Sağlıkta "mükemmeliyet merkezleri" geliyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mükemmeliyet merkezleri kurulmasına yönelik genelgenin yayınlandığını belirterek bu genelge kapsamında, Türkiye'deki sağlık tesisleri bünyesinde insan gücü kapasitesi, sağlık teknolojileri profili ve fiziki altyapısı uygun olan hizmet birimlerinin "mükemmeliyet merkezi" olarak tanımlanacağını bildirdi.

Haberler 20.04.2019 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Koca, sosyal medya hesaplarndan mükemmeliyet merkezleri ile ilgili açklama yapt. Salkta yakalanan baary bir üst noktaya tama yolunda önemli bir adm daha attklarn ifade eden Koca, mükemmeliyet merkezleri kurulmasna yönelik genelgenin yaynladn belirtti. Bakan Koca öyle devam etti:

Bu genelge ile ülkemizdeki salk tesisleri bünyesinde insan gücü kapasitesi, salk teknolojileri profili ve fiziki altyaps uygun olan hizmet birimleri mükemmeliyet merkezi olarak tanmlanacaktr. Bakanlmzn yaynlad kalite standartlarn karlayan hastaneler bir denetim sürecinden geçerek mükemmeliyet merkezi ismini kullanabilecektir. Bu merkezler, ileri uzmanlk ve yüksek teknoloji gerektiren hastalklarda, vatandalarmzn tehis ve tedavi noktasnda en üst düzeyde salk hizmetine eriimini salayacaktr.

- Dünyadaki en güncel tedavi seçeneklerinin uygulanabildii merkezler olacak

Yeni düzenlemeyle merkezlerin akreditasyon süreçlerinden geçeceini ve hizmet kalitesi göstergelerinin düzenli olarak ölçülüp raporlanacan aktaran Koca, Mükemmeliyet merkezi, özel bir salk hizmet balnda, örnein kanser tedavisi, fizik tedavi, robotik cerrahi, beyin cerrahisi gibi bir alanda, hastann tüm ihtiyaçlarnn karland, dünyadaki en güncel tedavi seçeneklerinin uygulanabildii merkezler olacak. Belli salk hizmet balklarnda en üst standartlar salayabilen merkezler, mükemmeliyet merkezi olarak tescil edilecek ve bunlar ayn zamanda eitim, AR-GE ve salk turizmi merkezleri olarak ilev görecek. bilgisini paylat.

Salk Bakan Koca, mükemmeliyet merkezlerinin ülkeye ve millete hayrl olmas temennisinde bulundu.

- Mükemmeliyet Merkezi Komisyonu kurulacak

Salk Bakan Koca imzasyla yaynlanan genelgede, mükemmeliyet merkezlerinin kurulmas ve gelitirilmesinin Bakanln çalmalarnda öncelikli konulardan biri olarak benimsendii belirtilerek bu kapsamda kamu, üniversite ve özel salk tesisleri içerisinde insan gücü kapasitesi, salk teknolojileri profili, fiziki altyaps ve kalite kültürü uygun hizmet birimlerinin kurumsal olarak mükemmeliyet merkezi adyla yaplandrlmas ve bu merkezlerin ihtiyaç duyulan özellikli salk hizmetleri sunumu ile birlikte eitim ve AR-GE alannda rol üstlenmelerinin hedeflendiini aktarld.

Genelge kapsamnda, Bakanlkça belirlenen hizmetlerde mükemmeliyet merkezleri ile ilgili temel politika ve kararlarn belirlenmesi amacyla Mükemmeliyet Merkezi Komisyonu (MMK) kurulacak.

MMK, Salk Bakannn görevlendirdii bir bakan yardmcs bakanlnda, Salk Hizmetleri Genel Müdürü, Kamu Hastaneleri Genel Müdürü, Halk Sal Genel Müdürü, Türkiye Salk Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) Bakan, Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanln temsilen bir genel müdür veya yetkilendirecei bir temsilcisi ve Yükseköretim Kurulu Bakanln temsilen bir üye olmak üzere 7 üyeden oluacak. Komisyonun sekretaryas TÜSKA tarafndan yürütülecek.

Komisyon, mükemmeliyet merkezleri kurulmas ve gelitirilmesi için temel politika ve stratejilerin belirlenmesi, TÜSKAnn mükemmeliyet merkezi denetim raporuna ilikin nihai kararn verilmesi ve Bakanla gönderilmesi ile mükemmeliyet merkezi ile ilgili tescil ve iptal i ve ilemlerinde nihai kararlarn verilmesi gibi görevleri üstlenecek.

- Mükemmeliyet ve benzer ifadeleri kullanan salk kurulular için 18 ay süre

Mükemmeliyet merkezi kuracak salk kurum ve kurulular, yapsal yeterlilik, kanta dayal uygulamalar, tbbi yetkinlik, hukuki altyap ve balayclk, multidisipliner çalma gibi temel özellikleri karlayacak. Mükemmeliyet merkezlerinin planlamalarnda tan ve tedavisi ileri düzey uzmanlk, yetimi insan gücü, deneyim ve yüksek teknoloji gerektiren hizmetlere öncelik verilecek.

Genelgenin yaynlad tarihten itibaren salk kurum ve kurulularnda Bakanlkça belirlenmi alanlar dnda mükemmeliyet merkezi veya benzer anlama gelen ifadeler kullanlamayacak. Bakanlkça belirlenen alanlarda halen bu ifadeyi kullanan salk kurulular genelgenin yaymlanmasndan itibaren 18 ay içerisinde bu genelge hükümlerine uygun olarak tescil ilemlerini tamamlamak zorunda olacak.

- Tescil süreci

Salk kurulular, genelge kapsamnda, Bakanlkça belirlenen hizmetler ile ilgili olarak mükemmeliyet merkezi olmak üzere dorudan Bakanla bavuru yapacak. Bavurular, her yln ocak ve temmuz aylarnda alnacak.

Ön deerlendirmenin ardndan uygun görülen bavurular, TÜSKAya gönderilecek. Ardndan TÜSKAnn mükemmeliyet merkezi denetim raporunun MMKde ele alnmas sonucunda uygun görülen salk kurum ve kuruluu Bakanlk onay ile tescil edilecek.

Ana Sayfaya Git