Saç boyasında meme kanseri riski

Prof. Dr. Uğur Coşkun, belirli aralıklarla saçını boyatan ve ailesinde meme kanseri öyküsü olan kadınlarda hastalık riskinin yaklaşık yüzde 9 fazla olduğunu bildirdi.

Haberler 21.12.2019 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cokun, saç boyalarnn kanser yapp yapmadyla ilgili tartmalarn olduunu söyledi.

ABDdeki akademik Uluslararas Kanser Dergisinde (International Journal of Cancer) 3 Aralkta meme kanseriyle ilgili yeni bir çalma yaymlandn bildiren Cokun, Kullanlan saç boyalarnn meme kanseri riskini artrdyla alakal çalma yapld. Ailesinde meme kanseri olan yaklak 50 bin kadnn üzerinde yaplan bu çalmada belirli aralklarla saçn boyatan kadnlarda meme kanseri riskinin yaklak yüzde 9 fazla olduu ortaya çkt. diye konutu.

- Yaklak 5 binin üzerinde kimyasal madde bulunuyor

Saç boyalarnn içeriinde yaklak 5 bin kimyasal madde bulunduuna dikkati çeken Cokun, Avrupa ve ABDde salk kurulularnn önerisiyle birçok maddenin bu ürünlerden çkarldn anlatt.

Paraben, amonyak gibi zararl olduu düünülen birçok kimyasal bileiin saç boyalarndan çkarlmasnn önerildiini vurgulayan Cokun, bunlarn çkarlm olmasnn tek bana kanseri önleyecei manasna gelmediini belirtti.

- Teorik olarak organik saç boyalar daha güvenli gözüküyor

Kullanlan saç boyasnn özelliine göre birtakm riskler oluturabildiini aktaran Cokun, unlar kaydetti:

u anda u saç boyas kullanlsn, u saç boyas iyidir, u özellii olanlar iyidir. demek mümkün deil. Yurt dnda da böyle bir ey söz konusu deil. Teorik olarak organik saç boyalar daha güvenli gözüküyor. Organik saç boyalar daha iyidir. deniyor ama piyasada tam olarak organik bir saç boyasnn olmas mümkün deil. Mutlaka bunlar da birtakm kimyasal maddeler içeriyor. Kalc olmayan saç boyalar için risk olduunu söyleyemeyiz. Kalc saç boyalarnda uygulanan birtakm yöntemlerle saçlarn üzerindeki bariyer açlyor ve boyann saçlarn içerisine geçmesi salanyor. Zaten bu geçtikten sonra saç boyalar kanser riskinin artmasna neden olabiliyor.

Cokun, bu konuda Salk Bakanl ile bir çalma gerçekletirmeyi planladklarn, Türkiyede kullanlan saç boyalarnn ne ekilde risk oluturduuna dair inceleme yaplmas gerektiini vurgulad.

Meme kanseri riski olan hastalarn bu konuyla ilgili doktorlaryla irtibata geçmeleri gerektiini ifade eden Cokun, Bu boyay uygulayan kuaförlerin kendilerinde mesane kanserinin daha fazla olduuna dair çalmalar da var. Solunum yoluyla veya temas yoluyla baz kimyasallarn vücuda girmesi buna yol açabiliyor. dedi.

Ana Sayfaya Git