Sağlıklı bir okul dönemi için 6 öneri

Okula yeni başlayan çocukların bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri ve ders başarısı için okullar açılmadan yapılan sağlık kontrolleri büyük önem taşıyor. Bu sayede ailelerin fark edemeyeceği hastalıklar saptanabiliyor. Erişkin dönemde karşılaşılabilecek pek çok hastalık da bu dönemde yaptırılan sağlık kontrolleri sayesinde önlenebiliyor.

Haberler 05.09.2019 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar-Yenidoan Youn B Uz. Dr. Akn Güra Bayk, salkl bir okul dönemi için önerilerde bulundu.

1-Okul öncesi check up yaptrn

Genel salk kontrolünde kilo ve boy ölçümü yaplarak çocuun büyümesi deerlendirilir. Ayrntl muayene ve tansiyon ölçümü yaplr. Tam kan saym, demir, B12, D vitamini, çinko düzeyi, tam idrar tahlili, kan kolesterol-lipid oran, dkda parazit incelemesine baklabilir. Ayrca ailesel hikayeye göre açlk kan ekeri ve tiroit fonksiyon testleri deerlendirilebilir. Eksik alar varsa okul öncesi dönemde mutlaka yaptrlmaldr. çocuklardaki iitme kaybnn çou okul çandan önce geliir ve hem konuma hem de dil geliiminde aksaklklara neden olur. Bu nedenle 4-5 yalarnda ve okul çanda iitme fonksiyonunun deerlendirilmesi gerekir.

2-Görme kusurlarna kar önlem aln

Okula balamadan önce yaplacak göz taramalar ile çocukta görme tembellii, alk ya da yüksek derece krma kusurlar olup olmad saptanmaldr. Krma kusuru veya kayma sorunu olan çocuklarda gözlük veya ameliyatla müdahale gerekebilir. 9-10 yana kadar tedavi edilmeyen, krma kusurlar ve alk sonucu gelien göz tembellii, ileri yalarda geri dönüü olmayan sorunlara yol açabilir. Görme problemleri olan çocuklarn huzursuz, hrçn ve derslerinde baarsz olduu da unutulmamaldr.

3-Okula balamada önce hijyen kurallarn öretin

lkokula ya da anaokuluna yeni balayan çocuklar, el ve tuvalet temizlii konusunda zorluk yaamaktadr. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlar bata olmak üzere üst solunum yoluna bal enfeksiyonlar çok sk ortaya çkmaktadr. Okula balamadan önce el hijyeni ve tuvalet sonras temizliin çocuklara öretilmesi önem kazanmaktadr.

4-Az ve di bakmn yaptrn

Az ve di bakm, çocuklarn büyüme ve geliimlerinde önemli rol oynamaktadr. Okul dönemindeki çocuklarda bu kontrollerin okullar açlmadan önce yaplmas gerekir. Böylece okul srasnda dilerle ilgili çkabilecek problemlerin önüne geçilebilir ve di hekiminin uygulamas gereken koruyucu ilemler için çocuklarn okuldan uzaklamas gerekmez.

5-Evden çkmadan kahvalt etmesini salayn

çocuklarn büyüme ve gelimesinin hzland, örenmenin daha kolay olduu okul ça döneminde beslenmenin önemi artmaktadr. Okul çandaki çocuklara okula gitmeden önce mutlaka evde kahvalt yaptrlmaldr. Okul kantinlerinde satlan yiyeceklerin seçimi konusunda da aileler çocuklarn uyarmal, çocuklar asitli içecek ve hazr meyve sular yerine, süt, ayran ve taze sklm meyve sularn tercih etmelidir. Ayrca evden çkmadan beslenme çantalar hazrlanarak; ceviz, fstk ve kuru meyve gibi besleyici gdalarla ara öün yapmalar salanmaldr.

6-yi bir uykunun okul baarsn artrdn unutmayn

yi uyku, çocuklarn derslerde baarl olmasnda salkl beslenme kadar önemlidir. Birçok bilimsel çalma uyku apnesinin, okul baarsnda düüe ve davransal sorunlara yol açabileceini göstermektedir. Bir çocuk hasta olmad zamanlarda horluyorsa, uykuda nefes almakta zorluk çekiyorsa, huzursuz bir uyku yayorsa, geceleri terliyor ve altna kaçryorsa mutlaka bir uzmana bavurulmaldr.

Ana Sayfaya Git