Sağlıkcı halinden memnun değil!

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş "Ankette, sağlık çalışanlarının yüzde 60'ının 'şu anda bir fırsatım olsa mesleğimi değiştiririm' noktasına geldiğini görüyoruz. Bunun sebebini araştırdığımızda, sağlıktaki çalışma sürelerinin uzun olmasına, iş yükünün ağır olmasına ve şiddet gibi dış etkenlere bağlıyoruz"

Haberler 01.08.2019 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk çalanlarnda boanmann en fazla hemire ve ebelerde olduunu görüyoruz. Salk sisteminin, hizmetin en çok yükünü çeken doktorlardan sonra ebeler ve hemireler. 740 saatlik bir ayn 310 saatini çalan, yani yarsn çalan bir insandan siz ne bekleyebilirsiniz?

Salk-Sen Genel Bakan Semih Durmu, Ankette, salk çalanlarnn yüzde 60nn u anda bir frsatm olsa mesleimi deitiririm noktasna geldiini görüyoruz. Bunun sebebini aratrdmzda, salktaki çalma sürelerinin uzun olmasna, i yükünün ar olmasna ve iddet gibi d etkenlere balyoruz. dedi.

Durmu, 1 Austosta balayacak 5inci Dönem Toplu Sözlemesi süreci öncesinde salk çalanlarna yönelik düzenledikleri anketin sonuçlarn deerlendirdi.

Salk çalanlarnn durumlarnn ve çalma koullarnn tespit edildii Durum Analizi Anket çalmasna 6 bin 694 salk çalannn online olarak katldn belirten Semih Durmu, katlmclarn 2 bin 951inin kadn, 3 bin 743ünün erkek olduunu söyledi.

Durmu, anketle çalanlarn mesleki durumlarn, çalma hayatndaki skntlar, gelir durumlarn, i hayatnn aile hayatna uyumunu tespit etmeyi amaçladklarn belirtti.

Salk çalanlarn yüzde 91,4ünün kredi kart kullandn ve harcamalarn kredi kart ile yaptn, kart kullananlarn 53,8ini borçlarn düzenli olarak ödediini, 42,1inin ise borçlarnn sadece asgari tutarn ödeyebildiini, yüzde 4,1lik kesiminin ise kredi borcunu ödeyemediini tespit etmi olduk. Bu çalmada, salk çalanlarnn gelir düzeyinin dütüünü tespit edebiliyoruz. diyen Semih Durmu, ankette çkan sonuçlara göre sektör çalanlarnn gelir düzeylerinin her geçen gün dütüünün ortaya çktn ifade etti.

- Kadn salk çalan, eitim ve konut ihtiyac için kredi çekiyor

Durmu, kadn salk çalanlarnn çounlukla eitim ve konut harcamalar, erkeklerin ise bireysel harcamalar için kredi çektiini, çalanlarn önemli bir ksmnn altn ve döviz cinsinden borcu olduunu dile getirdi.

Salk çalanlarnn çalma sürelerinin çok uzun olduunun ankete yansdn belirten Salk-Sen Genel Bakan Durmu, unlar kaydetti:

Salk çalan aylk 180 saat çalmas gerekiyorken, salktaki istihdamn yetersiz olmasna bal olarak ekstra 130 saate yakn nöbet tutmak durumunda kalyor. Salk çalannn yeterli düzeyde istihdam olmu olsayd hem i yükü, hem çalma süreleri azalm olacakt. Buna bal olarak salk hizmeti daha nitelikli olacakt. stihdamn iddeti de azaltacan düünüyoruz. çünkü insanlarn salktaki iddete yönelik göstermi olduklar gerekçe, benimle ilgilenilmedi noktasnda bir eletiridir. Yeteri düzeyde istihdam yapldnda, salktaki iddetin de azalacana inanyorum.

- 24 saat esasl kre talebi

Durmu, ankette salk çalanlarnn çocuklarnn bakm için kre ve bakc sorunu yaadklarnn gözler önüne serildiini de dile getirdi.

