Saç dökülmesinin 9 nedenine dikkat!

Sağlıklı saçlar, bakımlı bir görünüme sahip olmak ve kişinin kendini iyi hissetmesi için çok önemlidir. Ancak beslenme alışkanlıklarından, strese, yanlış ürün kullanımından çeşitli hastalıklara kadar pek çok etken, saç dökülmesine neden olabilir.

Haberler 01.02.2018 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Bölümünden Uz. Dr. Zerrin Baysal, saç dökülmesinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Dökülen tel says ve dökülme sklna dikkat!

Mevcut her saç telinin bir yaam siklusu vardr. Her saç teli 4- 6 yl yaar, sonra dinlenir ve daha sonra da dökülür. Saçlarn bu ekilde dökülmesi son derece doal bir süreçtir ve günde 50-100 tel saç dökülebilir. Eer bu saydan daha fazla dökülüyorsa, banyo yaparken ele gelen saç miktar artmsa ya da ykanm kurulanm saç elle çektiimizde elimize 3-5 adet saç teli geliyorsa bu durumun ciddiye alnmas gerekir.

1 . Genetik faktörler:

Kadnlarda ve erkeklerde nedenleri farkldr. Erkeklerde görülen tip, genetik olan toplumun %50sinden daha fazlasnda görülen erkeksi tip hormona duyarl saç dökülmesidir ki bu durum kroniktir. Ya ilerledikçe kellik geliir ve sonuçta saç ekimini gerektirebilir. Erken yalarda balanan takviye tedavileri mezoterapiler ve PRP tedavisi dökülme hzn yavalatr. Kellie gidecek süreyi uzatr. Bu tarz dökülmeler kadnlarda da görülmektedir. Özellikle ailesinde kellik problemi olan bireylerin olduu kiiler saç dökülmesi riski ile kar karyadr. Günümüzde 16-18 ya balangçlar olan erkek tipi saç dökülmeleri, genç kzlarda daha fazla sayda görülmektedir. Geçtiimiz yllara oranla bu duruma daha fazla rastlanmasnn nedenleri ar stres, dengesiz beslenme, uzun süreli aç kalma ve hormonal problemler yer almaktadr. Kadn tipinde de erkeklerdeki gibi bir tedavinin yannda hormonal tedavilerin de eklenmesi ile baar oranlar artrlabilmektedir.

2 . Deri problemleri:

Balca genetik dökülmelerin dnda deri ve iç hastalklar da saç dökülmesine neden olur. Deri kaynakl dökülmelerin çou deriyi tutan hastalklarn saç derisini etkilemesiyle ortaya çkar. Sedef hastal, egzamalar, akne, liken hastal, ar yalanan deri, mantar hastalklar gibi rahatszlklarda saç etkilenirse dökülme kaçnlmaz olabilir. Bu dökülmelerin tedavisi altta yatan deri hastalnn tedavisi ile mümkündür.

3 . Yanl beslenme alkanlklar:

Besinsel nedenlere bal dökülmeler de sk rastlanan dier bir faktördür. Sonuçta saç canl bir organdr ve onun da beslenmesi kanlanmas gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli açlklar, tek tip beslenme ve karbonhidrat içerii yüksek gdalar tüketmek, sonuçta saç etkileyip dökebilir. Tedavisi son derece pratiktir ve dengeli beslenmeye balanmas önemlidir.

4 . Vitamin ve mineral eksiklii:

Beslenme problemi olmamasna ramen saç için gerekli olan vitamin ve minarellerin kanda eksik olmas saç döken dier bir nedendir. Eer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve minarellerimiz düükse saç beslenemez ve dökülür. Hatta demir düüklüü yokken bile demir takviyesi saç dökülmesini azaltr. Bu durumlarda eksiin takviyesi mutlaka bir uzmana bavurularak giderilmelidir.

