Sağlam Dişinizi Boşuna Kaybetmeyin

Şiddetli çene ağrısı, yüzün her iki tarafında hissedilen kısa süreli, “şimşek çakar” tarzda şiddetli ağrılar… İlk bulgular diş ağrısını işaret etse de, aslında bu Trigeminal Nevralji olarak bilinen sinsi ve az bilinen bir hastalığın ilk belirtileri.

Haberler 10.10.2017 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Di Hekimi Uzman Dr. Taylan Temel, hastaln tehis edilemediinde salam dilerin çekilmesine bile neden olabileceine dikkat çekerek, hastalkla ilgili önemli bilgiler paylat.

Yüzün her iki tarafnda da bulunan ve çinemeyi-konumay salayan kaslara hareket veren Trigeminal sinirde oluabilecek herhangi bir hasar hastann günlük hayatn olumsuz etkiliyor. stinye Üniversite Hastanesi Algoloji Bölümü Sorumlu Hekimi Uzman Dr. Taylan Temel, Trigeminal nevralji olarak adlandrlan bu sinir hasaryla ilgili, Yemek yeme, konuma, su içme, scak veya souk, çok hafif saylabilecek bir darbe dahi yüzde iddetli arlar balatabilir. Bu nedenle hastalar yemekten ve içmekten bile uzak durmaya balar dedi. Dr. Taylan Temel, hastalkla ilgili unlar söyledi;

YÜZÜN HER K TARAFINDA DA GÖRÜLEBLYOR

Trigeminal nevraljinin nasl meydana geldii net olarak bilinmiyor. Ancak sinire komu damarlar, kafaya, çeneye, yüze alnan darbeler, uygulanan di tedavileri zaman zaman bu arnn nedeni olarak görülebiliyor. Neden ne olursa olsun, sonuç iddetli ve hayattan bktran bir yüz ve ba ars olarak ortaya çkyor. Bazen uzun süreli bazen de ataklar halinde ortaya çkan ar, nadiren de olsa yüzün her iki tarafnda da ortaya çkabiliyor ve bu durumda hastann yaam kalitesi son derece düürüyor. Hastaln tans, di hekimleri, nöroloji uzmanlar, beyin ve sinir cerrahisi uzmanlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlar ve algoloji (ar tedavisi) uzmanlar tarafndan konuluyor. Tannn atlanmas ise hastalara fayda etmeyen ilaç tedavilerine, salam dilere uygulanan yanl di tedavilerine neden olabiliyor.

RADYOFREKANS EN ETKL TEDAV YÖNTEM

Trigeminal nevralji tedavisinde en yaygn kullanlan ilaçlar, epilepsi tedavisinde kullanlan ilaçlardr ancak hastalarn bir ksm bu ilaçlardan ya yetersiz fayda görür ya da zamanla ilaç dozu arttrlmasna ramen görülen fayda ortadan kalkar. Bu durumda ilaç dozunun arttrlmas da her zaman yeterli olmayabilir. Sinirin etrafnn ameliyatla temizlenmesi ilemi baar ile uygulanabilir ancak hastalarn önemli bir ksmnda yeterli rahatlama salamayabilir.

Son yllarda giderek artan ekilde uygulanan radyofrekans tedavisi ise ilaçlardan yeterli fayda görmeyen, cerrahi olarak baar salanamam Trigeminal nevralji hastalar için ciddi ve uzun süreli rahatlama salanyor. Günübirlik olarak uygulanan radyofrekans ilemi, yaklak 1 saat kadar sürüyor, hasta ilemden 1-2 saat sonra taburcu edilir ve ortalama 15-25 gün arasnda iyileiyor.

Ana Sayfaya Git