Saç ekimindeki yanlışlar!

Saç dökülmesi özellikle erkeklerde yaygın olarak görülen ancak kadınlarda da sıkça karşılaşılan önemli problemler arasında yer alıyor. Yaygın bir sorun olması sebebiyle saç dökülmesinin tek kalıcı çözümü olan saç ekimi uygulamaları günümüzde oldukça sık yapılan işlemler olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu nedenle toplumda saç ekimiyle ilgili ciddi bir bilgi kirliliği bulunuyor.

Haberler 27.04.2022 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saç Ekimi Uzman Dr. Mahmut Alan Kaya, saç ekiminde doru bilinen yanllar ile ilgili bilgi verdi.

Yanl: Yaz azlarnda saç ekimi yaptrlmaz

Yaz aylarnda saç ekimi yaptrlamayaca saç ekimiyle ilgili en yaygn olan yanl bilgilerden biridir. Saç ekimi yln 4 mevsimi yaptrlabilir. Sadece, operasyon sonras belirli bir süre doktor tarafndan belirtilecek hususlar konusunda dikkatli olunmas gerekir. Örnein saç nakli sonras ilk bir ay denize- havuza girilmesi önerilmemektedir. Her insan bu konularda gerekli planlamalarn yaparak diledii mevsimde saç ektirebilir.

Yanl: Sadece sakaldan veya sadece göüsten kök alnarak saç ekimi yaplabilir

Saç ekimi donör bölgesi denilen güvenli alandan saçlarn tek tek alnarak seyrelme olan yerlere nakledilmesi ilemidir. Kaynak olarak kullanlan alan, kulan arka ksmndan balayarak enseye doru giden alandr. Bu bölgeye güvenli bölge ad verilir. Herkeste bu bölgede her zaman saç vardr. Güvenli alandaki saçlar dökülmeye dirençli saçlardr. Bazen donör bölgesindeki kökler yetmeyebilir ve bu durumda göüs veya sakaldan da kökler alnabilmektedir. Örnein hastann 4500 kök ihtiyac varken enseden 4000 kök alnabilmise, kalan 500 kök eksii sakaldan tamamlanabilmektedir. Ancak sadece sakaldan ya da göüsten kök alnarak saç ekimi gerçekletirilmesi doru deildir. Bu bölgeler sadece destek amaçl kullanlabilmektedir. Öncelik her zaman ense ksmdr çünkü bu bölgedeki saç kökleri kalc ve tutma baars yüksek köklerdir.

Yanl: Safir yöntemi daha iyidir ya da DHI yöntemi daha iyidir

Özellikle DHI ve safir teknikleri konusunda büyük manipülasyonlar bulunmaktadr. Sadece DHI saç ekimi uygulamas yapan merkezler en iyi en yeni yöntemin DHI olduunu ifade ederken, safir uygulamas yapan merkezlerin en iyisinin safir olduunu iddia etmesi gibi önemli bilgi kirlilikleri dolamaktadr. Ekim yöntemi olarak safir ve DHI yöntemleri kiiye göre ayr ayr bazense iki yöntem birlikte kullanlmaktadr. Safir yönteminde, FUE yöntemiyle kökler alndktan sonra safir uçlu kalemlerle köklerin kalnlna ve uzunluuna göre seçilen safir uçlaryla önce kanallar açlr sonra bu kanallara kökler yerletirilmektedir. DHI yönteminde ise alnan kökler DHI kalemlerine tek tek yerletirilir. Kökün kalnlna ve uzunluuna göre DHI kalem uçlar seçilmektedir. Ekilecek alana kanal açlmadan kökler kanal açlmadan direkt nakledilir. Baz hastalarda boluun çok olduu alanlara önce safir kalemleriyle ekim yaplr, sonrasnda saç aralarna sklatrma için DHI kalemleriyle ekim yaplr. Yani iki yöntem birlikte kullanlabilmektir. Bu iki yöntemin birbirine herhangi bir üstünlüü yoktur. Özellikle seyrelmenin çok olduu, aralara sklatrma yaplmas gereken hastalarda, mevcut saçlara zarar vermemek adna DHI daha iyi bir yöntemdir. Boluun bariz olduu ve büyük saylarda ekim yaplmas gereken hastalarda ise safir uçlar daha avantajl olmaktadr. Yöntem seçimine doktor ön görümesinde karar verilmektedir.

Yanl: Saç ekiminde komplikasyon riski yoktur

Saç ekimi küçük cerrahi ilemler grubundadr. Bu nedenle tüm cerrahi ilemler gibi potansiyel yan etkileri, komplikasyon riskleri vardr. Bu risk, ekim yaplan merkezin salk kurumu olup olmamasna ve ekimi yapan kiilerin yeterli tecrübe ve birikime sahip olup olmamasna göre artmaktadr. En yaygn görülen yan etkiler enfeksiyon ve nekrozdur. Enfeksiyon genelde steril olmayan yerlerde görülen bir yan etkidir. En sk steril olmayan ve kiiye özel malzeme kullanlmayan merkezlerde enfeksiyon riski bulunmaktadr. HIV, hepatit gibi enfeksiyonlar farkl hastalara bulatrlabilmektedir.

Nekroz ise uygun yöntem kullanlmayan merkezlerde kanallar açarken bölgedeki dolamn bozulmasna sebep olarak oluan ksmi kangren tarznda bir durumdur. çok ciddi nekroz vakalarnda ciltte çökmeler görülebilmektedir. Hastalarda bazen çok ciddi düzeltme operasyonlarna ihtiyaç douracak kalc hasarlara varan sonuçlar olabilmektedir.

Yanl: Trasz saç ekimi herkes için uygundur

Trasz ekim özellikle sosyal hayata erken dönü için büyük avantaj salamas nedeniyle herkes tarafndan istenilen bir yöntemdir ancak maalesef her hasta trasz ekime uygun deildir. Trasz ekimin en büyük dezavantaj bir ekim seansnda limitli sayda ekimin yaplabiliyor olmasdr. Boluu fazla olanlarda eer trasz ekim yaplmas gerekiyorsa tekrarl birçok seans yaplmas gerekmektedir.

Yanl: Gideceim herhangi bir merkezde saç ekimimi doktor yapar

Saç ekiminde birçok merkezdeki en büyük handikap ilemi yapan kiilerin doktor olmak bir yana, salk personeli dahi olmamasndan kaynaklanmaktadr. Birçok merkezde ön görümelerin doktor ile yaplp ilemin doktor tarafndan yaplmamas önemli sorunlarn banda gelmektedir. Genelde hastalar ileme geldiklerinde doktoru görmezler. Hastann hiç bilmedii teknisyenler tarafndan ekim ilemi gerçekletirilmektedir. Özellikle yurtd hastalar için bu durum ülkemiz adna güven sarsc bir durum oluturmaktadr. Operasyon olunaca zaman hastalarn hangi tekniin kullanlacan bilmesi gerektii kadar ilemi kimin yapacan da bilmesi gerekmektedir. Bu nedenle ilemin batan sonra doktorun kontrolü altnda yaplmas çok önemlidir.

Yanl: FUE yöntemi, DHI ve safir gibi bir ekim yöntemidir

Saç ekiminde en çok kafa kartran konulardan bir tanesi de FUE yönteminin ekim yöntemi sanlmasdr. Aslnda FUE yöntemi bir kök alm yöntemidir. Yani saçlar FUE yöntemiyle alnr, safir ya da DHI yöntemleriyle de ekilir.

Ana Sayfaya Git