Sağlıklı bel ve boyun için!

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, kötü duruş ve hareketsizliğin bel ve boyun rahatsızlıklarının başlıca sebebi olduğunu söyledi.

Haberler 16.07.2018 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günlük yaam temposu içerisinde farknda olmadan yaplanlar, omurga salna uygun olmayan her yanl hareket ve duruun, omur, disk, eklem ve ba dokularnda zamanla ypranmalara sebep olacan ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Ali ahabettinolu, Özellikle hem i hem de özel hayatmzda bilgisayar kullanm, akll telefonlar, uzun- hareketsiz çalma saatleri, i hayatndaki acmasz rekabet koullar ve stres özellikle boyun ve bel bölgesindeki arlarn artmasna ve bu arlarn kronikleip hastalk haline gelmesine sebep oluyor. Omurgamzn bizlere uzun yllar salkl hizmet edebilmesi için onu iyi korumak ve ekonomik kullanmak gerekir. Bunun için doru duru ve oturu pozisyonlarnn örenilmesini ve sabah kalktmzda güne esnetme, germe egzersizleri ile balamak gerekir diye konutu.

GERGNLK VE STRES

Gerginlik ve stres kas spazmlarna, arlara yol açabildiinden mümkün olduunca olumlu düünmek gerektiini belirten ahabettinolu, Ani ve sert hareketlerden kaçnlmal. Bir ey kaldrrken ya da yerden bir ey alrken dizler bükerek alnmal ve fazla yüksee de uzanmamal. Srt çantalarnz çok ar olmamal. Fazla kilolardan doru spor egzersizleriyle kurtulmal. Bol su içilmeli ve egzersiz ile karn-bel ve srt kaslar güçlendirilmeli. Bel ve boyun salna uygun yastk-yatak, sandalye-koltuk seçiminize özen gösterilmeli. 30 dakikadan fazla oturmamal. Araç ile seyahatlerde bir buçuk saatte bir mola verip birkaç dakika yürüyü yaplmal diye konutu.

Bel ve boyun arlar kroniklemi, düzleme ya da ftk rahatszl olan hastalara uygulanan manuel (elle) tedavi hakknda bilgi veren ahabettinolu, Bu tedavi yöntemiyle ile yüzde 98 hasta iyilemektedir. Tedavi ise 2 ile 8 seans ve haftada 1 ya da 2 kez uygulanmaktadr. Bel ve boyun ftklarnda sadece yüzde 2 hastada ameliyat gerekebilir. Ameliyatlar ilerleyen kas gücü kayb olan veya ameliyatsz tedavilere cevap vermeyen hastalarda gerekmektedir dedi.

Ana Sayfaya Git