Saçlarınız Dökülüyorsa Nedeni

​Saç dökülmesinin kesinlikle hafife alınmaması gerektiğine dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülşen Tükenmez Demirci saçların rutin bir dökülme düzeni olduğunu ve günde 50-100 adet saç teli dökülmesinin olağan kabul edildiğini belirterek, “Ancak dökülme bu sayının üzerine çıktığında, saçı hafif çekmekle ele 4-5 adet ve daha fazla saç teli geldiğinde ya da alın ile tepe bölgelerinde fark edilen seyrelmeler başladığında mutlaka bir uzmana başvurmak gerekiyor” diyor.

Haberler 14.06.2017 - 01:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saç dökülmesinin kesinlikle hafife alnmamas gerektiine dikkat çeken Dermatoloji Uzman Doç. Dr. Gülen Tükenmez Demirci saçlarn rutin bir dökülme düzeni olduunu ve günde 50-100 adet saç teli dökülmesinin olaan kabul edildiini belirterek, Ancak dökülme bu saynn üzerine çktnda, saç hafif çekmekle ele 4-5 adet ve daha fazla saç teli geldiinde ya da aln ile tepe bölgelerinde fark edilen seyrelmeler baladnda mutlaka bir uzmana bavurmak gerekiyor diyor.

Kaltsal saç kayb (Androgenetik alopesi)

Kaltsal saç kayb en sk gözlenen saç dökülmesi tipini oluturuyor. Bu dökülmede genetik yatknlk ve androjen hormonlarnn (erkeklerde) özellikle dihidrotestesteronun rol oynad belirtiliyor. Kaltsal saç kaybnda, erkeklerde, alndaki saç çizgisi geriye doru çekiliyor ve saçl deri tepe ksmndan açlp, seyreliyor. Kadnlarda ise aln çizgisinde açlma olmadan saçl deride, özellikle tepeden çevreye doru saçlarda incelme ve seyrelme görülüyor. Tablet, sprey ve solüsyon eklinde ilaçlar ile baz destekleyici dermokozmetik ürünler kullanlarak saç dökülmesi süreci ertelenip, etkilenmeyen saçlarn ksmen korunmas salanabiliyor. Saçlarn tamamen kaybolup kalc kelliin olutuu durumlarda ise saç ekimi uygun kiiler için iyi bir tedavi yöntemini oluturuyor.

Hatal diyetler

Dermatoloji Uzman Doç. Dr. Gülen Tükenmez Demirci özellikle hatal yaplan dengesiz diyetlerin ve proteinden fakir beslenmenin saçlarda güçsüzlük, krklarda art ve saç dökülmelerine yol açabildiini söylüyor. Saçn yaps olan keratin maddesinin vücutta sentezlenmesi için baz temel proteinlerin besinler araclyla, vücuda yeterli miktarda alnmalar gerekiyor. Vücudun ihtiyac olan protein miktar alnmadnda ise saç dökülmesi balyor.

Mantar hastalklar

Saçl deriyi tutan mantar hastalklar genellikle çocuklarda görülse de, yetikinlerde de saç dökülmesine neden olabiliyor ve tedavi edilmezse kalc kellik oluabiliyor.

Baz ilaçlar

Dermatoloji Uzman Doç. Dr. Gülen Tükenmez Demirci baz ilaçlarn saç dökülmesi gibi yan etkileri olduunu belirterek sözlerine öyle devam ediyor: Kan sulandrclar, artrit, gut, depresyon, kalp hastalklar ve yüksek tansiyon için kullanlan baz ilaçlar saçlar dökebiliyor. Ayrca doum kontrolü için kullanlan ilaçlarn bazen kullanmlar kesildiinde saç dökülmesi gözlenebiliyor. Vücut yaplandrma için kullanlan baz ilaçlar da yine saç dökülmesine neden olabiliyor.