Yeni yaplan ehir hastanelerinde binlerce kiinin çaltn belirten Semih Durmu, Milletimiz adna yaplm güzel bir hizmet ehir hastaneleri ama salk çalanlar açsndan bakldnda geceleri çocuklarn brakacaklar ortam yok. çalanlarn geceleri çocuklarn brakacaklar 24 saat esasl kre uygulamasn istiyoruz. Salk çalanlar geceleri nöbetteyken akl çocuunda kalmamal. Onun için biz 24 saat esasl krein uygulamaya geçmesini talep ediyoruz. diye konutu.

Salk çalanlarnn boanma oranlarnn ciddi boyutta olduunu, boananlara sorulduuna ise bu sonucun yaanmasnda mesleinin etkili olduunun ifade edildiini belirten Durmu, öyle konutu:

Boananlarn yüzde 35,6s mesleinin boanmada etkili olduunu söylüyor. Bunu söyleyenlerin yüzde 73,5i de bayramlarda nöbet tuttuunu söylüyor. Bayram tadnda bir bayram yaayamyor olmalarndan dolay gerginlikler oluuyor aile içerisinde. Salk çalanlar bu kadar youn çaltklarnda psikolojileri de bozuluyor. Bizim çalanlarn çalma ortamlarnn gelitirilmesine yönelik taleplerimiz var. Mutlu çalan, nitelikli salk hizmeti sunar. Verimli ve faydal olur diye düünüyoruz.

- Yüzde 60 meslei brakmay düünüyor

Semih Durmu, ankete katlanlarn yüzde 74,4ünün mesleini severek seçtiini, bir süre sonra youn çalma ortamlarndan dolay mesleklerinden çeitli sebeplerle souduklarn belirtti.

Durmu, Ankette, salk çalanlarnn yüzde 60nn u anda bir frsatm olsa mesleimi deitiririm noktasna geldiini görüyoruz. Bunun sebebini aratrdmzda, salktaki çalma sürelerinin uzun olmasna, i yükünün ar olmasna ve iddet gibi d etkenlere balyoruz. Bu etkenler de aile yaantlarn etkiliyor. eklinde konutu.

Toplu sözlemelerde iin maddi boyutunu ve maddi geliri önemsediklerini belirten Salk-Sen Genel Bakan Durmu, salk çalanlarnn çalma saati uzunluunun ortadan kaldrlmas gerektiini, mevcut artlar altnda çalan insanlarn mutluluunun ve memnuniyetinin salanamayacan dile getirdi.

- yükünden boanyorlar

Salk çalanlarnn çalt kurumlarda da birtakm ikayetleri olduunu, frsat olduunda hastane veya çalt kurumu deitirmek istediklerini ankete yansttklarn kaydeden Durmu, youn çalma süresinde idarecilerin ve amirlerin basks altnda çaltklarn da ifade etti.

Durmu, öyle devam etti:

Dünya Salk Örgütü verilerine göre, Türkiyedeki 1 hemire 3 hemirenin yapmas gereken ii yapyor. Bu sürdürülebilir bir durum deil. Uzun yllardr salkta istihdamn yetersiz olmasna bal olarak çalanlarn yükü her geçen gün artyor. Yine Salk Bakanl verilerine göre, salkta eriim 2den 9a çkm. Yani 4,5 kat artm. Yani salk çalann i yükü 4 kat artm oluyor. Salk çalanlarnn i yaamyla aile yaamlarnn uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Ankette, salk çalanlarnda boanmann en fazla hemire ve ebelerde olduunu görüyoruz. Salk sisteminin, hizmetin en çok yükünü çeken doktorlardan sonra ebeler ve hemireler. 740 saatlik bir ayn 310 saatini çalan, yani yarsn çalan bir insandan siz ne bekleyebilirsiniz? Yüzde 18inin, sonradan boandklar eleriyle evlendiklerini görüyoruz. Aslnda elerini seviyorlar, boanmak istemiyorlar ama i yükünden dolay boanyorlar.

Ana Sayfaya Git