Safra kesesi sorunlarında tedavi ihmal edilmemeli

Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr Volkan Kınaş, "Safra kesesi sorunlarında hastalarda genel olarak şişkinlik, hazımsızlık, bulantı gibi dispeptik yakınmaları olur ve sağ üst tarafta karın ağrısı olur. Bu sağlık sorunlarını yaşayanların mutlaka genel cerrahi uzmanından destek alarak tedavisini geciktirmemelidir" dedi.

Haberler 03.09.2020 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Safra kesesinin karn sa üst tarafnda yer alan karacierin alt yüzüne yapk, küçük armut biçiminde bir organ olduunu belirten Genel Cerrahi Uzman Opr. Dr Volkan Kna, Safra, karacierde üretilerek barsaa dökülen bir salgdr. Yalarn ve yada eriyen vitaminlerin emiliminde rol oynar. Baz maddelerin vücuttan uzaklatrlmasn, atlmn salar. Küçük bir kanalla ana safra kanalna balantldr. Balca görevi ise karacierin ürettii safrann bir ksmn -açlk dönemlerinde- ana safra kanalndan emerek depolamak, younlatrmak ve sindirim srasnda yeniden barsaa salglanmaktadr diye konutu.

Safra kesesi sorunlarnda tedavi yöntemleri

Safra kesesi sorunlarnda tedavi yöntemleri hakknda bilgi veren Kna, Safra kesesi sorunlarnda hastalarda genel olarak ikinlik, hazmszlk, yal yemeklere tahammülsüzlük, yemeklerden sonra bulant gibi dispeptik yaknmalar olur ve sa üst tarafta karn ars olur. Ani gelien safra kesesi iltihabnn ars bir süre sonra kendi kendine geçebilir. Ancak hastada hiçbir iltihap belirtisi görülmese, sadece safra kesesi talarna rastlansa bile en çok tercih edilen tedavi yöntemi kolesistektomidir. Kolesistektomi, safra kesesinin cerrahi olarak çkarlmasdr. Kolesistektomi, safra talarnn neden olduu biliyer kolik, kolesistit, pankreatit ve kolanjit gibi ar ve komplikasyonlar bata olmak üzere biliyer diskinezi ve safra kesesi kanseri durumlarnda da tavsiye edilen bir tedavidir eklinde konutu.

Mutlaka doktorunuza bavurun

Opr. Dr Volkan Kna açklamasn öyle tamamlad:

laç tedavisi ise sadece safra kesesi iltihabnn belirtilerini dindirir. Hastaya sv, antibiyotik ve ar kesici verilir. Bu hastalarda ultrasonografide safra kesesinde ta, çamur, iltihap saptanmas durumunda kapal dediimiz laparoskopik olarak safra kesesi ameliyat yaplr. Bu süreçleri detayl olarak Genel Cerrahi Uzman hastaya bilgi olarak vermektedir.

Ana Sayfaya Git