Alopesi Areata (Saçkran hastal)

Halk arasnda saçkran hastal olarak bilinen ve otoimmün bir hastalk olan alopesi areata özellikle ar stresli durumlarda ortaya çkyor. Saçl deride, baz hastalarda ise ka, kirpik ve sakallar da dahil tüm vücut kllarnda, vücudun kendi ürettii bir takm otoantikorlar yüzünden oval eklinde dökülmelere yol açyor. Genetik yatknlk, nörolojik faktörler, enfeksiyonlar ile stres gibi etkenlerin hastal tetikledii düünülse de altta yatan etken henüz tam olarak aydnla kavumad. Kalc kellie neden olmayan bu hastalk uzun sürerse tedavi gerekebiliyor.

Ar stresli durumlar

Ar stresli durumlarda saç dökülmesine sklkla rastlanyor. Stres vücudumuzda çeitli stres hormonlarnn salglanmasna neden olarak iç dengenin bozulmasna ve bunun sonucunda birçok hastaln ortaya çkmasna yol açyor. Bu hastalklar da saçlar dökebiliyor.

Ar kilo kayplar

Ar kilo kayplarnn sonrasnda saçlarn dökülmesi sklkla gelien bir durum. Bunun nedeni ise ar kilo kaybnda telofen effluvium olarak adlandrlan doal dökülme evresindeki saç orannn ve dökülme süresinin uzamas. Saçlardaki dökülme ortalama 3-6 ay kadar devam edip, sonrasnda durabiliyor.

Yüksek dozda A vitamini

Yüksek dozda A vitamini almak da youn bir saç dökülmesiyle sonuçlanabiliyor. A vitamini alm durduktan sonra saç dökülmesi de sona eriyor.

Anoreksi ve bulimia

Anoreksi ve bulimia gibi yeme bozukluklar olan hastalarda beslenmeyle alnmas gereken demir, vitamin, protein ve çinko gibi elementlerin eksikliine bal saç dökülmesine sklkla rastlanyor. Bu hastalklar tedavi edildiinde saç dökülmesi duruyor ve kaybedilen saçlar tekrar yerine geliyor.

Sistemik hastalklar

Dermatoloji Uzman Doç. Dr. Gülen Tükenmez Demirci yaklak 30dan fazla sistemik hastaln saçlar dökebildiine iaret ederek, Altta yatan etken genellikle tiroit hastalklar ve anemi oluyor diyor. Ar cerrahi ilemler, yüksek ateli hastalklar, ar geçirilen enfeksiyon hastalklar ve bazen ar bir gribal enfeksiyon sonrasnda da youn saç dökülmeleri gözlenebiliyor. Doç. Dr. Gülen Tükenmez Demirci bu hastalklarn tespit edilmesi ve tedaviye balanmasnn ardndan saç dökülmesinin durabildiini belirtiyor.

Hormonal deiimler

Saç dökülmesinin bir baka nedeni de, hormonal deiiklikler. Özellikle doum sonrasnda gözlenen saç dökülmeleri, hamilelik hormonunun yerini tekrar östrojen hormonuna brakmasyla gerçekleiyor. Birkaç ay kadar youn saç dökülmesi olaan kabul ediliyor. Ancak uzun sürdüü durumlarda dermatologlara danmak gerekiyor. Ayrca menopozla birlikte de saçlarda dökülme sorunu geliebiliyor. Bir süre sonra saç dökülmesi dursa da saç younluu menopoz öncesi younluuna tekrar ulaamayabiliyor.

Demir eksiklii

Demir eksiklii saç dökülmesinin balca sorumlular arasnda yer alyor. Diyetle yeteri kadar demir alnmamas veya demirin emiliminde sorun olan hastalarda saç dökülmesi ikayetine çok sk rastlanyor.

Sikatrisyel Alopesi

Kalc kellik eklinde geliiyor, saçl derinin belirli bir bölgesine lokalize veya yaygn olabiliyor. Bu hastalkta saç köklerinde kalc bir hasar oluuyor. Dökülen saçlarn yerlerinde tekrar saç çkmas mümkün olmad için dermatoloji uzmanlar tarafndan hastalk ilerlemeden tedaviye balanmas büyük önem tayor.

Ana Sayfaya Git