken standart teknik artnameler de oluturuldu. Ürünlerin giri standartlarna uygunluk deerlendirme kriterleri ve uygulama yöntemleri belirlendi.

Belirlenen ilaçlara ait tedarikçi, tüketim ve fiyat analiz çalmalar yaplrken ilaçlarn salk market üzerinden DMO tarafndan almnn yaplmas ile ilgili hukuki incelemeler devam ediyor. Toplam tüketim içinde yaklak yüzde 21lik paya sahip ilaçlarn almnn 2019 ylnn ikinci çeyreinde hayata geçirilmesi planlanyor.

Projenin hedeflenen ilk üç faz gerçekletiinde, kamu hastanelerinin ilaç ve tbbi sarf malzeme ihtiyaçlarnn yaklak yüzde 20si salk market üzerinden karlanacak.

Ana Sayfaya Git