Saçlarınız dökülmesin

Sağlıklı saç derisinde ortalama 100 bin adet saç yer alıyor ve tararken ya da yıkamaya bağlı olarak günde 100–150 adet saç teli dökülmesi olağan kabul ediliyor. Ancak günde 300-500 adet saç teli dökülüyorsa ve bu durum kronikleşmişse, altta yatabilecek etkenlerin mutlaka araştırılması ve tedavi edilmesi gerekiyor.

Haberler 08.03.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hzl kilo kaybetmekten tiroit hastalna, hormonal deiimlerden doum yapmaya, dengesiz beslenmekten ateli enfeksiyon geçirmeye kadar pek çok etken sorumlu oluyor saçlarmzn dökülmesinden. Uzmanlar son zamanlarda saç dökülmesinde etkili olan bir baka faktöre daha dikkat çekiyor; çamzn önemli bir sorunu olan Covid-19 enfeksiyonunun saçlarda yaratt tahribata!

Dermatoloji Uzman Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz, Covid-19 pandemisinde saç dökülmesi sorununun daha sk görüldüünü belirterek, Pandemi döneminde yaanan ar stresin yan sra, Covid-19 enfeksiyonu geçiren hastalarda oluan sitokin salnm, ilaç kullanm, yüksek ate, öksürük ve düük oksijen satürasyonu gibi faktörler bu artta etkili oldu. Öyle ki yaplan çalmalara göre; Covid-19 enfeksiyonu geçiren her dört hastadan birinde saç dökülmesi sorunu yaanyor diyor. Enfeksiyon ne derece ar geçirilirse, saç kayb da o derece iddetli oluyor.

GÜR, SALIKLI VE VOLÜMLÜ SAçLAR çN

Günümüzde ilaç tedavileri ilerlemi saç kayplarnda yeterli etki salayamazken, saç ekimi prosedürleri de meakkatli oluyor ve mevcut saç saysn artrmyor. Son yllarda skça uygulanan PRP ile lazer yöntemleri ise kronik ve ciddi saç kayplarna kalc çözüm sunabiliyor; üstelik gündelik yaamdan kopmamza gerek kalmadan. Bu yöntemler deri altndaki kan dolamn artrarak saçsz alanlarda saç çkmasna ve mevcut saçlarn güçlenmesine destek oluyor. Böylece yeniden gür, salkl ve volümlü saçlara kavumamz salyor!

Acbadem Maslak Hastanesi Dermatoloji Uzman Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz, saç dökülmesinde en sk uygulanan 4 yöntemi anlatt önemli önerilerde bulundu!

PRP / TROMBOSTTEN ZENGN PLAZMA

Erkek tipi saç dökülmesinde (androgenetik alopesi) umut veren sonuçlar olan PRP yöntemi ayrca skatrisyel alopesiler (kl foliküllerinde sürekli ykmla oluan ve kalc saç kaybna neden oluan hastalklar) ve kronik saçkran (alopesi areata) sorununda da etkili olabiliyor. Yöntem saçlarn skln, kalnln, direncini ve kalitesini artrarak yüz güldüren sonuçlar sunuyor.

Trombositten zengin plazma anlamna gelen PRP (Platelet / Rich Plasma) kiinin kendi kanndan, steril artlarda, özel cihazlarla santrifüj edilerek hazrlanan ve yüksek konsantrasyonda trombosit içeren plazma svsdr. Bu plazma svsnda, tam kandaki trombosit konsantrasyonundan 2-7 kat daha fazla trombosit yer alyor. PRPde trombositlerin yan sra 20den fazla büyüme faktörü de bulunuyor. Yöntemin etki mekanizmas, trombositlerin alfa granüllerinde bulunan büyüme faktörleri üzerinden oluyor. PRP saçlara enjekte edildiinde trombositlerden birçok büyüme faktörü salnyor. Bu faktörler saçl deride kanlanmay artryor, yeni kollajen sentezini tetikliyor ve iltihaplanmay azaltyor. Bu etkiler sayesinde saçlarn skl, kalnl ve kalitesi artyor.

