Sağlık Bakanı Akdağ, Erzurum'da

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 14 Mayıs Eczacılar Günü sebebiyle Atatürk Üniversitesi'nde, bu üniversitenin yanı sıra Erzincan Üniversitesi, Türk Eczacıları Birliği ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun düzenlediği toplantıya katıldı

Haberler 14.05.2017 - 19:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Recep Akda, 14 Mays Eczaclar Günü sebebiyle Atatürk Üniversitesinde, bu üniversitenin yan sra Erzincan Üniversitesi, Türk Eczaclar Birlii ile Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumunun düzenledii toplantya katld Salk Bakan Recep Akda, obezite, hareketsizlik ve sigaraya kar büyük mücadele verdiklerini belirterek, Eer u güzel ülkemizde imanlk, hareketsizlik ve sigaraya kar mücadelemizde muvaffak olamazsak Türkiyenin bir salk gelecei yok. nsanmzn bir ksmnn iman ya da ar kilolu olduu bir toplumda, buna hareketsizlik ve sigara elik ediyorsa inann halimiz duman. dedi.

Bakan Akda, Atatürk Üniversitesinde, bu üniversitenin yan sra Erzincan Üniversitesi, Türk Eczaclar Birlii ile Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumunun 14 Mays Eczaclk Günü dolaysyla düzenledii programda yapt konumada,Türk eczaclnn geldii yerin son derece güzel olduunu söyledi.

Eczacln salk hizmetlerinin en önemli payda olduunu vurgulayan Akda, Bugün bu vazifeyi de laykyla icra ediyorlar. Bu nedenle tüm eczac kardelerime teekkür ediyorum. Eczaclar sadece ilaç satan ya da ilac bir ekilde vatandaa ulatran kiiler deildir. diye konutu.

Akda, salkta dönüümün ikinci döneminin stratejilerini hazrladklarn ve bunun için 6 aydr youn ekilde çaltklarn bildirerek, bu stratejiler ile her bir ferdin hayatn salkl yaamasna çok önem verdiklerini dile getirdi.

Hastalanan birine salk hizmeti vermenin çok önemli vazife olduuna dikkati çeken Akda, nsanlarn salk hizmetlerine, ilaca erimesi çok önemlidir. Bizim dorudan doruya koruyucu salk hizmetlerini aile hekimlerimiz vastasyla vatandamza, çocuklarmza, annelerimize sunmamz çok önemlidir. Vatandan salkl yaama biçimini seçmesi bunlardan biridir. ifadesini kulland.

Bakan Akda, obezite, hareketsizlik ve sigaraya kar büyük bir mücadele verdiklerini anmsatarak, Eer u güzel ülkemizde imanlk, hareketsizlik ve sigaraya kar mücadelemizde muvaffak olamazsak Türkiyenin bir salk gelecei yok. nsanmzn bir ksmnn iman ya da ar kilolu olduu bir toplumda, buna hareketsizlik ve sigara elik ediyorsa inann halimiz duman. Önümüzdeki salkta dönüümün ikinci döneminde bununla ciddi mücadele edeceiz. Bütün hazrlklarmz yaptk ve elbette bu noktada eczaclarmzn bize büyük katklar olacak. eklinde konutu.

- Türkiyedeki her ilacn kimlii var

Türkiyedeki eczaclk sisteminin çok iyi yürütüldüünü belirten Akda, öyle devam etti:

Bugün Türkiyede oluturduumuz eczaclk sistemi dünyann birçok ülkesinde, en gelimi ülkelerinde yok. Zaman zaman bize hala soruyorlar, baz Batl ülkelerde ilac poetlere koyarak, sayarak vatandaa verirler. Biraz da tasarruf taraf da dikkate alnarak bunu Türkiyede ne zaman yapacaksnz diye. Hiç düünmüyoruz çünkü Türkiye o sistemlerin çoktan önüne geçti. lac poetin içine koyup azn bantlayp üstüne bir eyler yazp vatandaa verebilirsiniz ama Türkiye bunun çok ilerisinde. Bugün Türkiyede piyasaya çkan her türlü ilacn bir kimlii var. Tpk bir insann parmak izi gibi. Barkoddan daha ileri bir sistem.

Akda, ülkede 2 milyar kutu ilaç tüketildiine iaret ederek, unlar kaydetti:

Türkiyede 2 milyar kutuya yakn ilaç tüketiliyor. 2 milyar kutunun hepsinin bir parmak izi var. Fabrikadan çkt, nereye gitti? O kutu depoda. Oradan nereye gitti, filanca eczaneye gitti, sonra ne oldu u sigortal kiiye ya da sigortal olmayan u kiiye satld. Biz o kutunun nerede olduunu biliyoruz. Bu, o kadar önemli ki. Bu sistem hem ilaçtaki sahtecilikleri, yanl kullanmn önlüyor hem ilaçla ilgili geri bildirim almak, geriye çekmek istediimizde ilacn nerede olduunu biliyoruz. Eczaclarn da depocularn da ii kolaylat. Artk rafmzda hangi ilaç var, hangisi yok, eksik hepsini takip etme imkannz oldu.

- Yurt dnda üretilen ilaçlar Türkiyede üretilir hale getireceiz

Akda, bu sisteme baladklarnda çeitli tartmalar yaandn, sonrasnda bundan memnun kalndn aktararak, u deerlendirmelerde bulundu:

Yeni olan her eye bazen direnebiliyoruz imdi çok memnunsunuzdur. çok doru bir ey yaptk. 80 milyon insana 25 bine yakn eczane vastasyla ilacn satld, 2 milyar kutu ilacn parmak izinin olduu baka bir ülke yok. Bu sistemi 8-10 sene önce gelitirdiimiz zaman ilk uygulamalar baladktan sonra bakanlktaki arkadalarmz bir toplantda bunu takdim ettiler. Amerikann mehur gda ve ilaç kurumu FDAnn ikinci bakan toplantda ayaa kalkyor, rükuya gidercesine eiliyor, kurduunuz sistemin önünde eiliyorum diyor. Allaha ükürler olsun Türkiye bunlar baaran bir ülke. Buna benzer çok iimiz var. Bizim bir yeniletirme projemiz var. Allah nasip ederse önümüzdeki birkaç yl içinde 4 ile 6 milyar liralk bir yerliletirme üretimine geçeceiz. Yurt dnda üretilen ilaçlar Türkiyede üretilir hale getireceiz. Bu büyük bir pazar, eczaclar için i alan anlamna geliyor.

Artan biyoteknolojili ilaç kullanmn kar yepyeni stratejiler ve insiyatifler gelitirmek durumunda olduklarn anlatan Akda, Bunun hazrlklarn yapyoruz, birlikte yapacaz. Bitkisel ilaçlarla yeni insiyatifler gelitirmek durumundayz. Gelien bir alan. Dünyann birçok ülkesinde sunulan bir alan. Buray kontrolsüz brakamayz. Kymet veriyoruz. laçta da modern ilaç, bitkisel ilaç keskin snrlarla ayrma gerek yok. Önemli olan kanta, delile dayal olmasdr. Dolaysyla bu husustaki bakanlmzca yaplan düzenlemelerin sektörle birlikte ayakta tutulmas ve gelitirilmesi gerekiyor. görüünü bildirdi.

Ana Sayfaya Git