Saç dökülmesine karşı 3 yöntem

Mevsim geçişleri, çağımızın önemli problemi olan stres ve dengesiz beslenme ile bazı hatalı alışkanlıklarımız saçlarımızın tel tel dökülmesine en sık yol açan etkenler. Güzel haber ise altta önemli bir sağlık problemi yatmıyorsa, ışıl ışıl ve gür saçlara yeniden kavuşmamız mümkün. Üstelik bizi zorlamayacak yöntemlerle!

Haberler 10.12.2016 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ykarken, tararken ya da kendiliinden, dinlenme fazndaki 50-100 adet saçn bir günde dökülmesi olaan kabul ediliyor. Ancak günlük dökülen miktar 100 telin üzerindeyse, saçlarnzda belirgin azalma hissediyorsanz, saç telleriniz giderek inceliyorsa, çevrenizden saçnzn azaldna dair uyarlar alyorsanz, doktora bavurmay ihmal etmemeniz gerekiyor. Dökülen miktar 100 telin altnda bile olsa dökülen saçlarn kökünde beyaz ünlem iareti eklindeki klf yoksa, kök olmas gereken yerde saç krlm veya kopmu gibi görünüyorsa, yine bir doktordan yardm almay ihmal etmeyin. çünkü saç dökülmesinin ardnda demir eksikliinden romatizmaya, tiroit hastalklarndan çinko ve biyotin eksikliine kadar birçok salk sorunu yatabiliyor. Hekime geç bavurulduunda hem altta yatan etken hastalk ise sorun daha da büyüyebiliyor, hem de saç dökülmesi kalc hale gelebiliyor.

Dermatoloji Uzman Dr. Yeim Tekin bu sevimsiz tablonun nedeni ciddi bir hastalk deilse saç dökülmesinin durdurulabildiini, hatta bazen saçlarn hiç dökülmemi kadar salkl ve gür olabileceini belirterek, önemli önerilerde bulundu.

BU ALIKANLIKLARINIZA DKKAT EDN

Skça yaptmz hatalar saç dökülmesinde önemli rol oynuyor. Bu nedenle salkl ve gür saçlar için alkanlklarmza dikkat etmemiz art.

* Her gün deil, gün ar ykayn

Saçlarnz her gün ve fazla scak suyla ykamaktan kaçnn. Günar lk ve fazla basnçl olmayan suyla, saç tipinize uygun bir ampuanla ykayn. Her ykamada 2 kezden fazla ampuan ya da sabun kullanmayn. ampuanlama srasnda saç derisine hafifçe masaj uygulayn.

* Sk sk ekillendirmeyin

Haftada birden fazla fön çektirmeyin ya da düzletirici /maayla ekillendirmeyin. Saç boyas, perma gibi yöntemlerden de olabildiince kaçnn.

* Seyrek dili taraklar tercih edin

Saçlarnz günlük tarayn, bunu yaparken seyrek dili tarak ya da doal kllar içeren frçalar tercih edin.

BU BESNLER TÜKETN

Gür saçlar için içten bakm yapmak çok önemli. Bunun da yolu salkl ve yeterli beslenmeden geçiyor.

* Protein ihtiyacnz bu besinlerle karlayn

Saç köklerini besleyen ve saçn büyümesini salayan protein ihtiyacnz fasulye, mercimek, yumurta, yasz yourt ve peynirden salamaya çaln.

* çinko için 6 yemek ka baklagil tüketin

çinko saç diplerini uyarmak ve o bölgede yer alan hücrelerin metabolizmalarn düzenlemek gibi önemli bir ileve sahip. Dermatoloji Uzman Dr. Yeim Tekin, günlük 1 porsiyon ( 6 yemek ka susuz) baklagil, 150 gr krmz et/ balk veya 1 avuç badem/yer fstnn saçlarnz için gerekli çinko miktarn karlamaya yeterli geleceini belirtiyor.

* Tavukla biyotin ihtiyacnz giderin

Salkl saçlar için gerekli bir baka vitamin ise Biyotin (H vitamini, B7). Biyotin ihtiyacnz karlamak için haftada bir kez karacier, böbrek, midye, stakoz, alabalk, haftada 2-3 kez tavuk gösü, yumurta sars, baklagil, karnabahar veya patates tüketin.

* Her gün 2 kase yourt çok önemli

Her gün 2 dilim peynir veya 2 bardak süt ya da 2 kase yourt tüketmeyi ihmal etmeyin. Örnein düzenli olarak tüketeceiniz orta boy 2 kase yourt saçlarnz için önemli bir protein ve kalsiyum kayna olacaktr.

* A vitamini için yeil yaprakl sebzeleri unutmayn

Salkl saçlar için gerekli olan A vitaminini yeil yaprakl sebze ve taze fasulyeden karlayabilirsiniz.

* Bir avuç ceviz, fndk veya badem

Saçlarn doal döngüsünü korumak için E vitamini ve esansiyel ya asitlerinden zengin ceviz, fndk veya bademden her gün bir avuç tüketmenizde fayda var.

* 1 adet havuç ile saç köklerinizi koruyun

Günlük tüketeceiniz bir adet havuç saç köklerini ve saç derisini koruyor, saçn uzamasn, parlakln ve dayanklln salyor.

* 1 kahve ka iç kabak çekirdei

Günlük 1 kahve fincan kadar iç kabak çekirdei tüketmeniz salkl saçlar için gerekli fitoöstrojen miktarn karlyor.

BU UYGULAMALARDAN FAYDALANIN

Dermatoloji Uzman Dr. Yeim Tekin saç dökülmesine kar uygulanan yöntemleri öyle anlatt:

* Vitamin, serum, ampuan:Kiinin öyküsü, muayenesi ve tetkik sonuçlar birletirilerek ihtiyacna göre oral vitaminler, uygun serumlar ve ampuanlar öneriliyor.

* Mezoterapi: Uzmanlar tarafndan uygulanan mezoterapi yöntemi, sonuçlar açsndan altn standart niteliinde oluyor. Mezoterapide hazr kokteyller ya da doktorunuzun kendi hazrlad karmlar steril koullarda soutucu spreyler destei ve çok ince ineler yardmyla cildinizin orta tabakasna enjekte ediliyor. Bu yöntem sayesinde saç köklerindeki yavalam kan akm hzlandrlrken saçn ihtiyac olan vitamin, mineral ve aminoasitler dorudan saça en yakn damarlara ulatrlm oluyor. ki hafta aralklarla 6-8 seans uygulanacak olanbu ilem için yaklak 15-20 dakikanz ayrmanz yeterli oluyor.

* PRP: Yine uzmanlar tarafndan uygulanmas gereken PRP (PlateletRichPlasma- Trombositten zengin serum )de saç dökülmesinin tedavisinde altn standart olarak görülen bir baka yöntem. Kiinin kendi kanndan özel yöntemlerle ayrtrlan plazmann içerdii trombosit ve büyüme faktörlerinin saç derisine uygulanmas yöntemine PRP deniliyor. Tpk mezoterapide olduu gibi uzmanlar tarafndan steril koullarda uygulanmas gerekiyor. 2 haftada bir 6-8 seans yeterli geliyor.

* Saç ekimi: Uygulanan tüm tedavilerin yetersiz kald ya da geç kalnm durumlarda, özellikle erkek hastalarda saç ekimi bir dier seçenei oluturuyor.

Ana Sayfaya Git