Saç dökülmesi bu hastalıkların işareti olabilir

Saç dökülmesi, çevresel etkenlerden kaynaklanabileceği gibi kişinin kalıtsal yapısında bulunan birçok hastalığın da habercisi olabilir. Uzmanlar saç dökülmesinde erken teşhisin ve doğru tedavinin önemine dikkat çekiyor.

Haberler 29.03.2018 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

brahim çevik, saç dökülmesinin kaltsal ve sonradan olumu birçok hastaln belirtisi olabileceinin altn çiziyor. çevik; Saç dökülmesi tedavisinde en önemli nokta dökülmenin nedenini doru tespit etmek. Bu sayede hem kalc dökülme tedavisine balanlabilir hem de dökülmenin sebebi olan hastalk ilerlemeden önlem alnabilir. sözleriyle de erken tehisin önemine vurgu yapyor.

Dökülmenin birçok nedeni olabilir

Saç dökülmesinde genetik faktörlerin önemi oldukça fazla. Kaltsal saç dökülmesi erkeklerde akak ve aln bölgesinde görülürken, kadnlarda tepe bölgesindeki seyrelmeler ile tespit edilebiliyor. Saç dökülmesinin nedenleri cinsiyet özelinde farkllklar gösteriyor. Erkeklerde 20li yalardan itibaren genetik olarak görülen saç dökülmesi, kadnlarda ise çounlukla hormonal problemlerden kaynaklanyor. Kaltsal dökülmeler her ne kadar tedavisi zor kabul edilse de herhangi bir hastaln habercisi olmadklar için kiiyi psikolojik olarak rahatlatt görülüyor.

Kadnlarda belirli bir yatan sonra görülen saç dökülmesi de genellikle menopoz ile ilikilendiriliyor. Androjen hormonunun normalin üzerinde seyretmesi ile birlikte saç dökülmeleri balyor. Menopoz, polikistik over sendromu gibi birçok jinekolojik rahatszln sonucunda kiiler soluu saç ekim merkezlerinde alyor. Bu nedenle uzmanlar, saç dökülmesi yaayan kadnlarn öncelikle jinekolojik muayeneden geçmesi gerektiini vurguluyor.

Saç dökülmesinden ikayetçi olanlar, bu hastalklara dikkat!

Saç dökülmesi; tiroit bezi hastalklar, böbrek üstü bezi hastalklar, romatizmal hastalklar, kalp rahatszlklar, insülin direnci, hormonal rahatszlklar, diyabet ve anemi gibi birçok hastaln semptomu olarak ortaya çkabilir. Estecenter Plastik Cerrahi Merkezi Uzmanlar, Saçlarda güçsüzleme ve seyrelme gözleniyorsa sadece saç analizi yaptrp ilaç tedavisine balamak doru olmayacaktr. Bir hastane ya da saç ekimi merkezine giderek, doktorunuzun yönlendirmesi dorultusunda kan tahlili yaptrmanz gerekiyor. diyerek, uzmana bavurmann önemine vurgu yapyor.

Doutan var olan ya da sonradan olumu birçok psikolojik rahatszlk da saç dökülmesine neden oluyor. Psikolojik rahatszlklar saç dökülmesi, ar kilo kayb ve kilo art gibi fiziksel belirtilerle kendilerini gösterebiliyor. Ayn zamanda günümüzün tempolu i ve aile hayatndan kaynakl stres, bu psikolojik rahatszlklarn yan sra birçok hastal da tetikliyor.

Salksz saç kökleri vitamin ve demir eksikliinin balca sonuçlar arasnda gösteriliyor. Özellikle D vitamini ve A vitamininin eksik olmas, demir, çinko, biotin ve B12 eksiklii saç köklerinin ihtiyac olan protein ve keratinle beslenememesine neden oluyor. Bu da saç köklerinin güçsüzleip dökülmesine neden olabiliyor. Beslenme düzeninizde yapacanz deiiklikler ile birlikte, doktorunuzun ihtiyacnz dorultusunda belirledii vitamin ve besin takviyesi de saç dökülmelerini önlemek konusunda önem kazanyor.

Bu ilaçlar uzman kontrolünde kullann

Saç dökülmesi birçok hastaln sonucu olarak ortaya çkabildii gibi baka hastalklarn tedavisi için kullanlan ilaçlar da saç dökülmesine sebep olabiliyor. Kemoterapi ilaçlar, kolesterol ilaçlar, insülin ilaçlar, kan sulandrc ilaçlar, psikiyatrik tedavi ilaçlar, zayflama ilaçlar ve steroidler, tansiyon ilaçlar kullanm baklk sistemine verdii zararlardan dolay saçn ihtiyac olan vitamini alamamasna yol açyor. laç kullanm sonucunda saç dökülmesi yayorsanz mutlaka bir uzmana bavurmanz gerekiyor. Uzman yönlendirmesiyle mevcut ilaçlarnz kullanmaya kst getirebilir ya da tedavi yönteminizi deitirebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git