Saç dökülmesine karşı modern çözümler

Genetik etkenler, vitamin eksiklikleri ve kullanılan yanlış ürünlerin sebep olduğu saç dökülmeleri, iş ve sosyal yaşamı olduğu kadar kişinin psikolojisini de olumsuz etkiliyor.

Haberler 12.07.2019 - 11:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Uz. Dr. Selma Salman, saç dökülmesi ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Vitamin eksiklikleri saçlarnzn dökülmesine neden olabilir

Saç dökülmelerinin sebebini örenmek için iyi bir dermatolojik muayene gerekmektedir. çünkü saçl deriyi tutan baz cilt hastalklar saç köklerini ykma uratarak bölgesel dökülme ya da açlmalara yol açmaktadr. Muayenede saçl deride herhangi bir cilt hastal tespit edilmediyse saçn dökülme sebebi yine detayl bir ekilde incelenmelidir. Her gün 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilmektedir. Bunun üzerinde olan dökülmeler daha ciddi sorunlara iaret edebilir. Ar ateli hastalklar, stres, uyku ve beslenme düzensizlii, yanl diyetler saç dökülmesine neden olabilirken cerrahi bir operasyon sonras ve gebelikten 2-3 ay sonra saç dökülmeleri görülebilmektedir. Ancak bu tip dökülmeler 3-6 ay içinde kendiliinden düzelmektedir. Baz ilaçlar, demir, biotin, çinko, B12, D vitamini, folik asit eksiklikleri ve tiroit bozukluklar da saç dökülmelerine neden olmaktadr. Bu tip saç dökülmesi yaayan hastalara mutlaka uygun bir tedavi uygulanmaldr.

Erkek tipi saç dökülmeniz varsa

Dökülme, saçl deri aln çizgisi ile tepe bölgesini içeren alanda daha younsa ve bu alanlarda belirgin seyrelme izleniyorsa bu dökülme, erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandrlmaktadr. Erkeklerde daha sk görülen ve kadn hastalarda da görülen erkek tipi saç dökülmesi genetik bir dökülme tipidir.Erkek tipi saç dökülmesi kadnlarda yumurtalk kistlerine bal olarak da geliebilir. Bu ikayetleri yaayan kadn hastalara mutlaka hormon tahlilleri yaplmaldr. Ayrca kadnlarda menopoz sonras deien hormon düzeylerinin etkisi de bu tip saç dökülmelerine neden olmaktadr.

Saç dökülmelerine; mantar hastalklar, saçkran, psikolojik nedenlere bal saç koparmalar, saçlar sürekli gererek toplamalar da neden olmaktadr. Bu nedenle saç dökülme problemi olan hastalarn mutlaka alannda uzman bir dermatoloa bavurmas gerekmektedir.

Zeytinya içeren saç maskeleri faydal

Genel saç dökülmelerinde vitamin, demir ve eser element destei salayan besin takviyeleri önerilmektedir. Bunun yannda saç besleyen zeytinya, Hint ya, E, B vitamini içeren saç maskeleri tavsiye edilmektedir. Kronikleen durumlarda ise erkek tipi saç dökülmesinde olduu gibi saç spreyleri ve kozmetik ilemlerden yardm alnabilmektedir.

PRP ve mezoterapi ile saçlarnz güçlendirebilirsiniz

Erkek tipi saç dökülmelerinde saçl deride erkeklik hormon düzeyi artmaktadr. Bu nedenle hormon düzeyini azaltmay salayan saç spreyleri tedavinin ilk basaman oluturmaktadr. Erkek tipi saç dökülmelerine kozmetik uygulamalarla da çözüm bulunabilmektedir. Bunlardan biri PRP yani trombositten zengin plazma uygulamasdr. Hastann kendi kanndan elde edilen PRP, saçl deriye uygulanarak kl köklerinde hücre art, beslenme, güçlenme ve kalnlama salayarak büyümesini salamaktadr. Bir dier kozmetik ilem ise mezoterapidir. Saç mezoterapisinde hormon özellii olan maddeler ile saç kökünü besleyen vitamin ve eser elementler saç köklerine enjekte edilmektedir. Saçl deride tamamen açlma oluturacak düzeyde bir saç kayb varsa saç ekimi önerilmektedir.

Ana Sayfaya Git