Nasl uygulanyor? Kiiden az miktarda alnan kan örnei, özel bir tüpün içine konuluyor. Ardndan bu tüp steril artlarda, kan bileenlerinin ayrmasn salayan santrifüj cihazna yerletiriliyor. Cihazda yaplan ayrtrma ilemiyle kandaki trombositler ve büyüme faktörleri dier kan bileenlerinden ayrlyor. Böylece saçlarda kullanlacak olan trombosit ve büyüme faktörlerinden zengin olan plazma hazrlanm oluyor. Bir sonraki aamada, elde edilen bu materyal, ihtiyaç duyulan saç köklerine enjekte ediliyor. lem sonrasnda geliebilen ba ars, noktasal kanama, morarma, kzarklk, kant, kepeklenme ve ödem gibi yan etkiler ksa sürede kayboluyor.

Kaç seans gerekiyor? Genellikle ayda bir kez olmak üzere 3 seans uygulanyor. 3-6 ay ara sonrasnda tekrar 3 seans veya ylda 3 seans eklinde devam edilmesi öneriliyor.

LAZER VE IIK YÖNTEMLER

Ik ve lazer yöntemleri özellikle androgenetik alopesi (erkek tipi saç seyrelmesi) ve alopesi areata (saçkran), kemoterapiye bal saç dökülmeleri ve skatrisyel alopesilerde (kl foliküllerinde sürekli ykmla oluan ve kalc saç kaybna neden olan bir grup hastalk) fayda salyor. Dermatoloji Uzman Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz, bu yöntemlerin nasl uygulandn öyle anlatyor:

DÜÜK SEVYEL LAZER

Halk arasnda souk lazer ve yumuak lazer olarak da bilinen düük seviyeli lazer yöntemi (low-level laser therapy) kafa derisine nüfuz edebilen ve kzl ötesi radyasyon yayan cihazlarla gerçekletirilen, saç kaybnda etkili bir k yöntemdir. Yaplan çalmalarda; düük seviyeli lazer yönteminin özellikle erkek tipi seyrelme sorunu yaayan kadn ve erkeklerde saç saysn, skln, kalnln ve gövdesinin direncini artrabildii gösterilmi. Ayn zamanda saçkran ve kemoterapiye bal saç dökülmeleri ile skatrisyel alopesilerde de fayda salyor.

NASIL UYGULANIYOR?

Düük seviyeli lazer yöntemi 650-900 nm dalga boyunda k veren cihazlarla uygulanyor. Yöntem saçl deride kanlanmay artrarak etki gösteriyor. Saç dökülmesi ve saçl deride oluabilen kant gibi yan etkiler de ksa sürede ortadan kayboluyor.

Kaç seans gerekiyor? Düük seviyeli lazer yöntemi genellikle haftada 2-3 kez 15-20 dakika eklinde (24 hafta-24 ay) uygulanyor.

FRAKSYONEL LAZER

Fraksiyonel lazerler tek bana veya dier medikal/ cerrahi yöntemlerle birlikte erkek tipi saç seyrelmesi ve alopesi areata (saçkran) sorununda etkili oluyor. Kl köklerindeki iltihaplanmay azaltmas, derideki kan akmn artrmas, haricen uygulanan ilaçlarn emilimini artrmas sayesinde saçn büyüme fazna geçiini tetikleyerek etkili olduu düünülüyor. Ar, geçici kzarklk, ödem ve kant dnda yan etkilere rastlanmyor.

Nasl uygulanyor? Uygulama öncesi anestezi gerekmiyor ve seanslar 10-15 dakika gibi sürelerde tamamlanabiliyor.

Kaç seans gerekiyor? Kiiden kiiye deimekle birlikte haftada bir kez olmak üzere toplam 10 seansta sonuçlar alnabiliyor.

EXCMER LAZER / EXCMER IIK

Excimer lazer veya excimer k (308 nm) alopesi areata (saçkran) sorununda yüzde 60-77 orannda etkili olan bir yöntem. Derideki iltihaplanmay azaltarak ve bakl olumlu yönlendirerek etkili olduu düünülüyor. Hafif kzarklk ve lekelenme dnda yan etki görülmüyor.

Nasl uygulanyor? Uygulama öncesi anestezi gerekmiyor ve seanslar 10-15 dakika gibi sürelerde tamamlanabiliyor.

Kaç seans gerekiyor? Genellikle haftada 2 kez 24 seansa dek uygulanyor.

Ana Sayfaya Git