Sağlık Bakanlığı, 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'ni güncelledi

Sağlık Bakanlığı'nca 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi' güncellenerek, yeni başlıklar eklendi. Buna göre, Kurban Bayramı'nda hayvan satış alanlarında maske takılması, müşteri ile el teması (tokalaşma) yapılmaması istendi.

Haberler 11.06.2020 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, Salgn Yönetimi ve çalma Rehberi güncellenerek, optisyenlik müesseseleri ile ilgili alnmas gereken önlemler, gda sanayi ve üretim tesisleri ile ilgili alnmas gereken önlemler, gda d sanayi ve üretim tesisleri ile ilgili alnmas gereken önlemler, açk alanlarda yaplacak konserlerde alnmas gereken önlemler, kurban bayram ve öncesinde hayvan sat yerlerine yönelik alnmas gereken önlemler, özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinde alnmas gereken önlemler, park/bahçe, rekreasyon ve mesire alanlarnn kullanmnda alnmas gereken önlemler balklar eklendi.

DENENEN ÜRÜNLER çN ULTRAVYOLE IINLARI UYGULANMAMAMLI

Buna göre; optisyenlik müesseselerinde fokometre ve pupillametre veya odaklama terminali kullanm ve gözlük çerçevesi deneme ilemleri ile ilgili inceleme süresi olabildiince ksa tutulacak. Personel ve müteri dahil, 4 metrekareye 1 kii olacak ekilde içeriye müteri alnacak. Randevulu sistemle çallmas tevik edilerek, müterilerden i yerine tek balarna girmeleri istenecek. Denenen ürünler ve ortam için ultraviyole nlar uygulanacak.

NAMAZ SIRASINDA MASKE çIKARILMAYACAK

Gda sanayi ve üretim tesislerinde, yemekhanede masalar ve sandalyeler aras mesafe en az 1 metre olacak ekilde düzenlecek. Temasl takibinin kolay yaplabilmesi için; yemek saatleri gruplara göre belirlenecek ve mümkün ise ayn kiilerin ayn masada yemek yemeleri salanacak. çay içme molalarnda da benzer kurallara dikkat edilecek. Mümkünse, yemekler ve içecekler tek kullanmlk kumanya eklinde datlacak. Baharat, kürdan, tuz, kak, çatal, bçak, bardak vb. malzemelerin tek kullanmlk olacak ekilde sunulmas salanacak. Bu iletmelerin mescitlerine girerken maske taklacak ve namaz srasnda da maske çkarlmayacak.

1 METREDEN UZAK DURULACAKSA TIBB MASKE YETERL

Gda d sanayi ve üretim tesislerinde, asansörlerin kullanm snrlandrlacak, kapasitesinin üçte biri sayda kiinin binmesine izin verilecek. Temasl takibinin kolay yaplabilmesi için; çay içme molalar gruplandrlarak ve farkl saatlerde yaplacak. letmede du yerleri ve tuvaletlerde sosyal mesafe kuralna dikkat edilecek. Du bataryas, musluk, sabunluk vb. elle kullanm yerine sensörlü olanlarn kullanm tevik edilecek. Güvenlik görevlilerinin yüz yüze temas olasln azaltmak için caml kabinlerde bulunmalar önerilecek.

KONSER ALANLARINLARINDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Açk alanlarda yaplacak konserlerde, biletleme ilemlerinin tüm aamalar olabildiince online ortamda yaplabilecek ekilde düzenlenip, online sat seçenei muhakkak olacak. Online biletlerin konser girilerinde temas engellemeye yönelik barkod veya karekodlu olmasna önem verilecek. Bilet iptal taleplerinin tamam deerlendirilmeli ve iptallerin online ortamda kabul edilmesi için gerekli düzenlemeler yaplacak. Katlmc says gözetilerek, ylmaya neden olmayacak ekilde maksimum sayda giri ve çk kaps açlacak. Giri ve çklar, kiilerin birbirleriyle temasn engelleyecek ekilde düzenlenecek. Gie srasnda kalabalk olumasn engellemek için, eritlerle tek kiilik sralar oluturulup, her sra arasna da en az 1 metre mesafe koyulacak.

HAYVAN SATI YERLERNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Kurban Bayram ve öncesinde hayvan sat yerlerine yönelik alnmas gereken önlemler kapsamnda; hayvan sat alannn etraf snrlandrlarak, insan kalabaln önlemek için hayvan ve insanlarn giri-çkna uygun kontrollü kaplar oluturulacak. Hayvan sat yerleri içinde uygun yönlendirmeler yaplacak. Hayvan sat alannda 8 metrekareye bir kii (müteri ve satc beraber) olacak ekilde kontrollü insan girii salanacak. Müterilerin, hayvan sat alanlarnda uzun süre kalmamalar için uyarlar yaplacak. Hayvan sat alan içerisinde ulalabilir yerlerde el ykamak için lavabolar oluturulacak. Müteri ile el temas (tokalama) yaplmayacak, sat alanlarnda maske taklacak. Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe yeni bir maske ile deitirilmesi salanacak. Yeni maske takmadan önce ve sonra el antiseptii kullanlacak. Kesim yaplacak yerler önceden planlanlanarak, standartlar kontrol edilecek ve yetkilendirilecek. Hayvan kesim yerleri bulunmayan ilçe veya yerleim birimlerinde yetkililer standartlara uygun mobil hayvan kesim yerleri oluturacak. Hayvan kesim yerleri önünde kalabalk oluumunu önlemek için kesimler randevu ile yaplacak. Kasaplar; su geçirmeyen önlük, maske, eldiven, su geçirmez çizme kullanacak.

SINIFLARDA EN AZ 1,5 METRE ARAYLA OTURMALI

Özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, servis araçlarnn özellikle sk temas edilen yüzeyleri bata olmak üzere temizlii her servis sonrasnda su ve deterjan ile yaplacak. Tanacak kii says, servis tama kapasitesi ve araçlarda sosyal mesafe kurallar göz önüne alnarak planlanacak. Atlacak maske ve eldivenler için pedall ve kapakl çöp kutular bulundurulacak. Kurum giriinde tüm personel, engelli örenci ve ziyaretçiler için temassz ate ölçümü yaplacak. Engellilerin snflarnda/odalarnda en az 1,5 metre arayla oturmalar salanacak. Konuma, öksürme, haprma gibi durumlardan kaynaklanan iletimi azaltmak için çocuklarn yüz yüze oturmasn engelleyerek, masalar ayn yöne bakacak ekilde düzenlenecek.

Ana Sayfaya Git