Sağlıklı böbreklerin sırrı: Az tuz, çok su!

Bir insanın böbrekleri, yaşamı boyunca yaklaşık dört milyon litre kan süzüyor, atıkları uzaklaştırıyor ve vücudun tuz dengesini sağlıyor.

Haberler 28.04.2018 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyetisyen Sibel Mumcu, Dünya Salk Örgütü günlük tuz tüketiminin 5 gramla snrl tutulmasn öneriyor. Türkiyede ise günde ortalama 15 gram tuz tüketiliyor. Salkl böbrekler için daha az tuz tüketilmesi ve günde 8-10 bardak su içilmesi gerekiyor dedi.

Böbrek; beyin, kalp, karacier ve akcier gibi yaamsal öneme sahip organlar arasnda yer alyor. Dünya Böbrek Haftasnda böbrein öneminin altn çizen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Salkl Yaam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, Böbrekler günde yaklak 200 litre, yaam boyunca ise yaklak dört milyon litre kan süzüyor. Atklar uzaklatran ve vücudun asidik yapsn ayarlayan bu organ, hormonlar kan ile hedef organlara ulatryor dedi.

Mumcu: Susuzluk hastala davetiye çkaryor

Salkl böbrekler için daha az tuz tüketilmesi gerektiini belirten Sibel Mumcu, Dünya Salk Örgütü günlük tuz tüketiminin 5 gramla snrl tutulmasn önerirken, Türkiyede bu tüketim kii bana 15 gram buluyor. Fazla tuz tüketimiyle böbreklerdeki klcal damar sistemindeki kan basncn artyor. Sürekli hale gelen yüksek kan basnc damarlara zarar verirken, idrarla protein atlmasna neden oluyor. Bunun yannda böbreklerin salkl bir ekilde çalmas adna yeterli sv tüketimi de büyük önem tayor. Susuzluk çeitli böbrek rahatszlarn beraberinde getiriyor. Bu nedenle günde 8-10 bardak arasnda su içilmesi gerekiyor ifadesini kulland.

Salkl böbrekler için dört altn öneri

Böbrek saln korumak adna en önemli kuraln salkl yaam tarzn benimsemek olduunu ifade eden Sibel Mumcu, tuzu azaltmak ve sv almn artrmak için u önerilerde bulundu:

Taze yiyecekler daha az tuz içerir. Taze sebze-meyve tüketimi artrlabilir.

Tuzluklar mutfakta kalsn. Tuzluklardan uzak durmak, tuz kullanmn yüzde 15 azaltabilir. Yiyecekler taze otlar ve tuz içermeyen dier baharatlarla tatlandrlabilir.

lenmi ürünleri almadan etiketleri kontrol edilerek tuz içeriklerine de baklmal.

çay ve kahve, sv ihtiyacn karlamaz. Gün içinde mutlaka 8-10 bardak su içilmeli.

Ana Sayfaya Git