Sabah hapşırmaları bahar alerjisine işaret

Prof. Dr. Yazıcıoğlu "Alerjik vakalarda hapşırmalar, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma ve kaşıntı gibi yakınmalar oluyor. Özellikle hapşırmaların sabah arka arkaya 15-20 kez tekrarlaması bizim için çok önemli bir ipucu"

Haberler 13.04.2017 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mehtap Yazcolu, özellikle sabah uyanldnda arka arkaya haprmann bahar alerjisinin iareti olduunu söyledi.

Prof. Dr. Yazcolu, bahar aylarnn gelmesiyle, aaçlarn, otlarn yeerdiini ve polenlerin yayldn, bu duruma bal olarak bahar alerjilerinin youn ekilde görülmeye balandn belirtti. Bahar alerjilerine bal rahatszlklarn genetik yatknl olduunu, genel olarak 5 yandan itibaren görüldüünü vurgulayan Yazcolu, alerjinin erikin dönemlerde de etkisini gösterdiini, hastaln uzun süreli bir tedavi süreci olduunu aktard.

BAHAR ALERJS

Alerjik vakalarda buruna ve göze ait ikayetlerle doktorlara bavurulduuna iaret eden Yazcolu, öyle devam etti: Alerjik vakalarda, haprmalar, burun aknts, burun tkankl, burun aknts, gözlerde sulanma ve kant gibi yaknmalar oluyor. Özellikle haprmalarn sabah kalkldnda arka arkaya 15-20 kez tekrarlamas bizim için çok önemli bir ipucu. Tabii ki bunun dnda burun kantsna bal burun ortasnda bir çizgilenme oluyor. Devaml bir az solunumu yapan hastaysa yaad burun tkanklndan dolay biz hemen tany koyabiliyoruz. Bu durumlara yol açan burun içindeki iltihaplar. Tkankla ve haprmaya neden oluyor. Bahar alerjileri daha çok mevsime bal olarak ve polenlerle ortaya çkyor.

BURUN TIKANIKLII

Yazcolu, burun tkankl nedeniyle en bata günlük performansn dütüünü söyledi. Gece yaanan burun tkanklndan dolay uyku kalitesinin bozulduunu ve bu durumun uykusuzlua neden olduunu dile getiren Yazcolu, öyle devam etti: Uyku sorununa bal olarak hasta i veya okul yaamnda konsantrasyon bozukluu yayor. Hastalk uzun süre tedavi gerektiriyor. Örnein bahar nezlesiyse polen mevsiminden 1 ay öncesinde koruyucu ilaçlara balamasn öneriyoruz. Antihistaminik ilaçlarmz var, buruna kullanlan steroid ilaçlarmz var. Hastann bunlar polen mevsimi boyunca kullanmasn öneriyoruz.

Yazcolu, hastaln tans için kan, deri ve burun salgsnn incelenmesi gibi testler yaptklarn belirterek, Bahar alerjisine dair bulgular olan kiilerin mutlaka bir alerji uzmanna gitmesi gerek. Bu hastalktan korunmak biraz zor çünkü mevsime ve polenlere bal olduu için d etkenler devreye giriyor. Ev içlerinde ise camlar kapal tutup, klima kullanlabilir, hava filtreleri deitirilebilir. Tabii bu hastaln önlenmesi için ilaçlarn düzenli kullanlmas gerek. diye konutu.

Ana Sayfaya Git