Saçkırana neden olabilir

Genellikle saçlarda, yuvarlak alan oluşturan dökülmelerle ortaya çıkan saçkıran, nedeni tam olarak bilinmeyen otoimmün bir hastalık olarak kabul edilse de ağırlıklı olarak strese bağlı olarak gelişiyor. Nadiren kronik hastalıklar ve tiroid kaynaklı da olabiliyor. Özellikle çocuklarda ilkokul ya da anaokula başlama, ebeveyn ayrılığı gibi travma yaratan stres durumları da saçkırana yol açabiliyor. Saçkıranın durumuna göre tedavi şekilleri de değişebiliyor.

Haberler 10.02.2022 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Uzman Uz. Dr. Ali Rza Baaran, saçkran hakknda bilinmesi gerekenleri anlatt.

SAçKIRAN OTOMMÜN BR HASTALIKTIR

Saçkran, saçlarn fark edilmeyecek ekilde küçük yamalar halinde dökülmesine neden olan bir durumdur. Ancak bu yamalar daha sonra fark edilebilir hale gelebilir. Alopesi yani saçkran, sklkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygn bir otoimmün hastalktr. Saçkran insanlar dorudan hasta etmez ve bulac deildir. Bununla birlikte, duygusal olarak uyum salamak zor olabilir. Birçok insan için alopesi travmatik bir hastalktr.

KA VE KRPKLER DE DÖKÜLEBLR

Saç derisinde ve baz durumlarda ka, kirpik, yüzde ve vücudun dier ksmlarnda ani saç dökülmesi meydana gelebilir. Ayrca yava geliebilir ve yllar sonra tekrarlayabilir. Bu durum, alopecia universalis ad verilen toplam saç dökülmesine neden olabilir ve saçlarn yeniden uzamasn önleyebilir. Saçlar uzadnda, saçlarn tekrar dökülmesi mümkündür. Saç dökülmesi ve yeniden çkma derecesi kiiden kiiye deiir.

NEDEN KESN OLARAK BLNMYOR

Alopesi otoimmün bir durumdur. Baklk sistemi salkl hücreleri yabanc maddelerle kartrdnda bir otoimmün durum geliir. Normalde, baklk sistemi vücudu virüsler ve bakteriler gibi yabanc istilaclara kar korur. Ancak bir kiide saçkran yani alopesi varsa, baklk sistemi yanllkla saç köklerine saldrr. Saç kökleri, kllarn büyüdüü yaplardr. Foliküller küçülür ve saç üretimini durdurarak saç dökülmesine neden olur. Saçkrann neden olduu hala kesin olarak bilinmemektedir. Birkaç tip alopesi areata vardr. Her tip, saç dökülmesinin derecesi ve dier semptomlarla karakterize edilir. Her tipe birbirinden farkl tedavi yöntemi uygulanr.

TEDAV SAçKIRANIN çETLERNE GÖRE DEEBLYOR

Alopesi tedavisinin en yaygn ekli, baklk sistemini basklayabilen güçlü anti-inflamatuar ilaçlar olan kortizonlarn kullanlmasdr. Bunlar çounlukla lokal enjeksiyonlar, topikal merhem uygulamas veya haplar eklindedir. Saçkran tedavisinde ilk olarak lokal tedavi krem ve losyonlar saçkran gelien bölgeye uygulanr. Lokal tedavi bazen fayda salamayabilir. Farkl türlerde alopesiler vardr. Her alopesi türünde lokal tedavilerden olumlu yant alnamayabilir.

SARIMSAK SÜRMEK Y GELYOR

Kremlerin yannda, eczanelerde satlan hazr karmlar uygulanr. Bu uygulamalarn yeterli gelmedii yerde saçkrann çkt bölgeye uygulanan ineler devreye girer. ne ile kl köklerine tüm ilacn yüzde 90na yakn enjekte edilebilmektedir. Saçkranda sarmsak sürmek etkilidir. Burada amaç saçkrann gelitii bölgedeki kl köklerini aktifletirmektir. Saçkran gelien bölgeye çizik atmak, asit ve sarmsak sürmek eskilerden gelen bir yaklamdr. O bölgedeki kl köklerini travma ile aktifletirdii için tekrar kllarn çkmasn salayabilmektedir.

Ana Sayfaya Git