"Sağlıklı iftar için midenizi yormadan yiyin"

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Polikliniği uzmanlarından psikolog diyetisyen ve beslenme uzmanı Gözde Patlak, iftarda bütün gün boş olan mideyi yormadan yemek yenilmesi gerektiğini belirterek, yavaş yavaş veya zaman zaman durarak midenin dinlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Haberler 31.05.2017 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Patlak, yapt yazl açklamada, salkl iftarn 5 püf noktasna deindi.

Salkl bir iftar için en önemli nokta bütün gün bo olan mideyi yormadan yemek yemektir. ifadesini kullanan Patlak, bu yüzden yava yava yiyerek veya zaman zaman durarak midenin dinlendirilmesi gerektiini vurgulad.

Orantl olarak dalmas gereken karbonhidrat için de iftarda yine tam tahll ya da çavdarl ekmein sofralardan eksik edilmemesi gerektiini kaydeden Patlak, kaç öün yemek yenilirse yenilsin alnmas gereken protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral miktarnn ayn olduunu, bu yüzden sahur ve iftar öünlerinde beslenmeye dikkat edilmesi gerektiini bildirdi.

ÖÜN ATLAMAYIN, MUTLAKA FTAR VE SAHUR YAPIN

Patlak, ramazan aynn ikinci haftasndan sonra yavalayacak metabolizmann öün atlayarak daha da yavalatlmamas, mutlaka iftar ve sahur yaplmas önerisinde bulunarak, unlar sralad:

Yemeklerle birlikte su içilmemeli. Bu midenin genilemesine neden olur. Lokmalar çinemeden ve hzl yutulmamal, yava yava tadna vararak yemek yenilmeli. Oruç 1-2 adet hurma veya zeytin ve yarm bardak su ile açlmal. Orucu açtktan sonra 10-15 dakika beklenilmeli ve dinlenilmeli. Daha sonra sebze veya tahll olan lk yarm kase çorba ile devam edilmeli. 2-3 köfte büyüklüünde et/tavuk/balk veya 6-7 yemek ka etli sebze yemei tüketilmeli. Karbonhidratlardan 2-3 dilim tam buday ve tahll ekmek veya 4-5 kak kepekli, sebzeli makarna, pilav veya 1 dilim sebzeli, peynirli börek tüketilmeli.

Patlak, yourt, cack, ayran gibi proteinli ve kalsiyum içerii youn olan yiyeceklerden bir porsiyon da olsa mutlaka tüketilmesi gerektiini belirterek, kaybedilen suyu sebzelerden almak için bir kasenin bir tatl ka zeytinya ile tüketilmesi önerisinde bulundu.

çay ve kahve tüketiminin yemekten 1 saat sonraya braklmas gerektiini kaydeden Patlak, Hem midenizin rahatlatmas hem de mineral destei açsndan iftardan bir-iki saat sonra bir ie maden suyu tüketin. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git