5 . Hormonal sorunlar:

Eer kiide hormonal problemler varsa, adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenme de art, ar akne, kilo almnda hzlanma gibi skntlar yayorsa bu bulgulara saç dökülmesi eklenmise bu kez hormonal saç dökülmesinden bahsedilebilir. Bu problemlerin kaynann yine adetin 2. ya da 3. günü yaptrlacak kan tahliliyle belirlenmesi için dermatoloji uzmanna bavurulmaldr. Hormonal tedaviler bu tarz dökülmeler konusunda etkilidir.

6 . Baz iç hastalklar ve ilaç kullanm:

Baz iç hastalklar tiroit bezi hastalklar ya da bu hastalklar için kullanlan ilaçlar, romatizmal hastalklar, kullanlan hormonlar, zayflama haplar, böbrek üstü bezi hastalklar, insülin direnci, diyabet, doum kontrol haplar ve bazen de bu kontrol haplarnn kesilmesi saç döken dier nedenlerdir. Bu durumun mutlaka uzman doktorlar tarafndan yaplacak muayene ve tetkiklerle kapsaml bir ekilde aratrlmas gerekir. Ani bir saç kayb balamsa son üç ay önce geçirilen ameliyatlar, ateli hastalklar, ilaç toksisiteleri, kan kayb, iddetli travma düünülmesi gereken nedenler arasnda olabilir.

7 . Doum ve kemoterapi süreci:

Tüm bunlarn dnda iki spesifik saç dökülme nedeni vardr. Biri doumlardan 2-3 ay sonra balayan pospartum dökülmedir. Hamilelik boyunca dökülmesi gereken ama dökülmemi saçlarn aniden hep birlikte dökülmesinden kaynaklanr. Uzman kontrolünde yaplacak takviyeler bu konuda rahatszln giderilmesinde katkda bulunur. Bir dieri kemoterapi alan hastalardaki saç dökülmesidir. Son yllarda daha modern ilaçlarn kullanlmasyla bu dökülmeleri daha az görülmektedir ancak zaten tedavi tamamlandnda kendiliinden toparlanmaya eilimli bir durumdur.

8 . Kozmetik etkenler:

Kozmetik alkanlklarmzn artmas mekanik kimyasal ve fiziksel dökülmelere neden olan dier faktörlerdir. Yani saçlar sk balamak, iç boneler, ar sya maruz braklan fön ilemleri, saç rengini açmak için kullanlan boyalar, açclar, düzletirici yöntemler saça dardan zarar vererek saç kaybna neden olmaktadr. Bu durumda tek tedavi saçlarn bu uygulamalara maruz kalmasn önlemektir. Saçlar için gerekli takviye ve bakm ilemlerini uygulamak yeniden istenilen görünüme kavuulmasn salar.

9 . Stres ve depresyon:

Ar stres her hastala olduu kadar saç dökülmesine neden olan dier bir sebeptir. Depresyon, anksiyete, psikozlar ve de bunlarn tedavisinde kullanlan ilaçlar saç etkileyip dökülmesine neden olabilmektedir.

Saç günlük yaamda pek çok faktörden ksa sürede etkilenebilen canl bir organdr. Kiinin hayatnda yolunda gitmeyen bir eyler olduunda bu bilgiler nda birey önce kendisini tartp, daha sonra gerekiyorsa bir dermatoloji uzmanndan yardm almaldr. çünkü bu konuda çevreden gelen yanl yönlendirmeler ve kulaktan dolma bilgiler, hastalarn zaman kaybetmesine neden olabilmektedir. Eer altta yatan önemli bir neden varsa tan ve tedavide geç kalnmas söz konusu olabilir. Bunun dnda saç dökülmesini önlemek ve dökülen saçlarn yeniden çkmasn salamak düüncesi ile bilinçsiz uygulanan maske ve karmlar saçlara daha çok zarar vererek geri dönüümü olmayan hasarlara neden olabilir.

Ana Sayfaya Git