Sağlıkcılar karantinada

Sağlık çalışanlarının Kovid-19'dan korunmasına yönelik öneriler

Haberler 06.04.2020 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toraks Derneince, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) açsndan salk çalanlarnn risk altnda olduu, birçok salk mensubunun tedaviye alnd belirtildi.

Riskin azaltlabilmesi için tüm salk çalanlarna periyodik Kovid-19 testi yaplmas, kukulu hastalarn muayene ve tedavi edildii tüm alanlarda yeterli fiziksel mesafenin ve ortam havalandrmasnn salanmas, çalanlarn dikkatinin dalmasna, ar yorulup hata yapmasna neden olmayacak çalma ve dinlenme sürelerinin, her bir ünite için ayr ayr tanmlanmas ve her çalma ortamna uygun kiisel koruyucularn eksiksiz temin edilip ve kullanmnn salanmas gerektii bildirildi.

Toraks Dernei tarafndan, Kovid-19 ile mücadele sürecinde salk çalanlarnn durumuna ilikin yazl açklama yapld. Dernek Bakan Prof. Dr. Hasan Bayram, Kovid-19 salgnnn giderek hzn artrdn belirterek Her 100 hastadan 5i youn bakmda olmak üzere, yirmi hastann 15-30 gün arasnda deien hastane yat gerekmektedir. Her yüz hastadan ikisi bütün çabalara ramen kurtarlamamaktadr. ifadelerini kulland.

Bu salgnda özellikle ileri yata olanlarn, elik eden hastal bulunanlarn ve salk çalanlarnn risk grubunda yer aldn hatrlatan Bayram, unlar kaydetti:

Ar ve riskli hastalarla uzun süre temas halinde olan salk çalanlar yeterince korunamamakta ve dinlenememektedir. Türk Tabipleri Birlii tarafndan yaplan bir anket çalmas hekimlerin sklkla kiisel koruyucuya eriim sorunlar yaadn göstermitir. Salk Bakanl tarafndan birkaç gün önce, 601 salk çalannn Kovid-19 hastalna yakalanm olduu bildirilmitir.

Son günlerde çeitli salk çalanlar Kovid-19 nedeniyle yaamlarn yitirmitir. Süreç içinde birçok üyemizin hastala yakaland, hastaneye yatt, youn bakmda tedaviye alnd haberlerini sürekli almaktayz. Derneimizin üyesi bir göüs hastalklar uzman, dün Kovid-19 zatürresi ile hastaneye yatrlmtr.

- Tüm salk çalanlarna periyodik Kovid-19 testi yaplmal

Türk Toraks Dernei kinci Bakan Yardmcs Prof. Dr. Oya til de salgnn baaryla durdurulmas ve hastalarn kurtarlmas için salk çalanlarnn hastalktan korunmasnn elzem olduunun altn çizdi.

Kovid-19 hastal ile mücadele kadar salk çalanlarnn korunmasnn da ayn öneme sahip kapsaml bir organizasyon ve korunma için gerekli malzemelerin düzenli tedarik zincirini, salk çalanlarnn düzenli salk kontrollerinin yaplmasn gerektirdii deerlendirmesinde bulunan til, Sayn Salk Bakan olmak üzere, hastane yöneticileri ve bahekimlerini, salk çalanlarnn korunmasna yönelik olarak kiisel koruyucular dahil olmak üzere, bütünlüklü tüm önlemlerin eksiksiz alnmas için gerekenleri gecikmeden yapmalarn istiyoruz. açklamasnda bulundu.

Prof. Dr. til, salk çalanlarnn hastalktan korunmasnda alnmas gereken temel önlemleri öyle sralad:

- Kovid-19 kukulu hastalara salk kuruluuna giriten itibaren uygun ayrm yöntemleri belirlenmeli, kukulu hastalara maske taklmas salanmal, dier hastalardan ayracak önlemler alnmal ve dorudan Kovid-19 ünitesine yönlendirilmeli.

- Salk çalanlarnn her gün ie balayta ate ölçümün yaplp, yüksek çkanlarn çaltrlmayp gereken tbbi muayenelerinin yaplmas salanmal.

- Tüm salk çalanlarna salk birimi salgn plannn ayrntl olarak anlatlmas, Kovid-19 hastal, bulama ve korunma yöntemleri hakknda düzenli, periyodik eitim verilmeli.

- Tüm salk çalanlarnn düzenli salk kontrolleri dnda periyodik Kovid-19 testi pozitif çkanlara gereken ilemler yaplmal,

- Kovid-19 kukulu hastalarn muayene ve tedavi edildii tüm alanlarda yeterli fiziksel mesafe, ortam havalanmas salanmal.

- Hastanede dokunma yüzeyleri düzenli olarak uygun dezenfektanlar ile temizlenmeli.

- Hastalar fiziksel mesafe korunarak konumlandrlmal.

- Youn bir süreç olmas nedeniyle allagelmi çalma saatleri anlay dnda, çalanlarn dikkatinin dalmasna, ar yorulup hata yapmasna neden olmayacak çalma ve dinlenme süreleri, ortamlarnn her bir ünite için ayr ayr tanmlanmas salanmal.

- Ortam havalandrmas saatte 15 deiim olacak ekilde düzenlenmeli.

- Her çalma ortamna uygun kiisel koruyucular eksiksiz temin edilmeli ve kullanlmas salanmal.

- El ykama ve uygun el dezenfektanlar kolay ulalabilir olmal.

- Kiisel koruyucularn uygun ekilde atlmal.

Ana Sayfaya Git