Sadece 10 yetişkinden 1’i aşı oluyor

AŞININ uygun şekilde verildiğinde vücutta bağışıklık oluşturarak kişiyi enfeksiyon hastalıklarına karşı koruduğunu belirten Uzm. Dr. Betül Mercan, "Hayati önem arz eden aşı işlem oranı maalesef yetişkinlerde hedeflenen kitlenin ancak yüzde 10 ila 20’sini kapsıyor" dedi.

Haberler 27.04.2018 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzm. Dr. Betül Mercan, Dünya A Haftas nedeniyle önemli açklamalarda bulundu. Alanmann Türkiyede beklenen deeri görmediine dikkat çeken Uzm. Dr. Betül Mercan, A, uygun ekilde verildiinde vücutta baklk oluturarak kiileri enfeksiyon hastalklarna kar koruyor. Baklama ise bireyin baklk sistemini yapay yollarla uyararak enfeksiyon hastalklarna kar daha güçlü bir ekilde koruyor. Bu ilem ise a ile aktif bir ekilde yaplabilir. Hayati önem arz eden a ilem oran, maalesef yetikinlerde hedeflenen kitlenin ancak yüzde 10 ila 20sini kapsyor diye konutu.

A kartlnn sebeplerine de deinen Dr. Mercan, Kiilerin, alarn ve alanmann etkinlii ve yan etkileri konusunda üpheleri, erikin baklama ile ilgili ulusal salk politikalarnn tam etkin olmamas, ekonomik maliyetin artt görüü gibi nedenler bu konunun, koruyucu salk hizmetlerinde yerlememesine neden oluyor ifadelerini kulland.

SEYAHAT ÖNCES AILARA DKKAT

Halk arasnda daha sk yaplan nfluenza (grip), Hepatit A ve B alarnn isteyen herkese uygulanabileceini hatrlatan Dr. Mercan sözlerine öyle devam etti:

Ada en önemli nokta doktor kontrolünde yaplmas ve takip edilmesidir. Bunu kiiler a kart ile takip edebilir. A çeitlerinden Pnömokok dediimiz zatürre alarnn uygulanmas yaa ve risk durumuna göre farkllk gösterir. 65 ya üzerinde herkese uygulanr, 65 ya altndaki erikinlerde diyabet hastalar, kronik akcier hastalar, kalp hastalar, baklk sistemi basklanm hastalar, romatolojik problemi olan hastalar, kemik ilii nakli yaplanlar, organ nakli yaplanlar da pnömokok alarnn önerildii gruplardr. Kadn doum doktorlarnn büyük bir bölümünün önerdii HPV as ise rahim az kanseri ve genital siillerin önlenmesinde etkilidir. Belirli kriterlere baklarak 9-13 ya aras kz çocuklarna seksüel aktivite balamadan yaplmas önerilir. Alerjenik durumlar da kontrol edilmelidir. Seyahat etmeden evvel yaplmas gerekli alar da unutmamak gerekiyor. Örnein, Meningogok asn Suudi Arabistan hükümeti yllk hac döneminde Mekkeye gidecek olan herkese yaplmasn zorunlu tutuyor. Böylece herhangi bir enfekte durum önlenebiliyor.

çOCUKLUK çAI AILARI ETKNLN KAYBEDEBLR

çocukluk çanda yaplan alarn zamanla etkinliinin azald ve erikin dönemde baklkta azalma olduunu vurgulayan Dr. Mercan, Günümüz geliim çanda yaam süresinin uzamas, nüfusun yalanmas, kronik hastalklarn ve tedavilerin ön plana çkmas, organ nakilleri, medikal cihaz kullanm, baz kanser tedavilerinde alanma tekrar gündemdedir. Önemi üzerinde daha fazla görü birlii ve salk kurumlarnca destei salanmaya balad eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git