Sağlıklı bir yıl için 10 öneri

Yeni yılı sağlıklı bir yaşamın ilk günü kabul edip; sigarayı bırakmak, sıkı bir diyete ve spora başlamak gibi kararlar genellikle kısa süre sonra rafa kaldırılıyor.

Haberler 27.12.2016 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dahiliye Uzman Dr. Özgür Mollaolu, salkl bir yl için dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

1) Ayn saatte yatp ayn saatte kalkn

Kaliteli bir uyku baklk sistemini güçlendirecei gibi, genç ve zinde bir görünüm de salamaktadr. 7-8 saatlik kaliteli bir uyku hafza ve beyin sal içinde gereklidir. Uyku rutini oluturmak ve vücudun daha kolay uykuya dalmas için her gün ayn saatte yatp ayn saatte kalkmaya özen gösterilmelidir. Uyku sorunu yaayanlar; televizyon, telefon gibi elektronik aletleri yatak odasndan çkarmal, kafein gibi uyku kaçran uyaranlardan uzak durmal, gün içinde ekerleme denilen ksa uykular azaltmal veya uyku öncesi germe egzersizleri yapmaldr.

2) lenmi gdalardan uzak durun

Salkl bir yaam için beslenme düzeni çok önemlidir. Diyet kavram aklda, belli bir zamana kadar devam ettirilen beslenme eklini canlandrd için yeni yln ilk günü alnan diyet karar genellikle uzun süreli olmamaktadr. Bunun yerine salkl beslenme eklini benimsemek, daha uzun soluklu sonuçlar douracaktr. Mevsim meyve ve sebzeleri, tam tahll ve lifli gdalar beslenme düzeninde ön plana çkarlmadr. Yal gdalar ve yal etlerden mümkün oldukça uzak durulmal, salam, sosis gibi ilenmi gdalarn kansere yol açabilecei unutulmamaldr.

3) Su içemiyorsanz meyvelerle tatlandrn

Hücre içinde gerçekleen bütün hayati metabolik olaylar ve vücudun bütün fonksiyonlar yeterli miktarda suyun içilmesi ile salanmaktadr. 8-9 bardak ya da 1-2 litre su tüketmek günlük su ihtiyacn karlarken, ayn zamanda ciltte parlaklk salar, hazmszlk, ba ars ve unutkanla da iyi gelir. Suyun tadn sevmeyenler ya da mide bulants yaayanlar; suyun içine dilimlenmi elma, portakal, mandalina gibi mevsim meyveleri veya havuç, kereviz sap gibi sebzeler koyarak tatlandrabilirler.

4) Haftada 150 dakika yürüyü yapn

Günlük egzersizler için kapal salonlar yerine veya k ayrm yapmakszn açk hava tercih edilebilir. Ba, göüs ve kulak bölgeleri korunarak uygun kyafetlerle spor yaplmaldr. Haftada 150 dakika tempolu yürüyü yapmak, kilo kontrolü salayarak salkl bir görünüme kavuulmasn salarken; oksijen kapasitesinin artmasna, tansiyon kontrolüne, kalp atm hznn dümesine ve stres atlmasna yardmc olmaktadr. Genç yalarda yaplan ar sporlarn ilerleyen yalarda braklmasnn ar kilo almna neden olabilecei unutulmamaldr. Spordan sklp bkknlk hissini yaamamak için egzersizleri gün içine yaymak faydal olabilir. Asansör yerine merdivenleri kullanmak, ilerindeki molalarda küçük yürüyüler ya da germe egzersizleri yapmak, yakn mesafelere yürüyerek gitmek sporu gün içine yaymak için uygulanabilir.

5) Salk kontrollerini ihmal etmeyin

Düzenli salk kontrolleri ile belirti vermeyen hastalklar belirlenip önlem alnabilir. Özellikle kilolu bireyler ve hareketsiz bir yaam sürenler, ilerde diyabet olma riskine kar kendilerinde insülin direnci olup olmadna baktrmaldr. Sürekli halsizlik ve yorgunluk hissedenler tiroit kontrollerini ihmal etmemelidir. Birçok hastalk erken tan ile vücutta herhangi bir organ hasar olumadan tedavi edilebilmektedir.

6) Tadnz tuzunuz kaçmasn

Günlük eker ve tuz tüketiminin kontrol altnda tutulmas, salkl bir yaam için çok önemlidir. Kan ekerini hzla yükselten ve hzla düüren saf eker ve ekerli besinler yerine; tahll ekmek, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Besinlerin içinde tuz olduu unutulmamal, günlük tuz tüketimi snrlandrlmaldr.

7) Sevdiiniz insanlarla zaman geçirin

Stres hormonlar baklk sistemine zarar verir. Genç ve salkl kalmak için aile ile ya da sevilen kiilerle daha fazla zaman geçirilmelidir. Müzik dinlemek, yürüyü, masaj ve yoga da stresle mücadelede etkili tercihlerdir.

8) Sigara ve alkolden uzak durun

Sigara ve alkol kullanlmamaldr. Brakmak için gerekirse yardm alnmaldr. çeriinde farkl zararl maddeler bulunan sigara, vücuttaki tüm sistemleri etkileyerek ölümcül hastalklara neden olurken, cilt ve vücut yalanmasnn en önemli nedenlerinden biridir.

9) Güneten doru faydalann

D vitamini kayna olan güneten doru faydalanmak gerekir. Güneli günlerde sabah ve akamüzeri saatlerinde zamana dikkat ederek günelenmek baklk sistemini güçlendirmektedir. Ancak uygun olmayan saatlerde uzun saatler günee maruz kalmak, cilt kanserine neden olabilecei gibi cildin erken yalanmasna da yol açmaktadr.

10) Alarnz aksatmayn

Salkl bir yaam için enfksiyon kontrolü çok önemlidir. Enfeksiyonlarna kar grip ve zatürre as oldukça etkili bir önlemdir. Daha önce zatürre geçirenler, baklk sistemini etkileyecek ilaç kullananlarla birlikte karacier, böbrek, kalp ve akcier hastalar, 65 ya üzerindeki kiilerin zatürre as olmas gerekmektedir. Hepatit B, tetanoz ve rahim az kanserlerine kar HPV as da yetikinlerin a takviminde olmaldr.

Ana Sayfaya Git