Sağlık Bakanı Koca, 74. Dünya Sağlık Asamblesi'nde konuştu

"Türkiye'de başarıyla uyguladığımız Kovid-19 aşı programımızın ilk aşaması olarak 1 milyondan fazla sağlık çalışanımızı 45 günde aşılamayı başardık"

Haberler 25.05.2021 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CENEVRE - Salk Bakan Fahrettin Koca, Türkiyenin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecindeki alamalardaki baarsna dikkati çekerek, Türkiyede baaryla uyguladmz Kovid-19 a programmzn ilk aamas olarak 1 milyondan fazla salk çalanmz 45 günde alamay baardk. dedi.

Bakan Koca, Dünya Salk Örgütünün (DSÖ) en üst karar alma organ olan ve bugün balayan 74. Dünya Salk Asamblesinde (DSA) konutu.

Tarihte ikinci kez video konferans yöntemiyle yaplan asamblede Koca, bu yl DSAnn Daha salkl, güvenli ve adil bir dünya ina etmek temas ile bir araya geldiini anmsatt.

Ülke ismi vermeden srailin Gazzedeki salk kurulularna tepki gösteren Koca, Her ne kadar insan saln ve salk hakkn korumak için mücadeleler versek de son günlerde tüm bu çabalar boa çkartan çok ac gelimeleri de yaamaktayz. Küresel sal korumak ve ina etmek adna görevli bu Örgütün Yönetim Kurulu masasnda oturup, insan sal üzerine nutuklar atan bir ülkenin, çocuklarn bile yaam hakkn gözetmeden, salk hizmeti sunan hastaneleri dahi acmaszca hedef alarak insan salna nasl bir tehdit oluturduunu ac bir ekilde müahede etmekteyiz. Eer insanlk d bu anlay görmezden gelir, Filistinde yaananlara salk camias olarak gerekli duyarll oluturmaz, tepkimizi göstermez isek adil ve salkl bir dünya ina etme fikri hamasetten öte geçemez, bu toplantlar hiçbir anlam tamaz. deerlendirmesinde bulundu.

- Kovid-19 tüm ülkeleri dorudan ya da dolayl etkiliyor

Salk Bakan Koca, Kovid-19un tüm ülkeleri ve sektörleri dorudan ya da dolayl olarak etkilediinin altn çizdi.

Salgnn ekonomi üzerine etkileri göz önünde bulundurulduunda, salk güvenlii ve maietin devamllnn ayn madalyonunun iki farkl yüzü olduu gerçei ile karlatklarn anlatan Koca, öyle konutu:

Bu durum, aldklar kararlar ve uygulamalar bakmndan salk politika yapclarna sadece insan sal açsndan deil; insan yaamn etkileyen bütün faktörler bakmndan tarihi sorumluluklar yüklemektedir. te bu gelimeler, salk camias olarak yllardr konutuumuz salk politikalarnda bütüncül hükümet yaklam ve tek salk uygulamalarn etkin bir ekilde hayata geçirebilmemiz için bize tarihi frsatlar sunmaktadr.

Koca, Kovid-19 salgnnn ilk andan itibaren tedarik zinciri, bilgi paylam, yant, veri toplama ve küresel yardmlama gibi birçok alanda uluslararas sistemin ne kadar güçlendirilmeye muhtaç olduunu ortaya koyduunu vurgulad.

- 158 ülkeye katkda bulunduk

Özellikle uluslararas dayanma konusunda tüm dünyann snfta kald aikardr. diyen Koca, Türkiyenin ise 158 ülkeye ve 14 uluslararas kurulua salad katklar ile bu süreçte uluslararas dayanmann en önemli öncülerinden olduunu belirtti.

Koca , Pandemilere Hazrlk ve Yant Bamsz Paneli (IPPPR), Bamsz Gözetim Danma Komitesi (IOAC) ve Uluslararas Salk Tüzüü (IHR) Gözden Geçirme Komitesinin çalmalarnn çktlar da dahil olmak üzere tüm verilerin ve örenilmi derslerin nda DSÖnün güçlendirilmesi ve uluslararas sistemin yeniden ekillendirilmesi konusunda gerekli admlarn hzl ve kararllkla atlmas gerektiine vurgu yapt.

Bakan Koca, uzla salanmas halinde, Pandemi çerçeve Sözlemesi de dahil olmak üzere tüm uluslararas giriimleri Türkiye olarak yapc bir ekilde destekleyeceinin altn çizdi.

- Alarda fikri mülkiyet haklar vurgusu

Koca, 2021 Salk çalanlar Ylna ve yürütülen faaliyetlere çok büyük bir önem verdiklerini ve çalmalara da hzla devam ettiklerini aktard.

Salk çalanlarnn alanmasnn önemine ise özel bir vurgu yapmak istediini dile getiren Koca, unlar kaydetti:

çünkü bu alama ayn zamanda salk sistemlerinin devamlln da salamaktadr. Biz de Türkiyede baaryla uyguladmz Kovid-19 a programmzn ilk aamas olarak 1 milyondan fazla salk çalanmz 45 günde alamay baardk. Ancak sadece salk çalanlarnn alanm olmas yeterli deildir. Ayn tehdidi yaayan salk çalanlarnn ailelerinin de önceliklendirilmi grupta olmas gerektiine inanyor ve tüm dünyaya bu yönde çarda bulunuyorum. Bu anlayla, ülkemde tüm salk çalanlarnn ailelerinin alama çalmalarnn balatldn da sizlerle paylamak isterim.

Koca, dier yandan, Kovid-19 alarna eriimde yaanan etik ve epidemiyolojik sorunlarn ve hakkaniyetli eriim konusunda dünyann içinde bulunduu tehlikenin de altn çizerek, Bu konu, fikri mülkiyet haklar, teknoloji transferi, üretim kapasitelerinin artrlmas ve datm gibi birçok konuda çözümler üretmemiz gereken uluslararas ilikilerin en kritik ve acil gündem maddesidir. diye konutu.

DSÖ üyesi ülkelere, dünyann içinde bulunduu bu dönem ve hatta gelecek dönemler de salk tehditleri ve bu tehditlerin küresel yansmalarna sahne olaca uyarsn yapan Koca, Bandan beri söylediimiz gibi çözüm, küresel düünüp, yerelde baarl uygulamalara baldr. Ancak unu da atlamamalyz ki nihai baar, yereldeki uygulamalarn uluslararas uyumuna dayanmaktadr. ifadesini kulland.

74. Dünya Salk Asamblesi, 1 Haziranda sona erecek.

Ana Sayfaya Git