Saç Kaybını Önlemek mi

Saç dökülmesi, hem erkeklerin hem de kadınların hayatının bir döneminde mutlaka karşılaşabilecekleri bir sorun. Kadınlarda saç dökülmesinin sebepleri çok çeşitlidir fakat erkeklerde dökülmelerin neredeyse tamamı genetik yatkınlığa bağlıdır.

Haberler 27.08.2018 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genç erkeklerde görülen saç kayplaryla ilgili sorularmz yantlayan Saç Bakm Uzman Serap Öztürk Niya, genetik yatknln ortadan kaldrlamayacan fakat basit birtakm önlemlerle ve düzenli bakmla saç kalitesinin artrlabileceini, kayplarn ertelenebileceini söyledi.

ERKEKLERDE SAç KAYIPLARINA SEBEP OLAN FAKTÖRLER

Salkl ve yetikin bir bireyde 150.000 kadar saç teli bulunur. Her gün 80 ila 120 tel saç dökülmesi normal kabul edilir. Erkeklerde saç kayplar yaanmasnda 3 temel faktör etkilidir.

-- Genetik yatknlk

-- Erkeklik hormonu testosteron

-- Yalanma

Erkeklerde ortaya çkan saç dökülmelerinin yüzde 90nn sebebi genetik faktördür.

Erkeklik hormonu testosteron, kl köklerinde de aktif bir hormondur. Saç kllarnn kökünde baka etkiler yaratr. Baz erkeklerde saç köklerinin klfnda bulunan keratin, testosterona kar daha duyarldr ve bu erkeklerde dökülme daha sk görülür. Bu skl da erkein kaltsal özellikleri belirler. Ksaca, toplumda yaygn bir kanaat olan, erkeklik hormonu fazla olan erkeklerin saçlarnn döküldüü ama cinsel yönden daha güçlü olduklar doru deildir. Saç dökülmesinin sebebi testosteron çokluu deil, sadece varl ve saç klfnn testosterona duyarllnn daha fazla olmasdr.

Yalanma ise, erkeklerde saç kayplarnn engellenemez sebeplerinden en etkili olan ve en doal biçimi. nsanolu doar domaz yalanmaya balar. Saç hücreleri de bu doal süreçten payna düeni alr ve zaman içinde yenilenemez ekilde hasara urar.

GENç ERKEKLERDE SAç KAYIPLARI ERTELENEBLR

Saç sorunlarna trikolojik yaklam tüm dünyada giderek yaygnlamaktadr. Bu yaklama göre eer saç sorunlar çok yönlü bir yardmla desteklenirse ve takip edilirse, önlenebilir. Trikoloji, saç sorunlarn kiinin yaam ekli, kaltsal özellikleri, yeme-içme alkanlklar, bedensel ve ruhsal sal ve tabii saç bakm alkanlklaryla birlikte inceler.

Genç erkekler yeni balayan saç kayplarn erteleyebilirler mi

Genetik saç kayplarn önlemek ve yeni saç çkmasn salamak, bugünkü bilimsel yöntemlerle henüz mümkün deildir. Sklkla 16-40 yalar arasnda ortaya çkan genetik saç kayplar azdan alnan ya da topikal olarak uygulanan ilaçlarla ya da kozmetik alt yapl ürünlerle kontrol altna alnabilir. Fakat her ürünün herkeste ayn etkiyi göstermeyecei unutulmamaldr. Bu yüzden saçlarn bir uzman tarafndan incelenmesi ve dökülmenin sebebinin aratrlmas uygundur. Böylece saç ekimine gerek kalmadan arsz ve ameliyatsz yöntemlerle saç miktarnn artmasn salamak ve saç dökülmesinin önüne geçmek mümkün olabilir.

Ana Sayfaya Git