Sağlıkta israfa son!

Sağlık Bakanlığının başlattığı çalışma kapsamında, gereksiz yere yaptırılan tahlil, MR, ultrason, film ve ilaç israfına son verilecek

Haberler 12.04.2018 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnn balatt çalma kapsamnda, gereksiz yere yaptrlan tahlil, MR, ultrason, film ve ilaç israfna son verilecek.

Salkta hizmet kalitesi ve personel says artrlrken, bir yandan da tan ve tedavi sürecinde kullanlan gereksiz malzeme ile tetkik israfnn önlenmesi için çalma balatld.

Bu kapsamda, salk harcamalarnn daha iyi, daha hzl ve daha kaliteli hizmet sunumu için yaplmas, israfn ise engellenmesi amaçland.

Gereksiz kullanmlarn engellenmesi için ilk etapta antibiyotie yönelik çalmalar hayata geçiren Bakanln viral kaynakl hastalklarda antibiyotiin fayda salamadna yönelik farkndalk artran projeleri sayesinde, antibiyotik kullanmnda ciddi bir azalma saland.

- Klinik rehberler hazrlanyor

Tasarruftan ziyade doru kullanm için çalma alann genileten Bakanlk, Doru Laboratuvar ve Doru Radyoloji Kullanmlar bal altnda yeni bir çalma balatt.

Bu kapsamda, uzmanlk dernekleriyle birlikte yürütülen ayr bir çalma ile her uzmanlk alanna ilikin klinik rehberler hazrlanacak. Söz konusu klinik rehberler uluslararas kanta dayal modellere göre yaplacak. Örnein, diyabet hastalnda birinci, ikinci ve üçüncü basamak tedavi modelleri bu rehberlerde belirlenecek. Birinci ya da ikinci basamak uygulanmadan üçüncü basamak tedaviye gidilemeyecek.

Bu yl sonuna kadar yaymlanmas planlanan rehberlerin bir ksm, Avrupa ve Amerikadakilerin Türkiyeye uyumlatrlmas eklinde olacak. Bu aamadan sonra ise hazrlanan klinik rehberler sisteme yüklenecek. Sistemde rehber yüklü olduunda, birinci basamakta uygulanmas gereken bir ilaç tedavisi mevcutken ikinci ya da üçüncü basamakta verilecek bir ilac sistem kabul etmeyecek.

Bunun dnda kimi zaman hastadan farkl farkl hastanelerden istenilen MR, ultrason, tomografi gibi tetkikler ya da laboratuvar testlerine yönelik de uygulama olacak. ikayet olmayan bir duruma ilikin tetkik yaplmasnn önlenebilmesi için yeni sistemde, hastann nerede ne yaptrd görülebilecek. Buna göre, örnein hastann bir gün önce baka bir hastanede MR çektirdii görülecek ve yeniden çekilmesi için onay verilmeyecek. Belli bir süre içinde tetkik tekrarna izin verilmeyecek.

Sistemle birlikte ayrca sonra özellikle radyolojik uygulamalarn tekrarlanmasna bal hastann alaca gereksiz radyasyon da engellenecek.

Ana Sayfaya Git